brännande-känsla-i-underlivet-efter-sex

6 Anledningar till varför du känner en brännande känsla i underlivet efter sex

Har du någonsin upplevt en brännande känsla under sex? I så fall är du inte ensam. Brännande känsla under eller efter sex kan vara en plågsam och obehaglig upplevelse. Det kan göra att du känner dig frustrerad och helt undviker sex. Men oroa dig inte, det finns lösningar! Att identifiera den bakomliggande orsaken till varför du upplever en brännande eller svidande känsla i underlivet är avgörande för att hitta rätt behandling och förbättra din sexupplevelse.

Sveda och en brännande känsla i slidan efter sex

I den här artikeln kommer vi att diskutera ett par vanliga orsaker till den brännande känslan under sex och vad du kan göra åt den. Det är viktigt att förstå att sveda under sex inte är en normal känsla och aldrig bör ignoreras. Det är din kropps sätt att säga till dig att något inte står rätt till. Lyssna på din kropp och uppsök vård om du känner dig orolig.

Oavsett om du är i ett långvarigt förhållande eller precis har börjat utforska din sexualitet kan sveda under sex hända vem som helst. Det är inte ovanligt att unga kvinnor upplever sveda under sex, och det kan vara en skrämmande och förvirrande upplevelse när det väl händer. Det är därför det är viktigt att utbilda dig själv om möjliga orsaker och behandlingar. Det är viktigt att notera att brännande under sex kan ha flera bakomliggande orsaker, och att identifiera orsaken är avgörande för att hitta rätt behandling.

Varför svider det i underlivet efter sex?

Vårt mål med den här artikeln är att hjälpa dig att förstå de möjliga orsakerna till att du upplever en brännande känsla under sex och vad du kan göra för att bli av med den. De vanligaste orsakerna är:

 • Torrhet i slidan
 • Din partners könshår
 • Infektion
 • Könssjukdomar
 • Vulvodyni
 • Allergi

Så, om du har upplevt en brännande känsla under sex, fortsätt läsa!

Du blir inte tillräckligt våt eller lider av torra slemhinnor i underlivet (atrofisk vaginit)

Att inte vara tillräckligt våt kan leda till friktion och obehag under sex, vilket gör det till en obehaglig upplevelse. Det är viktigt att förstå att vätskan som produceras i vaginan när du känner dig upphetsad är ett sätt för kroppen att minska friktionen under samlag. När kroppen inte producerar tillräckligt med naturlig smörjning kan det orsaka sveda och obehag under och efter sex.

Hormoniella förändringar

Det kan finnas flera orsaker till att du inte blir tillräckligt våt, inklusive hormonella förändringar, läkemedelsbiverkningar och klimakteriet. Hormonella förändringar, som de som sker under graviditet eller amning, kan påverka kroppens förmåga att producera tillräcklig smörjning.

Medicinska biverkningar

Vissa mediciner, såsom antidepressiva läkemedel och hormonella preventivmedel, kan också göra det svårare att bli riktigt våt där nere. Dessutom kan klimakteriet leda till en minskning av östrogennivåerna, vilket i sin tur kan påverka vaginans förmåga att bli våt.

Inte tillräckligt med förspel

Om du har sex med en partner kan det också vara så att du inte får tillräckligt mer förspel eller tid för att kroppen ska hinna reagera på den sexuella upphetsningen och göra dig våt. Ibland har vi för stort fokus på själva penetrationen och glömmer bort att förspel faktiskt är en viktig del av sex som gör oss redo och gör det möjligt för oss att njuta. Att bli våt av upphetsning kräver olika förspel beroende på vad som gör dig upphetsad, hur du mår emotionellt och vem du är tillsammans med. Därför är det extra viktigt att du känner efter vad just du behöver av din partner för att känna dig kåt och redo för sex. Fundera när du känner dig emotionellt redo och kommunicera sedan dina tankar till din partner vid rätt tillfälle (gärna under ett tillfälle då ni inte har sex).

Den goda nyheten är att det finns flera behandlingsalternativ för dig som inte blir tillräckligt våt för att ha en skön sexupplevelse. Den vanligaste behandlingen är att använda ett vattenbaserat glidmedel under sex. Vattenbaserade glidmedel är säkra att använda tillsammans med både kondomer och sexleksaker och är lättillgängliga över disk på apotek. Genom att applicera ett par droppar vattenbaserat glidmedel runt slidöppningen och på din partner kan du minska friktionen och göra sex bekvämare. Det är viktigt att undvika oljebaserade glidmedel, eftersom de kan försvaga kondomer och öka risken för sexuellt överförbara sjukdomar och graviditet.

För kvinnor som upplever torrhet på grund av hormonella förändringar eller klimakteriet kan hormonbehandling vara ett alternativ. Hormonbehandling kan hjälpa till att öka östrogennivåerna och förbättra naturlig smörjning. Det är dock viktigt att prata med din läkare innan du överväger att påbörja en hormonbehandling, för att diskutera riskerna och fördelarna.

Att åtgärda underliggande medicinska tillstånd kan också bidra till att göra dig våtare innan och under sex. Till exempel kan behandling av en svampinfektion eller bakteriell vaginos förbättra vaginal hälsa och öka naturlig våthet. Dessutom kan vissa livsstilsförändringar, som att hålla dig hydrerad hjälpa till att förbättra din vaginala hälsa och naturlig våthet.

Det är viktigt att komma ihåg att vaginal torrhet kan drabba vem som helst, oavsett ålder eller sexuell erfarenhet. Det är inget att skämmas över, och det finns flera alternativ för att förbättra din sexuella förmåga genom att behandla vaginal torrhet. Att använda ett vattenbaserat glidmedel under sex är en enkel och effektiv lösning, och hormonbehandling eller behandling av underliggande medicinska tillstånd kan ge långsiktig lindring.

Låt inte torrhet där nere hindra dig från att njuta av sex. Prata med din vårdgivare för att diskutera dina alternativ och hitta rätt behandling för dig. Kom ihåg att du förtjänar att känna dig bekväm och självsäker under sex, och det är ingen skam att söka hjälp. Genom att ta kontroll över din sexuella hälsa kan du förbättra din övergripande livskvalitet och förbättra dina sexuella upplevelser.

Din partners trimmar eller rakar sitt könshår

Detta kan låta som en konstig anledning till att du känner en brännande känsla i underlivet efter eller under sex. Men faktum är att vi ofta underskattar hur stor effekt vassa hårstrån kan ha när de gnids mot känslig hud. Om din partner rakar sig där nere, eller trimmar håret väldigt kort kan varje hårstrå bli som en hård pigg som irriterar din hud under sex. Om du har sex med en man är det viktigt att tänka på att manligt könshår ibland kan växa en bit upp på penis, vilket gör att stubb gnids mot slidväggarna under sex.

Ett enkelt sätt att undvika en brännande känsla i underlivet under sex med en partner är att tänka på hur han eller hon sköter om sitt könshår. Att gnida dig mot stubb kan orsaka en kraftig irritation och en brännande känsla i underlivet som lätt kan undvikas genom att din partner låter sitt könshår växa ut en centimeter eller två.

Du har en vaginal infektion

Vaginala infektioner kan vara en vanlig orsak till sveda och värk under sex för kvinnor. Två av de vanligaste vaginalinfektionerna är svampinfektioner och bakteriell vaginos. Dessa infektioner kan orsaka obehag, klåda och en brännande känsla under och efter sex, vilket gör det till en smärtsam upplevelse.

Svampinfektioner

Svampinfektioner uppstår när det finns en överväxt av svampen Candida i slidan. Några av de vanligaste symtomen på en svampinfektion inkluderar klåda, sveda och tjocka vita flytningar. Dessa symtom kan bli värre under sex, vilket leder till obehag och smärta.

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos är en annan vanlig vaginal infektion som kan orsaka sveda under sex. Det uppstår när det finns en obalans i de vaginala bakterierna, vilket leder till en överväxt av skadliga bakterier. Några av de vanligaste symtomen på bakteriell vaginos inkluderar en stark lukt, klåda och tunna vita eller grå flytningar.

Den goda nyheten är att både svampinfektioner och bakteriell vaginos lätt kan behandlas med både receptfria och receptbelagda läkemedel. För svampinfektioner används vanligtvis svampdödande krämer eller suppositorier för att eliminera infektionen. För bakteriell vaginos ordineras ofta antibiotika. Det är viktigt att fullfölja hela behandlingsförloppet för att säkerställa att infektionen är helt borta även om du börjar känna dig bättre efter halva kuren.

Förutom medicinering finns det flera livsstilsförändringar som kan bidra till att förebygga vaginalinfektioner och minska risken för brännskador under sex. Dessa inkluderar att:

 • Undvika åtsittande kläder
 • Bära bomullsunderkläder
 • undvika att skölja eller använda doftande produkter i slidan

Att upprätthålla goda hygienrutiner, som att tvätta slidan med varmt vatten och mild tvål, kan också bidra till att förhindra infektioner.

Om du misstänker att du har en vaginal infektion är det viktigt att prata med din vårdgivare för en korrekt diagnos och behandlingsplan. Att ignorera symtomen på en vaginal infektion kan leda till allvarligare hälsoproblem, såsom bäckeninflammatorisk sjukdom. Det är viktigt att komma ihåg att vaginala infektioner är vanliga och inget att skämmas för. Att söka hjälp tidigt kan hjälpa till att förhindra allvarligare komplikationer och förbättra din övergripande livskvalitet.

Sammanfattningsvis kan vaginala infektioner som svampinfektioner och bakteriell vaginos orsaka sveda under sex, vilket gör sex till en obehaglig upplevelse för kvinnor. Symtom på dessa infektioner kan vara klåda, flytningar och stark lukt. Behandlingsalternativ inkluderar receptfria eller receptbelagda mediciner, såsom svampdödande eller antibiotiska krämer, samt livsstilsförändringar. Genom att vidta åtgärder för att förebygga och behandla vaginala infektioner kan du minska risken för att brännande sensationer under sex och förbättra sin sexuella hälsa. Låt inte en vaginal infektion hindra dig från att njuta av ett tillfredsställande sexliv. Prata med din vårdgivare för att diskutera dina alternativ och hitta rätt behandling för dig.

Sexuellt överförbara infektioner (STI)

Sexuellt överförbara infektioner (STI) är en vanlig orsak till sveda i underlivet under sex för kvinnor. Könssjukdomar som klamydia, gonorré och herpes kan orsaka en rad symtom, inklusive en brännande känsla, smärta, flytningar och sår i underlivet. Dessa symtom kan vara både obekväma och plågsamma, vilket gör det viktigt att vidta åtgärder för att lindra din smärta och förhindra att du sprider infektionerna vidare.

Klamydia och gonorré

Klamydia och gonorré är bakteriella sexuellt överförbara sjukdomar som sprids genom sexuell kontakt. Dessa infektioner kan orsaka sveda eller klåda under sex, såväl som smärta, flytningar och feber. Klamydia och gonorré behandlas ofta med antibiotika, vilket kan rensa upp infektionen och förhindra att den sprider sig. Det är viktigt att fullfölja hela antibiotikakuren, även om symtomen försvinner, för att säkerställa att infektionen är helt borta.

Herpes

Herpes är en viral STI som kan orsaka sveda, klåda och smärtsamma sår under sex. Även om det inte finns något botemedel mot herpes, kan antivirala läkemedel hjälpa till att hantera symtom och minska risken för överföring. Livsstilsförändringar, som att undvika sexuell kontakt under utbrott och använda kondom under sex kan också bidra till att förhindra spridning av herpes.

HPV och syfilis

Andra sexuellt överförbara sjukdomar, som humant papillomvirus (HPV) och syfilis, kan också orsaka sveda under sex. HPV är en virusinfektion som kan orsaka genitala vårtor och öka risken för livmoderhalscancer. Syfilis är en bakteriell infektion som kan orsaka sår, utslag och feber. Både HPV och syfilis kan behandlas med antibiotika, men förebyggande genom säkert sex, som att använda kondom och få regelbundna STI-screeningar, är det allra bästa.

Det är viktigt att komma ihåg att många könssjukdomar kanske inte har märkbara symtom, vilket gör det viktigt att få regelbundna STI-screeningar, särskilt om du är sexuellt aktiv med flera partners. Tidig diagnos och behandling av sexuellt överförbara sjukdomar kan förebygga komplikationer och minska risken för spridning av infektionen till andra. Många landsting gör att du gratis och smidigt kan testa dig för klamydia och gonorré hemma. Genom klamydia.se kan du betala hem ett kit. Följ instruktionerna och skicka in ditt test så får du svar genom Bank-ID inom ett par dagar!

Utöver medicinsk behandling finns det flera livsstilsförändringar som kan bidra till att förhindra överföring av sexuellt överförbara sjukdomar och minska risken för brännskador under sex. Dessa inkluderar:

 • Användning av kondomer eller andra barriärmetoder under sex
 • Begränsning av sexpartners
 • Regelbundna STI-screeningar

Sammanfattningsvis kan STI som klamydia, gonorré och herpes orsaka sveda under sex, vilket gör det viktigt för kvinnor att vidta åtgärder för att förebygga och behandla dessa infektioner. Symtom på sexuellt överförbara sjukdomar kan vara brännande känsla, smärta, flytningar och sår. Behandlingsalternativ inkluderar antibiotika eller antivirala läkemedel, samt livsstilsförändringar för att förhindra överföring. Förebyggande genom säker sexpraxis och regelbundna STI-screeningar är avgörande för att upprätthålla god sexuell hälsa.

Vulvodyni

Vulvodyni är ett kroniskt smärttillstånd som påverkar vulvan och kan orsaka sveda och verk under sex. Detta tillstånd kan vara både fysiskt och känslomässigt plågsamt, vilket gör det viktigt att söka behandling och stöd.

Symtom på vulvodyni kan vara sveda, klåda, ömhet, sveda och allmänt obehag i vulvaområdet när vulvan berörs eller något förs in i slidan. Smärtan kan vara konstant i flera dagar eller komma och gå i perioder, och kan göra det svårt eller omöjligt att ha sex.

Den exakta orsaken till vulvodyni är inte helt klarlagd, men det kan vara relaterat till nervskador eller inflammation i vulvaregionen. Andra faktorer som kan bidra till vulvodyni inkluderar hormonella förändringar, historia av sexuella övergrepp, kroniska svampinfektioner eller bakteriella infektioner och autoimmuna sjukdomar.

Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga för vulvodyni, inklusive medicinering, nervblockader, sjukgymnastik och rådgivning.

Nervblockader, som involverar injicering av ett bedövningsmedel eller kortikosteroid direkt i den drabbade nerven, kan också användas för att lindra smärta. Sjukgymnastik, inklusive bäckenbottenmuskelterapi och biofeedback, kan hjälpa till att stärka musklerna i bäckenregionen och förbättra den övergripande smärthanteringen.

Rådgivning och terapi kan också vara en viktig aspekt av behandling av vulvodyni, särskilt för dem som har upplevt sexuella trauman eller ångest relaterat till tillståndet. Terapi kan hjälpa till att ta itu med alla underliggande psykologiska faktorer som kan bidra till smärta och obehag.

Det är viktigt att notera att behandling för vulvodyni kan vara en långvarig process, och det kan ta lite tid att hitta rätt kombination av terapier som fungerar för varje individ. Men med tålamod och uthållighet kan många kvinnor hantera sina symtom och förbättra sin livskvalitet.

Det är också viktigt att kommunicera öppet med sexpartners om ditt tillstånd och eventuellt obehag eller smärta du kan uppleva. Detta kan bidra till att minska ångest och stress relaterad till sexuell aktivitet och skapa en mer stödjande och förstående sexuell miljö.

Allergiska reaktioner

Allergiska reaktioner under sex kan vara en obehaglig och plågsam upplevelse för många kvinnor. Det är inte ovanligt att uppleva sveda och irritation under eller efter sex på grund av allergiska reaktioner mot kondomer, glidmedel eller andra produkter som används under sexuella aktiviteter. Allergiska reaktioner kan variera från milda till svåra, och att identifiera orsaken är avgörande för att hitta rätt behandling.

Symtomen på en allergisk reaktion under sex kan vara klåda, rodnad och svullnad. Dessa symtom kan orsakas av olika allergener som finns i produkter som används under sexuella aktiviteter. Latex är till exempel ett vanligt allergen som finns i kondomer, medan glidmedel kan innehålla olika kemikalier som kan orsaka allergiska reaktioner. Vissa kvinnor kan också vara allergiska mot spermiedödande medel i vissa kondomer.

Det är viktigt att identifiera orsaken till den allergiska reaktionen för att hitta rätt behandling. Att undvika allergener är det första steget för att hantera en allergisk reaktion under sex. Detta kan innebära att man använder alternativa produkter, såsom hypoallergena kondomer eller glidmedel, som inte innehåller de allergener som orsakar reaktionen. Det är också viktigt att notera att vissa människor kan ha mer än ett allergen som orsakar irritation under sexuella aktiviteter. Därför rekommenderas det att prata med en läkare för att identifiera de allergener som orsakar reaktionen.

Dessutom kan vissa kvinnor uppleva allergiska reaktioner på grund av underliggande medicinska tillstånd, såsom vulvodyni eller kronisk inflammation. Dessa tillstånd kan göra vulvavävnaden mer känslig för irriterande ämnen och allergener, vilket gör dig mer benägen att uppleva sveda och obehag under sex. Det är avgörande att prata med en läkare för att identifiera och behandla dessa tillstånd, eftersom behandling av det underliggande tillståndet också kan lindra symptomen på en allergisk reaktion.

Brännande känsla i underlivet efter sex

Sammanfattningsvis kan brännande under sex vara en plågsam och obehaglig upplevelse för kvinnor, och det kan ha flera bakomliggande orsaker. Det är viktigt att söka medicinsk rådgivning för att identifiera grundorsaken, eftersom behandlingsalternativen kan variera beroende på det underliggande problemet.

Torrhet i slidan, vaginalinfektioner, sexuellt överförbara infektioner, vulvodyni och allergiska reaktioner är de fem vanligaste orsakerna till sveda under sex. Var och en av dessa tillstånd kan hanteras effektivt med lämplig behandling, allt från medicinering och sjukgymnastik till livsstilsförändringar och terapi.

Det kan vara en vanlig impuls att ignorera en brännande känsla i underlivet och hoppas på att den försvinner av sig själv. Men att ignorera symtomen eller fördröja att söka läkarhjälp kan leda till försämring av tillståndet och framför allt minskad sexuell tillfredsställelse. Att ta itu med problemet tidigt är avgörande för att förbättra din övergripande livskvalité och ditt sexuella välbefinnande.

Om du upplever sveda eller en brännande känsla under sex eller andra relaterade symtom, tveka inte att söka dig till din närmaste vårdcentral. Din vårdgivare kan hjälpa dig att identifiera den bakomliggande orsaken och ge dig det bästa behandlingsförloppet. Kom ihåg att ett hälsosamt sexliv är en viktig del av ditt övergripande välbefinnande, och att ta itu med alla problem kan leda till en mer tillfredsställande sexuell upplevelse för både dig och din partner.

Det finns ingen anledning att lida i det tysta. Om du upplever sveda under sex eller andra relaterade symtom, var inte rädd för att säga till och söka hjälp. Din sexuella hälsa och ditt välbefinnande är viktigt, och det finns effektiva behandlingar tillgängliga för att hjälpa dig ta itu med eventuella problem du kan ställas inför.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst