hur-vet-jag-om-en-sexleksak-är-säker
Foto: Tingles

Hur vet jag om en sexleksak är tillverkad i ett säkert material?

2014 publicerade tidningen Playboy en hjärtskärande historia om Mindy Browning, 24, som blev allvarligt förgiftad av den första sexleksaken hon någonsin köpt. I ett försök att krydda sitt sexliv gick Mindy och hennes pojkvän till en lokal sexbutik för att utforska en värld av spännande och smått förbjudna produkter som fram till dess varit helt främmande för henne. En ljus guld-dildo fångade omedelbart deras uppmärksamhet. Mindy hade tidigare läst på nätet att hon skulle undvika sexleksaker med ordet ”jelly” i namnet eftersom de kunde innehålla farliga kemikalier som kallas ftalater. Den gyllene sexleksaken hon höll i sin hand hade inte ordet ”jelly” någonstans. Faktum var att förpackningen skröt om hur den guldiga dildon var tillverkat av ett material som både var fritt från ftalater och kroppssäkert. Tillverkaren kallade materialet för ”antibakteriell Sil-A-Gel”, vilket fick sexleksaken att framstå som vagt medicinsk och kliniskt testad. Förväntansfulla och aningen upphetsade betalade paret för sexleksaken och skyndade sig hemåt.

Mindy berättar att; nästan omedelbart efter att hon använt sexleksaken ”började helvettet”. En brännande känsla, mer smärtsam än någon hon upplevt tidigare, spreds genom hennes kropp. Till en början antog hon att smärtan berodde på hennes bristande erfarenhet och kunskap om sexleksaker. Hon berättar gråtande om hur känslor av både skam och skuld gjorde att hon klandrade sig själv för den obehagliga känslan hon fick utstå under flera timmar. När hon försökte använda dildon igen vid ett senare tillfälle orsakade den så svår smärta att hon knappt kunde tala. Efter att ha läst ett dussintals artiklar och skräckhistorier online vart hon snart övertygad om att dildon hon köpt i god tro orsakat en kemisk brännskada i hennes underliv.

Tro det eller ej, klassas inte sexleksaker som medicintekniska produkter i Sverige. Kondomer gör det, men inte vibratorer och dildos. Därför är lagarna och reglerna som styr vilka material och kemikalier som får förekomma i sexleksaker inte lika strikta som de borde vara för att helt skydda oerfarna konsumenter.

En Dansk studie från 2006 visade att det förekom giftiga kemikalier i sexleksaker som såldes helt öppet i flertalet sexbutiker (Nilsson et al., 2006). Dessa kemikalier kan bland annat orsaka:

  • Svullnad och klåda (Taylor & Praditsuwan, 1996)
  • Försämrad fortplantningsförmåga hos både kvinnor och män (Hauser & Calafat, 2005; Albert & Jégou, 2014)
  • Diabetes och insulinresistens (Giulivo et al., 2016)
  • Bröstcancer (Giulivo et al., 2016)
  • Övervikt (Giulivo et al., 2016)
  • Problem med neuroutveckling hos barn, vilket kan leda till funktionsnedsättningar som Autism, ADHD samt sänkt kognitiv förmåga (Factor-Litvak, 2014)
  • Astma (Bertelsen, 2013)
  • Obalans av visa hormoner i kroppen (Centers for Disease Control and Prevention, 2005)
  • Hämmad motorisk utveckling hos barn (Balalian, 2019)
  • Fosterskador (Centers for Disease Control and Prevention, 2005)

Lyckligtvis genomförde Kemikalieinspektionen en granskning av ett stort urval av sexleksaker som såldes på den Svenska marknaden under 2017 och fann då att en överväldigande majoritet av produkterna klarade deras granskning helt utan anmärkningar. I Sverige har även återförsäljaren ett ansvar att säkerställa kvalitén på produkterna de säljer för att skydda sina kunder.

Allt sammantaget innebär detta att vi förmodligen kan känna oss trygga när vi köper sexleksaker från Svenska sexbutiker. Samtidigt skadar det inte att ta eget ansvar över din hälsa genom att vara uppmärksam och medveten om exakt vad dina sexleksaker innehåller och hur de påverkar ditt välmående. Extra viktigt är det om du köper billiga sexleksaker från utländska butiker – som AliExpress eller Wish där återförsäljarna inte har samma skyldigheter.

Alla sexleksaker vi recenserar här på Tingles är kroppssäkra, vilket innebär att du kan känna dig avslappnad och trygg när du använder en produkt som vi rekommenderar. Men, för att hjälpa dig bli en självständig, uppmärksam och medveten konnässör av sexleksaker har vi satt ihop en smidig liten guide som enkelt och snabbt kommer lära dig se skillnad på kroppssäkra och skadliga sexleksaker.

Hur vet man om en sexleksak är farlig?

I huvudsak finns det två kategorier av material som gör en sexleksak osäker att använda:

  • Porösa material
  • Giftiga material

Porösa material

Som du kan höra på namnet har porösa material små mikroskopiska porer som inte går att se med blotta ögat. Dessa porer gör att sexleksaken blir flexibel, lätt och får en konsistens som liknar vår egen hud. Precis som vår egen hud är problemet med porösa material att det fastnar bakterier, mikrober och mögelsporer i porerna som sedan är omöjliga att få bort. Det innebär att en sexleksak som är gjord i ett poröst material aldrig kan göras helt steril. I och med att mängden bakterier och mögelsvampar växer i materialets porer och når ytan som är i kontakt med huden ökar risken för att drabbas av en infektion när du använder en gammal porös sexleksak.

Sexleksaker i porösa material måste inte vara giftiga, men de blir förr eller senare alltid skadliga att använda eftersom det är omöjligt att göra dem helt rena. Faktum är att virus som orsakar könssjukdomar som HPV lever kvar på sexleksaker gjorda i porösa material även efter noggrann rengöring, vilket innebär att du kan smittas av könssjukdomar om du delar en sexleksak gjord i poröst material med en smittbärare (Anderson, 2014).

Giftiga material

En giftig sexleksak är en sexleksak vars material innehåller giftiga kemikalier som på ett eller annat sätt tas upp av din kropp där de orsakar skada. Giftiga material är alltid viktiga att undvika, men även svåra att upptäcka eftersom tillverkare ofta kommer undan med att använda falsk marknadsföring på sina förpackningar, framförallt om de tillverkas utanför EU. I USA har tillverkarna till exempel ingen lagbunden skyldighet att berätta för användaren vilka kemikalier som har blandats i materialet.

Billiga sexleksaker (ofta gjorda i porösa material) innehåller med stor risk giftiga kemikalier som du absolut inte vill ha i dig, eller ens nära dig. Exempel på sådana kemikalier är ftalater som ibland blandas med PVC för att göra sexleksaker mjukare och mer realistiska. Ftalater återfinns i duschdraperier, matlådor och andra produkter som avger en typ av ”ny-bil-lukt”. Eftersom plast och ftalater är lite som vatten och olja när de blandas försöker de ständigt separera ifrån varandra. Det gör att ftalater läcker ut ur sexleksaker allt eftersom tiden går, och därmed riskerar att hamna på din hud eller inuti din kropp. Sexleksaker som innehåller ftalater avger ofta en stark söt-syrlig doft som uppstår när ftalater separerar från materialet och förångas. Ftalater är en extremt äcklig och farlig grupp av kemikalier som du vill undvika till varje pris.

Sexleksaker gjorda av skadliga material

Porösa material och Giftiga material är med andra ord något du bör undvika när du handlar sexleksaker. Tyvärr berättar aldrig sexleksakstillverkare att materialet deras dildo är gjord av ingår i kategorin ”giftiga material” eller att deras vibrator är tillverkad i ett ”poröst material”. Istället använder tillverkarna långa och komplicerade namn eller intetsägande förkortningar för att beskriva materialet deras sexleksak är tillverkad i:

  • TPE
  • ABS
  • TPR-silicone
  • SEBS
  • Cyberskin
  • Pure Skin
  • RealSkin
  • Silicone composite

Hade du känt dig bekväm med att köpa en sexleksak tillverkad av PVC? Är en dildo tillverkad i TPE säkrare än en dildo tillverkad i ABS? Om du känner dig osäker är du inte ensam. Listan på konstiga sexleksaksmaterial kan göras oändlig och det är inte lätt att veta vilket material som är porösa och vilka som är giftiga. Som tur är har vi satt ihop en liten tabell nedan som beskriver de allra vanligaste materialen som sexleksaker tillverkas i och vilken kategori de faller under.

Giftiga och ibland porösa Porösa och ibland giftiga Kroppssäkra
PVC TPE 100% Silikon
Latex TPR Glas
Vinyl Elastomer Pyrex
UR3 TPR-silicone Akryl
Cyberskin SEBS Keramik
Pure Skin Silicone blend Medicinskt rostfritt stål
RealSkin ABS-plast
Silicone Composite Sten
Samtliga material som beskrivs som ”jelly”, ”gel”, ”Jellee” eller liknande. Aluminium med kroppssäker pulverbeläggning
Trä med en kroppssäker ytbehandling

Vilka sexleksaker är säkra att använda?

Vid det här lager bör du ha en bra uppfattning om vilka skadliga material du bör undvika när du handlar sexleksaker, men det kan vara bra att känna till vilka sexleksaksmaterial som är kroppssäkra också. Tabellen ovan ger dig en bra överblick på vilka material du bör söka efter i sexleksaksbutiken, men en bra tumregel som är enkel att komma ihåg för att hitta kroppssäkra sexleksaker är att leta efter produkter som är gjorda i samma material som köksredskap; ren silikon, keramik, trä, sten, hårdplast (ABS) och rostfritt stål.

Sexleksaker av Silikon

100% silikon är alltid det säkraste materialet för sexleksaker. Silikon är icke-poröst, icke-giftigt, hypoallergent, luktfritt, och alltid fritt från ftalater. Dildos och vibratorer som är tillverkade i silikon är ofta lite dyrare men går att sterilisera, vilket innebär att de är säkra att dela med andra människor och använda i olika kroppsöppningar så länge de rengörs grundligt mellan byten.

Märken som tillverkar sina sexleksaker i medicinskt silikon är bland andra:

  • We-Vibe
  • FunFactory
  • Tantus
  • Zalo
  • FemmeFunn

Sexleksaker av Glas (Pyrex)

Glas är icke-poröst, ftalatfritt, allergivänligt och svårt att förstöra. Sexleksaker gjorda i glas kan sköljas med tvål och vatten eller steriliseras i diskmaskin utan att gå sönder. Precis som sexleksaker av silikon kan glasdildos och buttplugs i glas säkert delas med en partner så länge leksaken rengörs grundligt mellan bytet från en kroppsöppning till en annan.

Märken som tillverkar fantastiska sexleksaker i glas är bland andra

  • Icicles
  • Spartacus
  • Chrystalino

Sexleksaker i rostfritt stål

Rostfritt stål kan innehålla nickel, vilket kan framkalla allergiska reaktioner. Därför är det viktigt att vara säker på att sexleksaken du funderar på att köpa är gjord av medicinskt rostfritt stål (ibland kallat medical grade stainless steal). Rostfritt stål är icke-poröst, ftalatfritt, hållbart och luktfritt.

Märken som tillverkar kroppssäkra sexleksaker i rostfritt stål är bland andra:

  • Njoy
  • Crave

Sexleksaker av ABS-plast

Sexleksaker som är gjorda i ABS är ftalatfria, allergivänliga, hållbara och ofta prisvänliga. ABS har en väldigt låg nivå av porositet, men lämpar sig perfekt som material till sexleksaker som klitorisvibratorer som används utanför kroppen. ABS-plast är ett av de vanligaste materialen som sexleksaker tillverkas i.

Tecken på att en sexleksak är skadlig

Nu vet du varför det är viktigt att vara medveten om vilka ämnen din sexleksak innehåller, vilka material du ska hålla dig borta ifrån när du handlar sexleksaker och vilka material som är kroppssäkra – nu kommer överkursen! Här är ett par vanliga varningstecken att hålla utkik efter för att ytterligare garantera att sexleksaken du köper inte är skadlig genom att vara tillverkad i ett giftigt eller poröst material.

Oseriös tillverkare

Oseriösa märken tillverkar sina sexleksaker i billiga material för att maximera vinstmarginalen utan att reflektera över hur deras produkter påverkar användaren. De bryr sig inte om huruvida materialet är skadligt eller giftigt så länge produkten genererar pengar. Därför är oseriösa sexleksakstillverkare något du ska undvika till varje pris. Det är inte lätt att veta om tillverkaren av sexleksaken du funderar på att köpa är seriös eller inte, eftersom det ständigt tillkommer nya tillverkare samtidigt som andra går i graven. Det är inte heller så lätt att avgöra vilken tillverkare som är seriös om man inte handlar sexleksaker lite titt som tätt.

För att avgöra om en sexleksak tillverkas av en seriös aktör kan du börja med att titta efter tillverkarens namn på produkten. En seriös tillverkare har en ordentlig logotyp, en hemsida som ser professionell ut och ett brett utbud av produkter. Sök gärna efter tillverkarens namn på Google och se vilken information du får fram. Ingen information alls är ett dåligt tecken.

Novelty use only

Om du ser uttrycket ”Novelty use only” på sexleksakens förpackning eller i instruktionerna bör du känna dig misstänksam. Novelty use only är ett uttryck som tillverkare använder för att slippa ta ansvar för vilka material produkten består av och vilka konsekvenser som kan drabba användaren. Novelty use är helt enkelt en instruktion från tillverkaren som säger att sexleksaken inte bör användas som en sexleksak, utan bara som en bit plast att ställa i bokhyllan. Du bryter således mot den instruktionen på egen risk.

Novelty use only innebär inte att sexleksaken är skadlig, men det är en indikator på att produkten inte genomgått den stränga kvalitetskontroll som behövs för att räknas som en medicinskt godkänd produkt.

Oklara instruktioner

Det finns gott om sexbutiker som köper in sexleksaker via billiga marknadsplatser i Asien, som Wish och Aliexpress. Dessa marknadsplatser tar inget ansvar för hur sexleksakerna har producerats, vilka material som använts eller hur produkten kommer påverka användaren.

Om din sexleksak kommer med instruktioner som är skrivna på dålig engelska är det en stark indikator på att sexleksaken tillverkats under suspekta förhållanden långt ifrån både Europa och köpts in via billiga marknadsplatser. Detta kan innebära att din sexleksak innehåller skadliga ämnen som inte borde komma i kontakt med din kropp.

Ingen kontaktinformation

Som konsument ska du ha möjlighet att kontakta producenten av den sexleksak du just köpt eller funderar på att köpa. Seriösa sexleksakstillverkare förstår detta och lämnar därför ut tydlig kontaktinformation på sin hemsida och på produktens förpackning. Om du köpt en sexleksak utan en tydlig ansvarig utgivare och producent bör du genast returnera produkten.

Pris

Som med många andra produkter är pris-klass en stark indikator på sexleksakens kvalité och säkerhet. Dildos och vibratorer som tillverkats under rättvisa omständigheter, med kroppssäkra material och till sist genomgått gedigen kvalitetstestning och certifiering kostar mer än övriga sexleksaker. Detta innebär inte att en dyrare sexleksak alltid är bättre än en billigare, men en dyrare sexleksak är förmodligen säkrare att använda än en billigare.

Skräpig förpackning

Produktförpackningen kan säga en hel del om både innehållets kvalité och tillverkarens värderingar. En produkt som designats och tillverkats med omsorg förpackas ofta i en representativ förpackning. Om förpackningen besår av billig plast med vulgära bilder och klyschiga sexuella uttryck är det ett varningstecken på att tillverkaren förmodligen inte fokuserat på rätt saker under tillverkningsprocessen, vilket kan innebära billiga och osäkra material.

Genomskinlig sexleksak

En sexleksak som är gjord i 100% rent silikon är aldrig genomskinlig. Kan du se rakt igenom dildon är den inte tillverkad i silikon och bör därför undvikas. Silikonleksaker kan variera i styvhet, men har alltid en silkeslen yta utan porer som är opak.

Sexleksaken har ”jelly” i namnet

Material som kallas för något i stil med ”jelly”, ”jello”, ”Jellee” är i bästa fall icke-giftiga och porösa, men i värsta fall både giftiga och porösa. Om du ser dessa ord på sexleksakens förpackning bör du till varje pris undvika den. ”Jelly” refererar till sexleksakens konsistens och färg som ibland kan liknas vid ätbar gelé. Problemet är att inga kroppssäkra sexleksaker kan se ut som gelé. Det krävs giftiga tillsatser i produktionen av materialet för att uppnå ett sådant utseende och konsistens.

Sexleksaken luktar illa

Dålig eller stark doft från sexleksaken du just köpt måste inte innebära att sexleksaken är vare sig giftig eller porös. Silikon är doftfritt men har förmågan att absorbera doft från sin omgivning. Det innebär att den starka doften du känner när du öppnar upp förpackningen till din nya sexleksak för första gången kan komma ifrån plastförpackningen eller från fabriken där sexleksaken tillverkats. En dildo eller vibrator gjord i äkta silikon kommer sluta dofta starkt efter några dagar utanför sin förpackning, så om din sexleksak fortfarande avger en stark och söt-syrlig ”ny-bil-doft” efter flera dagar kan det vara ett tecken på att produkten innehåller giftiga ftalater som sakta läcker ur materialet.

Hur vet man om en sexleksak är gjord i äkta silikon?

Många sexleksakstillverkare utger sig för att tillverka sina produkter i 100% medical grade silicone fast det inte är sant. Silikon är dyrt och eftersom många tillverkare kommer undan med att ljuga på sina förpackningar cirkulerar det många falska ”silikonleksaker” på marknaden. Men, det finns ett par metoder du kan använda dig av för att avgöra om din sexleksak verkligen är tillverkad i ren silikon eller inte.

Hur är en sexleksak i silikon?

Silikon är doftfritt, smaklöst, silkeslent, ofta böjbart och icke-genomskinligt. Om din sexleksak uppfyller alla dessa kriterier samtidigt som tillverkaren utger att produkten är tillverkad i 100% silikon är detta förmodligen sant.

Testa om din sexleksak verkligen är gjord i silikon

Du kan även göra ett ”bränn-test” för att undersöka om din sexleksak är gjord av 100% äkta silikon. Till skillnad från gummi eller plast tål silikon extremt höga temperaturer. Om du håller sexleksaken över en liten låga ett par sekunder kommer en produkt i plast eller gummi smälta eller i värsta fall börja brinna. En sexleksak i silikon kommer däremot bibehålla sin form och endast bli sotig från lågan. Det svarta sotet som elden lämnar efter sig på sexleksakens yta går oftast att tvätta bort utan några större problem. Kort sagt; om din sexleksak är gjord i silikon kommer den klara av bränn-testet utan problem.

Referenser:

Anderson, T. A., Schick, V., Herbenick, D., Dodge, B., & Fortenberry, J. D. (2014). A study of human papillomavirus on vaginally inserted sex toys, before and after cleaning, among women who have sex with women and men. Sexually transmitted infections, 90(7), 529-531.

Albert, O., & Jégou, B. (2014). A critical assessment of the endocrine susceptibility of the human testis to phthalates from fetal life to adulthood. Human reproduction update, 20(2), 231-249.

Balalian, A. A., Whyatt, R. M., Liu, X., Insel, B. J., Rauh, V. A., Herbstman, J., & Factor-Litvak, P. (2019). Prenatal and childhood exposure to phthalates and motor skills at age 11 years. Environmental research, 171, 416-427.

Bertelsen, R. R. (2013). Phthalates and Childhood Asthma, with Randi Bertelsen. Podcasts: The Researcher’s Perspective, 2013(1).

Centers for Disease Control and Prevention. (2005). Third national report on human exposure to environmental chemicals. Atlanta, GA: Centers for Disease Control and Prevention, 475.

Factor-Litvak, P., Insel, B., Calafat, A. M., Liu, X., Perera, F., Rauh, V. A., & Whyatt, R. M. (2014). Persistent associations between maternal prenatal exposure to phthalates on child IQ at age 7 years. PloS one, 9(12).

Giulivo, M., de Alda, M. L., Capri, E., & Barceló, D. (2016). Human exposure to endocrine disrupting compounds: Their role in reproductive systems, metabolic syndrome and breast cancer. A review. Environmental research, 151, 251-264.

Hauser, R., & Calafat, A. M. (2005). Phthalates and human health. Occupational and environmental medicine, 62(11), 806-818.

Nilsson, N. H., Malmgren-Hansen, B., Bernth, N., Pedersen, E., & Pommer, K. (2006). Survey and health assesment of chemicals substances in sex toys. Survey of Chemical Substances in Consumer Products, (77).

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Sjuuuuuukt viktigt att prata om!! Jag beställde en vibrator från AliExpress en gång. Säger bara en sak. GÖR ALDRIG DET! Den började först lukta konstigt (fast jag tvättade den) precis samma ”söta” doft som ni beskriver. Sedan började den bli klibbig. När det började klia slängde jag den med en gång. Borde vara olagligt att sälja. Är glad över att inget farligt hände.

    0
    0

test

twst