vilken-typ-av-dominant-passar-mig

Daddy Dom eller Master: Vilken dominant typ passar dig bäst?

BDSM, som är en förkortning för bondage, disciplin, dominans, underkastelse och sadomasochism, är en sexuell livsstil som har blivit alltmer populär på senare år. Det är en komplex värld som involverar olika roller och dynamiker, där dominans och underkastelse är en viktig del av dynamiken. Men, en Dominant är inte nödvändigt vis den andre lik. Det finns 8 olika typer av Dominanta (eller Doms) och att förstå hur de olika typerna föredrar att dominera är avgörande för dig som vill hitta en dominant partner som harmoniserar med just dina sexuella behov. När din dominanta partner och du har kompatibla stilar kan ni dela en ömsesidig respekt, tillit och kommunikation som känns naturlig och intuitiv, vilket gör att ni kan nå en helt ny, intensiv nivå av sexuell njutning tillsammans och pusha gränserna samtidigt som ni känner er trygga.

Finns det olika sätt att vara sexuellt dominant på?

I den här artikeln kommer vi utforska de 8 olika typerna av Dominanter inom BDSM och vikten av att förstå dem. Oavsett om du är ny inom BDSM eller en erfaren utövare kan en tydlig förståelse för olika dominanta stilar hjälpa dig att hitta en dominant partner som är kompatibel med sättet du vill bli dominerad, kommunicera effektivt med din dominanta partner och i slutändan uppleva mer tillfredsställande sex.

Så oavsett om du är en Undergiven (sub), en Daddy Dom, en Taskmaster, en Sadistic Dom eller någon annan typ av Dominant kommer den här artikeln att ge dig värdefulla insikter och tips om hur du kan utforska och omfamna din dominanta stil, eller göra det enkelt för dig som undergiven att hitta rätt typ av Dominant för dina behov.

Vad menas med dominans inom BDSM?

 • Dominans är en viktig del av BDSM och innebär att ta kontroll över en annan person.

 • Det är ett maktutbyte som kan ta sig många olika uttryck, beroende på de inblandade personerna och deras preferenser.

 • Dominans kan variera mycket från person till person och kan innefatta fysisk, känslomässig eller psykologisk dominans.

 • Det är viktigt att upprätta tydliga gränser och kommunikation för att båda parter ska känna sig bekväma och säkra under en BDSM-scen.

 • Att utforska och upptäcka olika dominanta stilar är en viktig aspekt av BDSM och kan leda till större tillfredsställelse och uppfyllelse i dina sexuella relationer.

Men först, vad är dominans? Vad innebär det att vara sexuellt dominant? Ordet dominant feltolkas ofta, vilket leder till missförstånd och stigmatisering.

Dominans är att leka med maktutbyte

Dominans är en grundläggande aspekt av BDSM och avser maktutbytet mellan parterna under en scen eller ett sexuellt möte. Inom BDSM kan dominans definieras som handlingen att ta kontroll, medan underkastelse hänvisar till handlingen att överlämna kontrollen.

Dominans kan yttra sig på många olika sätt, från fysisk dominans till psykologisk kontroll. För vissa personer kan dominans uttryckas genom verbala kommandon, medan det för andra kan handla mer om de fysiska aspekterna av BDSM-lek, som smisk eller bondage.

Det är viktigt att notera att dominans inom BDSM inte handlar om att vara kränkande eller tvingande. Istället är det ett samförståndsbaserat utbyte av makt mellan två villiga partners som tycker om att utforska de olika aspekterna av sin sexualitet.

Dominans handlar om kommunikation

En av de mest avgörande aspekterna av dominans inom BDSM är kommunikation. Det är viktigt att båda partnerna kommunicerar sina gränser och önskemål tydligt och öppet för att se till att scenen är säker, rolig och konsensuell för alla inblandade.

”I BDSM-sammanhang betyder en ”scen” en i förväg planerad och samförståndsmässig interaktion eller sex-session mellan två eller flera personer som deltar i BDSM-aktiviteter. Den innebär vanligtvis att man förhandlar om gränser och begränsningar i förväg om vilka olika element (maktutbyte, bondage, smisk, rollspel ect.) som ska ingå. En scen är vanligtvis planerad att pågå under en viss tid och kan omfatta olika intensitet, från lätt och lekfull till mer intensiv och utmanande. Att definiera en scen tillsammans är viktigt för att upprätta en tydlig kommunikation och förtroende mellan alla parter som deltar i en scen för att säkerställa en säker och trevlig upplevelse.”

Individer är sexuellt dominanta på olika sätt

En annan aspekt att beakta är att dominans kan variera från person till person. Det som en person kanske finner upphetsande eller njutbart kanske inte är något som en annan person tycker om. För vissa kan dominans vara en mild och vårdande upplevelse, medan det för andra kan vara mer intensivt och krävande.

Vissa människor tycker till exempel om att bli dominerade genom sensuell beröring, till exempel ögonbindel i kombination med en mjuk smekning eller milda kyssar. Andra kanske föredrar mer intensiva former av lek, som bondage, smisk eller förnedring.

Dominans kan också variera beroende på dynamiken mellan parterna. Till exempel kan en dominant partner vara mer vårdande och mild med en undergiven partner som behöver mycket känslomässigt stöd. Å andra sidan kan en dominant partner vara mer sträng och krävande med en undergiven partner som längtar efter en mer intensiv sexupplevelse.

Det är också viktigt att notera att dominans inom BDSM inte är begränsad till ett kön. Vem som helst kan vara en dominant partner, oavsett kön eller sexuell läggning. På samma sätt kan vem som helst vara en undergiven partner.

Dominans är grundläggande inom BDSM

Dominans är alltså en grundläggande aspekt av BDSM som hänvisar till maktutbytet mellan partnerna under en scen eller ett sexuellt möte. Dominans kan uttryckas på många olika sätt, från fysisk dominans till psykologisk kontroll. Kommunikation är nyckeln när man utforskar dominans och underkastelse inom BDSM, och det är viktigt att kommunicera dina önskemål och gränser tydligt och öppet med din partner. Slutligen kan dominans variera från person till person och är inte begränsad till ett kön eller en sexuell läggning. Genom att förstå de olika aspekterna av dominans inom BDSM kan du hitta en Dominant som matchar din undergivenhet vilket skapa en säker, rolig och konsensuell sexuell upplevelse för er båda.

Vilken dominant stil passar mig bäst

Typer av Dominanter inom BDSM

 • Det finns många olika typer av dominanter inom BDSM, var och en med sin egen unika stil och inställning.
 • Daddy/Mommy Doms tar på sig en omvårdande och omhändertagande roll, samtidigt som de utövar kontroll över sin underordnade.
 • Taskmasters fokuserar på struktur, regler och disciplin och inför ofta fysisk bestraffning i sina scener.
 • Sadistiska Doms njuter av att orsaka smärta och lidande hos sina underordnade, inom tidigare överenskomna gränser.
 • Sensuella Doms prioriterar intimitet, beröring och känsla i sina scener och skapar en djup kontakt med sina underordnade.

Dominans inom BDSM kan ta sig många olika uttryck, och varje typ av Dom har sin unika stil och inställning till dominans. I det här avsnittet kommer vi att utforska några av de vanligaste typerna av Dominanter inom BDSM.

Vad är Daddy/Mommy Doms

Daddy/Mommy Doms är en typ av Dominant som vanligtvis tar på sig en omvårdande roll i förhållande till sina undergivna partners. De erbjuder känslomässigt stöd, vägledning och omsorg till sina undergivna, och agerar ofta som en beskyddare eller vårdare. Daddy/Mommy Doms kan vara lekfulla och tillgivna och använda sig av ålderslekar under sex (som att kalla sin partner för Baby Girl, eller ge beröm som ”Duktig flicka”). Den här typen av dominans innebär ofta att man sätter upp regler och gränser, med bestraffningar för olydnad, lite likt en föräldra- och barnrelation.

Vad är Taskmasters

Taskmasters är Dominanter som tycker om att ge uppgifter och utmaningar som deras undergivna ska klara av. De använder ofta fysisk bestraffning eller psykologisk betingning för att förstärka sina effekten av sina kommandon. Denna typ av dominans kan vara intensiv och krävande, med fokus på den underordnades förmåga och vilja att tillfredsställa sin Dom genom att fullfölja den uppgift som den dominanta givit. Taskmasters kan vara strikta och krävande, med litet utrymme för förhandling eller olydnad. Därför kräver denna typen av Dominant att du som undergiven känner ett väldigt starkt behov av att tillfredsställa din Dom och att du får njutning av att lyda.

Vad är Sadistiska Dom

Sadistiska Dominanter är lite av den klassiska karikatyren av vad många tror att den Dominant är. En Sado Dom får njutning av att tillfoga sina undergivna smärta, antingen fysiskt eller känslomässigt. Denna typ av dominans kan vara väldigt intensiv och passar definitivt inte alla. Sadistiska Doms använder ofta element av bondage och smisk under sex, med fokus på den smärta som den undergivna upplever. Det är viktigt att notera att Sadistic Doms endast ägnar sig åt BDSM-lek med villiga, samtyckande partners, och säkerheten är alltid högsta prioritet. För att harmonisera sexuellt med en Sadistisk Dom krävs att du är en undergiven som genuint längtar efter smärta och upplever det som njutfullt och befriande.

Vad är Sensuella Doms

Sensual Doms fokuserar på att dominera genom sensoriska upplevelser och använder ofta beröring, smak, lukt och ljud för att skapa en djupt erotisk och sensuell upplevelse för den undergivna. Denna typ av dominans kan vara mild och vårdande, med fokus på intimitet och emotionell kontakt mellan den dominerande och den undergivna. Sensuella dominanter använder ofta element av sensorisk deprivation, såsom ögonbindel eller öronproppar, för att förstärka den sensoriska upplevelsen.

Vad är Master/Mistress Doms

Master/Mistress Doms är en typ av dominant som ofta använder inslag av maktutbyte och ägande i sin sexuella relation. De tar kontroll över sin undergivna partner och använder dem för sin egen njutning, där den undergivna ofta kallas slav, eller annat objektifierande epitet som understryker maktlöshet. Master/Mistress Doms använder ofta halsband eller andra symboler för ägande för att förstärka sin dominans och låta andra se att deras partner fysiskt tillhör dem. Denna typ av dominans kan vara intensiv och emotionellt krävande, med fokus på lydnad och disciplin. För att vara kompatibel med en Master krävs att du som undergiven får njutning av att räcka över all kontroll över ditt liv till någon annan. Om tanken på att släppa taget om alla livets beslut och ansvar gör dig avslappnad och lugn inombords kan en Master vara rätt Dominant för dig.

Vad är Disciplinerande Doms

Disciplinära Doms tycker om att ge disciplin och bestraffning till sina undergivna, ofta med hjälp av smisk eller andra former av fysisk bestraffning. Denna typ av dominans kan upplevas som militärisk och dresserande. Dessa Doms vill ofta ”träna” sin undergivna partner till att bli bättre på olika sexuella aktiviteter, eller bättre på att lyda generellt. Den dominanta är ofta sträng och krävande, med stort fokus på lydnad och disciplin. Disciplinära Doms sätter ofta upp en lista med regler och riktlinjer som deras undergivna måste följa, med straff för olydnad. Dessa dominanta fungerar bra ihop med undergivna som har ett stort behov av ordning och reda. Om du är en perfektionist, eller en person som blir lugn och trygg av att leva med klara regler om rätt och fel och tydliga strukturer, är en Disciplinär Dom något för dig. Det skadar inte om du har en uniforms-fetisch också; att du går igång på militär- eller polisuniformer.

Vad är Primal Doms

Primal Doms är en typ av dominant som ofta använder ett animaliskt beteende för att dominera sin partner. De fokuserar på instinktivt och primitivt beteende och använder morrningar, bett och annat animaliskt beteende för att dominera sina undergivna partners. Denna typ av dominans kan vara intensiv och rå, med fokus på det fysiska BDSM. För att vara sexuellt kompatibelt med en Primal Dom behöver du få njutning av att känna dig liten och sårbar.

Vad är Mjuka Doms

Gentle Doms fokuserar på omvårdnad och känslomässigt stöd för sina undergivna partners, i likhet med Daddy/Mommy Doms. De prioriterar sina undergivna personers känslomässiga och mentala välbefinnande och agerar ofta som vårdare eller beskyddare. Denna typ av dominans kan vara mild och vårdande, med fokus på intimitet och känslomässig kontakt mellan den dominanta och den undergivna. Om du är en undergiven person med sort behov av att söka skydd, eller få emotionellt stöd är denna typen av Dominant passande.

Det finns alltså många olika typer av Dominanter inom BDSM, var och en med sin egen unika metod för att dominera. Att förstå de olika typerna av dominans kan vara till hjälp för både Dominanter och undergivna när de ska identifiera vilken form av BDSM de föredrar och sedan hitta kompatibla partners. Det är viktigt att notera att även om dessa typer av dominanter existerar kan individer också ha en kombination av dominerande stilar, och det finns ingen universell strategi för BDSM.

Kommunikation och samtycke är viktigt i BDSM-lekar, och det är viktigt att diskutera gränser, begränsningar och preferenser innan man ägnar sig åt BDSM-aktiviteter. Undergivna ska känna sig bekväma med att uttrycka sina behov och önskemål, och dominanter ska lyssna och respektera sina undergivnas gränser.

Sammantaget kan utforskandet av de olika typerna av dominans inom BDSM leda till en djupare förståelse för sig själv och sina preferenser i av BDSM. Det kan också leda till mer tillfredsställande och sexupplevelser med villiga och samtyckande partners som delar liknande intressen och önskemål.

Jämförelse och kontrast mellan olika typer av dominanter

 • Varje typ av dominant har sina egna egenskaper och förhållningssätt till BDSM.

 • Daddy/Mommy Doms fokuserar på omvårdnad och omsorg, medan Sadistic Doms prioriterar att orsaka smärta och lidande.

 • Taskmasters prioriterar struktur och disciplin, medan Sensual Doms fokuserar på intimitet och känsla.

 • Master/Mistress Doms har en mer formell och kontrollerande inställning till BDSM, medan Primal Doms är mer instinktiva och djuriska.

 • Gentle Doms prioriterar kommunikation och känslomässig kontakt, medan Disciplinarian Doms fokuserar på att upprätthålla regler och gränser.

Nu när vi har utforskat de olika typerna av dominanter inom BDSM ska vi titta närmare på de viktigaste skillnaderna mellan dem och hur dessa skillnader kan manifesteras i BDSM-scener.

Daddy/Mommy Doms vs. Taskmasters

Daddy/Mommy Doms är vårdande och omtänksamma dominanter som tar på sig en föräldraroll gentemot sina undergivna. De ger vägledning, stöd och skydd till sina undergivna och agerar ofta som en mentorfigur. Taskmasters däremot är strikta och krävande dominanter som fokuserar på lydnad och disciplin. De kan använda fysisk bestraffning och förnedring för att förstärka sin dominans över sina undergivna. Skillnaden mellan dessa två typer av dominanter är tydlig: medan Daddy/Mommy Doms ger känslomässigt stöd och vägledning betonar Taskmasters disciplin och kontroll.

Sadistiska dominanter kontra sensuella dominanter

Sadistiska Doms tycker om att tillfoga smärta och förnedring till sina undergivna och finner njutning i deras lidande. De kan använda piskor, paddlar eller andra redskap för att tillfoga fysisk smärta, eller ägna sig åt psykologisk dominans genom förnedring och förödmjukelse. Å andra sidan fokuserar Sensual Doms på njutning och sensualitet i BDSM-lekar och använder beröring, känselspel och erotik för att skapa en ökad känsla av intimitet och kontakt med sina underordnade. Skillnaden mellan dessa två typer av dominanter ligger i deras inställning till njutning: Sadistiska Doms finner njutning i att tillfoga smärta, medan Sensual Doms prioriterar njutning och erotik.

Master/Mistress Doms vs. Disciplinarian Doms

Master/Mistress Doms är dominanta partner som har fullständig kontroll över sina undergivna, inklusive deras livsstil utanför sexlivet. De kan använda kontrakt, regler och protokoll för att etablera denna kontroll och kan delta i mer extrema former av BDSM-lekar som bondage, suspension eller needle play. Disciplinära Doms fokuserar däremot på ”träningen” av en undergiven genom bestraffning och korrigering. De använder fysisk och psykisk bestraffning för att träna sina undergivna och förstärka beteendemönster de själva värdesätter för att etablera sin dominans. Skillnaden mellan dessa två typer av dominanter är deras inställning till kontroll: Master/Mistress Doms strävar efter fullständig kontroll över sina undergivna, medan Disciplinära Doms fokuserar på träning genom belöning och bestraffning.

Primal Doms vs. Gentle Doms

Primal Doms är dominanta partner som ägnar sig åt rå, djurisk lek, ofta med betoning på fysisk styrka och aggression. De kan använda sig av urskrik, brottning eller bett för att etablera dominans över sina undergivna. Gentle Doms betonar däremot ömhet, känslighet och omsorg i BDSM och prioriterar känslomässig kontakt och intimitet med sina undergivna. Skillnaden mellan dessa två typer av dominanter ligger i deras inställning till dominans: Primal Doms betonar rå fysik, medan Gentle Doms prioriterar känslomässig kontakt och ömhet.

BDSM-scener med dessa olika typer av dominanter kan variera avsevärt. Till exempel kan en scen med en Daddy Dom innehålla vårdande och stödjande handlingar som kramande, beröm eller vägledning, medan en scen med en Taskmaster kan innehålla strikta regler, bestraffning och förnedring. En scen med en sadistisk Dom kommer innebära intensiv fysisk smärta och förnedring, medan en scen med en sensuell Dom kan innebära erotisk beröring och sensuell utforskning. En scen med en Master/Mistress Dom kan innebära fullständig kontroll och underkastelse, medan en scen med en Disciplinär Dom kan innebära strikt träning och bestraffning. En scen med en Primal Dom kan innebära intensiv kroppslighet och aggressivitet, medan en scen med en Gentle Dom kan innebära känslomässig kontakt och ömhet.

Det är viktigt att notera att dessa skillnader inte är absoluta och att det kan finnas överlappningar mellan olika typer av dominanter.

Hur vet jag vilken typ av Dominant jag är?

 • Det första steget för att fastställa din dominerande stil är att göra en självreflektion och en introspektion.

 • Experimentera med olika typer av dominans och utforska vad som känns naturligt och roligt för dig.

 • Kommunicera med din undergivna partner och utforska deras önskemål och gränser för att hjälpa till att forma din dominanta stil.

 • Ta hänsyn till dina personliga värderingar, din kommunikationsstil och föredragna BDSM-aktiviteter när du avgör din dominanta stil.

 • Var öppen för att prova nya saker och utveckla din stil med tiden när du får mer erfarenhet och kunskap.

När du utforskar BDSM är det viktigt att upptäcka din dominerande stil gradvis. Alla har sin egen unika dominansstil som kan vara en kombination av olika element. Oavsett om du är en erfaren dominant eller om du precis har börjat är det viktigt att lära känna din stil för att säkerställa att din undergivna partner kan lita helt på dig och underkasta sig din vilja.

Experimentera mycket

Ett av de bästa sätten att lära känna din dominerande stil är genom utforskning och experimenterande. Prova olika tekniker och stilar med din(a) partner(s) och notera vad som känns naturligt och roligt för dig. Tycker du om att ha kontroll och att ge order? Är du mer av en sensuell och omtänksam dominant? Blir du upphetsad av att tillfoga smärta och bestraffning till din undergivna partner och se dem lida? Det är viktigt att ta sig tid att ta reda på vad som fungerar för dig och vad som inte fungerar för dig.

Kommunicera mycket

Ett annat hjälpsamt tips är att kommunicera med din undergivna partner och be om feedback. Det är viktigt att skapa en säker och öppen miljö där din undergivna känner sig bekväm med att uttrycka sina behov och önskemål. Fråga dem vad de tycker om och vad de inte tycker om, och ta hänsyn till deras feedback när du utforskar din dominanta stil. Kanske känner din partner av vilken stil som är mer du. Tänk på att BDSM handlar om ömsesidig njutning och tillfredsställelse, även om du är dominant.

Tycker du om ansvar?

Det är också viktigt att tänka på den ansvarsnivå som följer med att vara dominant. Som den som har kontrollen är det ditt jobb att se till att din undergivna person alltid känner av säkerhet och välbefinnande. Detta innebär att du måste vara medveten om deras gränser, kontrollera dem regelbundet och alltid prioritera deras komfort och samtycke. Det är viktigt att hitta en dominansstil som gör att du kan uppfylla dessa skyldigheter samtidigt som du njuter av dig själv och upprätthåller en hälsosam dynamik med din underordnade.

I slutändan är det en personlig och pågående resa att upptäcka din dominerande stil. Det krävs tid, experimenterande och kommunikation med din(a) partner(s) för att hitta vad som fungerar bäst för dig. Oavsett om du identifierar dig som en Daddy Dom, Sadistic Dom eller någon annan typ av dominant är det viktigaste att alltid prioritera din undergivna persons säkerhet, komfort och tillfredsställelse. Med tålamod, kommunikation och ett öppet sinne kan du hitta en dominansstil som gör att du fullt ut kan utforska och njuta av BDSM-världen.

Vilken typ av sexuell dominans passar mig?

 • Att förstå olika typer av Dominanter inom BDSM är viktigt för att skapa tillfredsställande och säkra BDSM-upplevelser.

 • De olika typerna av dominanter, inklusive Daddy/Mommy Doms, Taskmasters och Sensual Doms, har unika egenskaper och stilar.

 • Att jämföra och kontrastera de olika typerna av dominanter kan hjälpa dig att bättre förstå din egen dominerande stil eller dina egna preferenser om vilken typ av partner som passar dig.

 • Experiment, kommunikation och självreflektion är nyckeln till att utforska din dominerande stil och hitta vad som fungerar bäst för dig och din partner.

 • Med ett öppet sinne och en vilja att lära och utforska kan du skapa rika och tillfredsställande BDSM-upplevelser.

När vi nu avslutar den här artikeln om olika typer av sexuell dominans och hur olika Dominanta partner dominerar olika är det viktigt att komma ihåg att det inte finns något ”rätt” sätt att vara dominant. Var och en av de typer vi diskuterat har sina egna unika egenskaper, och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

Men, att förstå att det faktiskt finns olika typer av Dominanter är avgörande eftersom det gör det möjligt för oss att bättre kommunicera våra önskemål och gränser till potentiella partners. Genom att veta vilken typ av Dominant vi är eller vilken typ av Dominant vi letar efter kan vi fatta mer välgrundade beslut om vem vi leker med och hur vi leker med dem.

Det är också viktigt att notera att våra dominanta stilar kan förändras med tiden, och det finns ingen skam i att utforska nya aspekter av oss själva. Det är naturligt att vilja prova nya saker och tänja på våra gränser, både som dominanter och som undergivna. Så länge vi gör det på ett säkert sätt och i samförstånd finns det ingen anledning att hålla oss tillbaka.

Så om du fortfarande håller på att ta reda på vilken dominerande stil som passar dig, eller om du vill prova något nytt, var inte rädd för att experimentera och utforska. Prata med din partner, prova nya saker och framför allt prioritera säkerhet och kommunikation. BDSM kan vara en underbart tillfredsställande och intim upplevelse, och med rätt inställning och kunskap kan vem som helst hitta sin plats i denna spännande värld.

Berätta vilken typ av Dominant som passar dig bäst! Lämna en kommentar nedan – det är 100% anonymt och jag är galet nyfiken!

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Ärligt så var detta faktiskt en riktigt bra artikel. Jag har träffat på alla dessa typer men aldrig tänk på att de är dominanta på olika sätt. Mannen som introducerade mig till ”BDSM” var definitivt en Master. Föredrar en mer känslig typ nu.

  0
  0
  1. Min första var en Sadistisk dom. Ingen bra introduktion kan jag säga. Har förstått i efterhand att det inte var hälsosamt. Nu är jag med en mer känslig Dom som verkligen bryr sig om min njutning. Det är precis vad jag vill ha. Tog mig år att lära mig det dock

   0
   0
 2. Disciplinära Doms omg. Uniformer är det sexigaste som finns. Ja ba smälter och gör vad som helst haha 🙈 🙉 🙊

  0
  0

test

twst