hur-väljer-jag-rätt-sexleksak

Hur vet jag vilken vibrator som passar mig bäst?

Hej! Jag har aldrig använt en vibrator tidigare men funderar på att köpa en av ren nyfikenhet. Saken är den att jag känner mig helt lost. I alla butiker jag besöker finns det en hel uppsjö att välja mellan och jag känner inte riktigt för att gå fram och fråga personalen om råd. Det är lite för jobbigt. Samtidigt vill jag väldigt gärna veta vilken vibrator som passar mig bäst. De kostar ju trots allt en hel del pengar och man kan ju inte prova dem innan man köper precis. Hur vet jag vilken vibrator som passar mig bäst innan jag köper en? Är det ens en bra idé att lägga pengar på en vibrator?

Umeåtjej, 20

Användandet av vibratorer har visat sig medföra en rad positiva hälsoeffekter, vilket har gjort dem oerhört populära hos både män och kvinnor. Långt fler män och kvinnor onanerar regelbundet med hjälp av en vibrator än vad man först kan tro. I den här artikeln kommer du lära dig hur du hittar precis rätt vibrator för dig i den djungel av alternativ som finns på marknaden.

Varför ska jag köpa en vibrator?

Att köpa en vibrator är en fantastisk idé av flera olika anledningar, men de två vanligaste är ökad njutning och behandling av sexuella åkommor.

Vibratorer gör det lättare att få orgasm

Till exempel har forskning visat att kvinnor som regelbundet onanerar med hjälp av en vibrator också tenderar att känna starkare sexlust och mer intensiv sexuell upphetsning. De blir dessutom våtare under upphetsning och har enklare för att få orgasm (Herbenick et al., 2009; Reece et al., 2009).

En vibrator kan stärka kärleksförhållandet

Vibratorer, dildos och andra sexleksaker kan även hjälpa par med att utforska nya sexuella aktiviteter tillsammans, vilket i sin tur leder till att de känner sig mer sexuellt tillfredsställda i sitt förhållande (Frederick et al., 2017).

Erektionsproblem kan behandlas med vibrationer

Vibratorer kan även användas i mer kliniska syften för att behandla en rad sexuella åkommor. Att stimulera penis med hjälp av vibrationer kan till exempel användas som behandling för både erektionsproblem, (Stein, Lin, & Wang, 2014) svårigheter med utlösning (Previnaire et al., 2014; Sobrero et al., 1965; Sonksen & Ohl, 2002) och Anorgasmi, en dysfunktion som innebär en psykologisk oförmåga eller svårighet att få orgasm (Graham, 2014).

Vibrationer kan lindra smärta i underlivet

Vulvovestibulit eller bara vestibulit är ett smärttillstånd som innebär att kvinnan kan uppleva en kraftig smärta i vulvan och slidans förgård. Vestibulit innebär också en generell ökad spänning i slidans muskulatur. Även detta tillstånd har vibratorer visat sig ha en fördelaktig effekt på (Bakker et al., 2015; Dhar & Nunns, 2009; Zolnoun, Lamvu, & Steege, 2008).

Allt sammantaget kan vi alltså konstatera att vibratorer kan ha många hälsofrämjande effekter på både kvinnor och män i alla åldrar och funktionsnivåer. Både som behandlingshjälpmedel för lindrigare åkommor och som sexhjälpmedel för extra njutning.

Hur vanligt är det att äga en vibrator?

Det är lätt att förstå varför vibratorer är så populära som de faktiskt är. Över hälften (53%) av vuxna kvinnor och nästan hälften (44%) av vuxna män berättar att de någon gång använt en vibrator (Herbenick et al., 2009; Reece et al., 2009). I en studie som RFSU beställde 2008 framkom att 35% av oss svenskar äger någon form av sexleksak. Om man begränsar åldersspannet i studien något och ser till individer mellan 20 och 45 år har hela 80% av dessa en sexleksak hemma som de aktivt använder. Därtill svarar hela 41% av alla som äger en sexleksak att de använder den både ensam och tillsammans med en partner.

Sexleksaker generellt och vibratorer i synnerhet är alltså inte bara hälsofrämjande och lusthöjande, de är fullt normala och populära också.

Hur vet man vilken vibrator man ska köpa?

Det finns egentligen bara ett bekymmer med vibratorer och det är; att veta vilken vibrator du ska köpa! För att maximera dina chanser att uppnå alla underbara hälsofrämjande effekter krävs nämligen att du använder en vibrator som passar just din kropp och dina specifika behov. Med över 650 olika vibratormodeller att välja mellan i en genomsnittlig svensk sexbutik är det normalt att känna sig överväldigad, men faktum är att det stora urvalet av modeller ökar dina chanser att hitta precis rätt vibrator för att tillfredsställa just dina behov, så länge du vet exakt vilka egenskaper du ska titta efter.

Hur väljer jag rätt vibrator?

Det är normalt att inte vara helt säker på vilka egenskaper som är viktiga när man väljer vibrator eftersom preferenserna kan variera kraftigt från person till person. En vibrator som rekommenderas varmt av väninnan kanske inte alls tillfredsställer dina specifika behov. För att det ska bli tydligare vilka vibrator-egenskaper som är viktiga för just dig har vi satt ihop en lista med 5 stycken frågor du bör fundera över. Dina svar kommer leda dig närmare din drömvibrator!

 • Hur vill du bli stimulerad?
 • Upplever du någon smärta vid vaginal eller anal penetration?
 • Hur stark och snabb vibration vill du ha?
 • Kommer du använda vibratorn tillsammans med en partner?
 • Hur viktigt är det att vibratorn är diskret?

Hur vill du bli stimulerad?

Trots att vibratorer kommer i oändligt många utföranden finns det i stort sett bara 5 olika modeller av vibratorer; intern, extern, combo och anal. Vilken modell som passar dig bäst beror på hur du vill bli stimulerad. Här är en enkel tabell som berättar vilken vibratormodell som passar bäst för olika former av stimulans.

Hur vill du bli stimulerad?Modell som passer dig
Runt om klitoris och blygdläpparExtern vibrator
Både utsidan och insidan av vaginanCombovibrator
Insidan och utsidan av analenAnalvibrator
Inuti slidanIntern vibrator

Vad är en intern vibrator?

En dildovibrator som är anpassad för att stimulera insidan av slidan är ofta avlång och penisliknande i formen. Vissa modeller är väldigt realistiska till utseendet, med väldefinierade vener och ollon för att göra känslan av penetration så verklighetstrogen som möjligt. Andra modeller har en mer lågmäld design, med slät yta och behagliga färgnyanser. Gemensamt för alla dessa vibratormodeller är att de stimulerar insidan av vaginan genom vibrationer och själva texturen på vibratorn. Vilken modell som passar dig bäst beror till stor del på hur mycket stimulans du önskar. För en mer intensiv känsla passar grövre, realistiska vibratorer med väl definierad textur på materialet och kraftig vibrator. Mildare stimulans uppnås enklast genom en mindre vibrator med slät yta och svagare vibrationer.

Exempel på interna vibratorer:

Vad är en extern vibrator?

Externa vibratorer är specifikt utformade för att stimulera klitoris och blygdläppar. De kommer i en rad olika modeller, men de flesta är något tvålformade (tillplattade och runda) för att kunna stimulera ett så stort område som möjligt utanför slidan. Två klassiska vibratormodeller som faller i denna kategori är så kallade bullet-vibratorer och wand-vibratorer.

Bulletvibrator eller klitorisvibrator

En bulletvibrator får sitt namn från formen som ofta är väldigt lik en klassisk gevärskula; liten och avlång med trubbig spets. Tack vare sin behändiga storlek passar bulletvibratorer utmärkt som komplement till partnersex eller till stunder och platser som kräver en mer diskret vibrator.

Exempel på bulletvibratorer och klitorisvibratorer

Wand-vibrator

Även wandvibratorer har fått sitt namn genom sitt utseende. De ser ofta ut som en spira med en kraftigt rundad topp. Wandvibratorer är kända för att vara väldigt kraftfulla, men även stora och något otympliga. Eftersom spänningen i batterier inte räcker till för att driva en stor och kraftfull vibrator drivs wandvibratorer på el direkt från eluttaget. Det finns även smidigare wandvibratorer som är uppladdningsbara, men smidigheten kommer ofta på bekostnad av kraften i vibrationerna.

Exempel på wand-vibratorer:

Vad är en combovibrator?

Den vanligaste modellen av combovibratorer kallas för rabbitvibrator och är unikt utformad för att stimulera både insidan av slidan och klitoris samtidigt. En rabbitvibrator följer ofta samma design som återfinns hos interna och externa vibratorer, med vissa modeller mer realistiska och diskreta än andra. Det som förenar alla rabbitvibratorer är att de har ett litet utskott nära basen av dildon där klitorisvibratorn sitter.

Rabbitvibrator

En rabbitvibrator är en typ av sexleksak som har blivit allt mer populär de senaste åren. Det är en typ av vibrator som är designad för att stimulera klitoris och G-punkten samtidigt, vilket, i vissa fall, ger en mer intensiv och behaglig orgasm.

Det som skiljer en rabbitvibrator från andra sexleksaker är dess unika design. Den har vanligtvis två delar: ett skaft som förs in i slidan och ett mindre, kaninformat fäste som stimulerar klitoris. Skaftet har vanligtvis roterande pärlor eller knölar som ger extra stimulans till slidväggarna, medan kaninöronen vibrerar mot klitoris.

Kaninvibratorn är också känd för sin mångsidighet. Den kan användas ensam eller med en partner, och kan användas i en mängd olika positioner. Många modeller har också flera hastighets- och vibrationsinställningar, vilket gör att användarna kan anpassa sin upplevelse efter sina preferenser.

Kaninvibratorn har fått rykte om sig att vara en mycket effektiv sexleksak för kvinnor – inte misst genom tv-serien Sex and the city. Den dubbla stimuleringen kan leda till intensiva orgasmer efter varandra, och dess mångsidighet och anpassningsmöjligheter gör det till ett attraktivt alternativ för både nybörjare och erfarna användare som söker efter en ny sexleksak.

Exempel på rabbitvibratorer:

Vad är en analvibrator?

För att stimulera området kring anus och inuti analen på ett säkert sätt krävs en speciellt utformad butplugg-vibrator med bred bas som hindrar vibratorn från att glida för långt in. Analvibratorer varierar i längd och tjocklek men har alltid en kraftigt breddad bas. Vilken analvibrator som passar dig bäst beror på hur mycket stimulans du önskar och hur van du är vid anala lekar. För en retsam känsla passar smala modeller bäst. Om du är ute efter en mer intensiv känsla är det bäst att välja en grövre modell med kraftigare textur.

Exempel på analvibratorer:

Upplever du någon smärta vid penetration?

Atrofisk vaginit är inflammation i slidan som uppstår genom förtunnad slidvävnad. Symtomen kan bland annat innebära att man känner kraftigt eller milt obehag när slidan penetreras. Om du av en eller annan anledning finner penetration obekvämt bör du välja en extern vibrator som fokuserar stimulans på klitoris och blygdläppar. Om du vill stimulera slidan inifrån bör du välja en intern vibrator som har en len yta fri från konturer. Vibratorn bör dessutom vara av en något mindre modell med svagare vibrationer.

Hur stark och snabb vibration vill du ha?

Variationer i Styrka och Hastighet är det som ger varje vibrator en unik känsla under användning. Med andra ord är dessa två faktorer två av de absolut viktigaste att titta på för att kunna avgöra om en vibrator kommer tillfredsställa just dina behov eller inte.

Att mäta och kategorisera olika nivåer av vibration är tyvärr en komplicerad procedur, vilket innebär att information om en vibrators styrka och hastighet ofta lyser med sin frånvaro i de flesta sexbutiker. Som tur är brukar vi göra egna mätningar på de vibratorer vi testar och recenserar, vilket innebär att det blir enklare för dig att avgöra ifall en vibrator är rätt modell för dig innan du väljer att köpa den.

Styrka

Vi mäter en vibrators styrka efter den Acceleration (m/s²) som motorn inuti vibratorn genererar. En vibrator som genererar en acceleration på 35 m/s² upplevs som kraftfull, genomträngande och djupgående. En vibrator som genererar en acceleration på 2 m/s² upplevs däremot som ytlig och svag.

Eftersom en vibrators acceleration beror på motorns konstruktion kan du inte ändra styrkan på din vibrator. Med andra ord; om en vibrator är för svag i sina vibrationer finns det inte mycket du kan göra åt det.

Exempel på starka vibratorer
 • Doxy Die Cast
 • We-Vibe Tango
 • ZALO Rosalie

Hastighet

Vi mäter en vibrators hastighet i Hertz (Hz), vilket ger oss information om hur många svängningar per sekund vibratorns motor genererar. En vibrator som genererar 100Hz ger ifrån sig ett ytligt surrande ljud och snabba vibrationer. En vibrator som genererar 55Hz ger däremot ifrån sig ett mullrande ljud från långsammare vibrationer.

De flesta vibratorer kommer med en inbyggd funktion som låter dig växla mellan olika hastigheter, vilket innebär att du kan anpassa sensationen till viss grad.

Exempel på snabba vibratorer
 • ZALO Elise

Allt sammantaget innebär detta att en vibrator som genererar hög styrka (acceleration) och hög hastighet (frekvens) ger dig en djupgående, kraftfull och intensiv stimulans. En vibrator som genererar låg styrka och låg hastighet ger dig en ytlig, svag och långsam stimulans.

Styrka (m/s²)Hastighet (Hz)Stimulans
HögHögDjupgående, kraftfull och intensiv
LågHögSurrande, retsam, ettrig och ytlig
HögLågMullrande, kraftfull och masserande
LågLågYtlig, svag och långsam

Ska jag köpa en snabb eller stark vibrator?

Vilken typ av stimulans som passar just dig bäst beror på din personliga nivå av känslighet. Hög känslighet kräver mindre stimulans och tvärt om. Det finns många faktorer som kan påverka känsligheten i underlivet och därmed vilken vibrator som passar dig bäst. Forskning har till exempel visat att individer som tar läkemedel som sänker eller höjer blodtrycket (Berman et al., 2001), känner sig sexuellt upphetsade eller precis fått orgasm tenderar att vara känsligare i underlivet (Gruenwald et al., 2007).

Känsligheten i underlivet kan avta hos individer som cyklar eller löptränar intensivt (Guess et al., 2006). Dessutom har flera studier visat på att kvinnors känslighet i underlivet tenderar att minska i och med att de blir äldre (Connell et al., 2005; Guess et al., 2006; Vardi et al., 2000). Även mängden underhudsfett (Bikah et al., 2008) och mängden könshår (Mahns et al., 2006) kan påverka känsligheten i underlivet.

Sättet du onanerar på kan vara en bra indikator på hur känslig just du är i underlivet. Om du når orgasm genom att smeka dig med lätta fingertoppar är du förmodligen känsligare och bör välja någon av de svagare och långsammare vibratorerna. Om du däremot brukar onanera genom att gnida dig mot en kudde eller stryka fingrarna hårt mot slidöppningen och klitoris samtidigt kan en snabb vibrator med starka vibrationer behövas för att ta dig hela vägen till orgasm.

Kommer du använda vibratorn tillsammans med en partner?

Partnervibratorer

Om du planerar att använda din vibrator tillsammans med en partner finns det vissa modeller som passar bättre än andra. En extern vibrator (till exempel en bullet- eller wandvibrator) är att föredra eftersom de tillåter kvinnan att stimulera klitoris i alla sexställningar. Om du är van vid att använda en combovibrator som stimulerar både klitoris och slidan finns det fantastiska parvibratorer på marknaden som är speciellt utformade för att stimulera kvinnan både utvändigt och invändigt samtidigt som hon blir penetrerad av sin partner.

Sexleksakstillverkaren We-Vibe är världsledande när det gäller parvibratorer. Deras modeller styrs trådlöst via deras officiella mobil-app och tillverkas i kroppssäkert silikon. We-Vibes parvibratorer går även att anpassa till att passa vilken vagina som helst.

Parvibratorer:

Vad tycker män om att deras partner använder en vibrator?

Att använda en vibrator tillsammans med din partner kan vara en fantastik idé. Faktum är att en studie gjord på 488 kvinnor som befann sig i heterosexuella förhållanden visade på att de kvinnor som använde sin vibrator både ensam och tillsammans med sin partner rapporterade en högre känsla av sexuell tillfredsställelse jämfört med de kvinnor som bara använde sin vibrator på egen hand (Gauvin et al., 2019). Cirka 40% av både kvinnor och män har använt en vibrator tillsammans med en partner (Herbenick et al., 2009; Reece et al., 2009) och det verkar dessutom som att de flesta män är positivt inställda till att deras kvinnliga partner använder en vibrator (Herbenick et al., 2011).

Prata med din partner innan du plockar fram vibratorn

Med det sagt; innan du planerar att använda vibratorn med en partner är det viktigt att först ha en uppriktig och ärlig konversation med din partner om hans eller hennes preferenser. Många kvinnor är oroliga för att vibratoranvändning kommer att påverka deras sexuella relation negativt (Marcus, 2011). Män kan också reagera negativt på att deras kvinnliga partner vill använda en vibrator under sex. Somliga män ställer sig positiva till att deras partner använder en vibrator under sex, så länge vibratorn inte ser realistisk ut eller är större än deras egna penis. Andra män tycker att en realistisk vibrator snarare bidrar med en starkare känsla av upphetsning. En partners kännedom och positiva inställning gentemot vibratoranvändning under sex påverkar den tillfredsställelse som kvinnan får av vibratorn under sex (Herbenick et al., 2010). Människor känner sig attraherade och avtända av olika anledningar, därför kan det vara bra att prata igenom idén om att inkludera en vibrator i sexet innan det faktiskt händer för att undvika sårade känslor och för att du ska känna maximal tillfredsställelse.

Hur viktigt är det att vibratorn är diskret?

Om du någonsin tittat på urvalet av vibratorer i en genomsnittlig svensk sexbutik har du säkert märkt att de kommer i alla möjliga storlekar och former, men de kommer även med olika ljudnivåer! Om du vill kunna använda din vibrator i smyg hemma eller när du är ute på vift så är valet av vibrator avgörande för att inte bli påkommen.

Tysta vibratorer

Fast ljudnivån är en viktig (ibland avgörande) faktor när du väljer vibrator brukar inte sexbutiker specificera hur starkt ljud olika vibratorer ger ifrån sig. När vi testar vibratorer mäter vi alltid ljudnivån. För att få en rättvis mätning på hur mycket ljud en vibrator ger ifrån sig mäter vi ljudnivån i A-vägd Decibel (dB(A)). En person som viskar i ett övrigt tyst rum avger ~30dB(A), ett vanligt samtal mellan två personer i samma miljö avger ~60dB(A). Lägre dB(A) innebär alltså en lägre ljudnivå, vilket är bra när man vill onanera diskret eller kunna fokusera på sin njutning lättare.

 • ZALO Elise

Vattentät vibrator

Ibland är svårt att hitta en vibrator som är så pass tyst att den går din rumskompis eller sambo obemärkt förbi under användning. Det du kan göra är att hitta en avskild plats där du är garanterad ostörd egentid. Badrummet är ofta en sådan plats. Att ha en vattentät vibrator tillåter dig att smyga undan, tappa upp ett bad och använda vibratorn samtidigt som du ligger och njuter av den ångande värmen. Vattnet hjälper också till att dämpa ljudet från vibratorn ytterligare.

 • Amaysin Bliss
 • Rocks Off – 80 mm

Om du vill kunna använda din vibrator ostört och diskret är när du köper din vibrator.

Men prisnivån då?

Självklart är prislappen en avgörande faktor när du ska köpa en vibrator, men den borde inte vara det. En bra produkt kommer alltid kosta lite mer pengar och när det kommer till sexleksaker generellt och vibratorer i synnerhet finns det allt för många lågprisalternativ som är tillverkade i farliga material med värdelösa komponenter på insidan. Med andra ord; risken att du råkar köpa en riktigt dålig och hälsovådlig vibrator ökar ju billigare den är.

En bra vibrator har tillverkats under etiska former, vilket kostar lite extra. En bra vibrator har tillverkats av kroppssäkra material som ABS och medicinskt silikon, det kostar lite extra. En bra vibrator har genomgått gedigen testning och certifiering för att säkerställa kvalitén och hållbarheten, det kostar lite extra. En bra vibrator som tillfredsställer just dina behov på ett säkert och pålitligt sätt kostar helt enkelt lite extra.

Med det sagt; den dyraste vibratorn är inte alltid den bästa. Därför testar och recenserar vi alla vibratorer vi får tillgång till så att du slipper spendera pengar på sexleksaker som inte lyckas ge dig den njutning som du förtjänar.

Vilken vibrator är bäst?

Så länge den är tillverkad i ett kroppsäkert material finns egentligen ingen vibrator som är dålig. Däremot finns det vibratorer som passar eller inte passar just dig! Även om frågorna ovan förhoppningsvis kommer göra det lite enklare för dig att hitta rätt vibrator finns det bara en person som vet exakt vad som kommer tillfredsställa dig och det är du. Därför är vårt sista råd att våga testa dig fram genom att nyfiket utforska den djungel av sexleksaker som finns i varje välsorterad sexbutik.

Referenser:

Bakker, R. M., Vermeer, W. M., Creutzberg, C. L., Mens, J. W., Nout, R. A., & Ter Kuile, M. M. (2015). Qualitative accounts of patients’ determinants of vaginal dilator use after pelvic radiotherapy. Journal of Sexual Medicne, 12, 764–773. doi:10.1111/jsm.12776

Bikah, M., Hallbeck, M.S., & Flowers, J.H. (2008). Supracutaneous vibrotactile perception threshold at various non-glabrous body loci. Ergonomics, 51(6), 920–934.

Connell, K., Guess, M.K., Bleustein, C.B., Powers, K., Lazarou, G., Mikhail, M., & Melman, A. (2005). Effects of age, menopause, and comorbidities on neurological function of the female genitalia. International Journal of Impotence Research, 17(1), 63–70.

Dhar, R., & Nunns, D. (2009). Vulvodynia management. Obstetrics, Gynaecology and Reproductive Medicine, 19, 175–177.

Frederick, D. A., Lever, J., Gillespie, B. J., & Garcia, J. R. (2017). What keeps passion alive? Sexual satisfaction is associated with sexual communication, mood setting, sexual variety, oral sex, orgasm, and sex frequency in a national US study. The Journal of Sex Research, 54(2), 186-201.

Gauvin, S. E. M., Yessick, L., & Pukall, C. F. (2019). Picking up good vibrations: Discrepant vibrator use, sexual functioning, and sexual well-being in women with male partners. Psychology & Sexuality, 1-12.

Graham, C. A. (2014). Orgasm disorders in women. In Y. M. Binik & K. S. K. Hall (Eds.), Princples and practice of sex therapy (5th ed., pp. 89–111). New York, NY: The Guilford Press.

Gruenwald, I., Lowenstein, L., Gartman, I.,&Vardi,Y. (2007). Physiological changes in female genital sensation during sexual stimulation. Journal of Sexual Medicine, 4(2), 390–394.

Guess, M.K., Connell, K., Schrader, S., Reutman, S.,Wang, A., LaCombe, J., Mikhail, M. (2006). Genital sensation and sexual function in women bicyclists and runners: Are your feet safer than your seat? Journal of Sexual Medicine, 3(6), 1018–1027.

Herbenick, D., Reece, M., Hensel, D., Sanders, S., Jozkowski, K., & Fortenberry, J. D. (2011). Association of lubricant use with women’s sexual pleasure, sexual satisfaction, and genital symptoms: A prospective daily diary study. Journal of Sexual Medicine, 8, 202–212. doi:10.1111/j.1743-6109.2010.02067.x

Herbenick, D., Reece, M., Sanders, S., Dodge, B., Ghassemi, A., & Fortenberry, J.D. (2009). Prevalence and characteristics of vibrator use by women in the United States: Results from a nationally representative study. Journal of Sexual Medicine, 6(7), 1857–1866.

Mahns, D.A., Perkins, N.M., Sahai, V., Robinson, L., & Rowe, M.J. (2006). Vibrotactile frequency discrimination in human hairy skin. Journal of Neurophysiology, 95(3), 1442–1450.

Marcus, B. S. (2011). Changes in a woman’s sexual experience and expectations following the introduction of electric vibrator assistance. Journal of Sexual Medicine, 8, 3398–3406. doi:10.1111/j.1743-6109.2010.02132.x

Previnaire, J. G., Lecourt, G., Soler, J. M., & Denys, P. (2014). Sexual disorders in men with multiple sclerosis: Evaluation and management. Annals of Physical and Rehabilitation Medicine, 57, 329– 336. doi:10.1016/j.rehab.2014.05.002

Reece, M., Herbenick, D., Sanders, S.A., Dodge, B., Ghassemi, A., & Fortenberry, J.D. (2009). Prevalence and characteristics of vibrator use by men in the United States. Journal of Sexual Medicine, 6(7), 1867–1874.

Sobrero, A. J., Stearns, H. E., & Blair, J. H. (1965). Technic for the induction of ejaculation in humans. Fertility and Sterility, 16, 765–767.

Sonksen, J., & Ohl, D. A. (2002). Penile vibratory stimulation and electroejaculation in the treatment of ejaculatory dysfunction. International Journal of Andrology, 25, 324–332.

Stein, M. J., Lin, H., & Wang, R. (2014). New advances in erectile technology. Therapeutic Advances in Urology, 6, 15–24. doi:10.1177/1756287213505670

Vardi, Y., Gruenwald, I., Sprecher, E., Gertman, I., & Yartnitsky, D. (2000). Normative values for female genital sensation. Urology, 56(6), 1035–1040.

Zolnoun, D., Lamvu, G., & Steege, J. (2008). Patient perceptions of vulvar vibration therapy for refractory vulvar pain. Sexual and Relationship Therapy, 23, 345–353. doi:10.1080/ 14681990802411685

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Har läst många guider på nätet men denna är den bästa och mest utförliga! Älskar att ni ger förslag på olika leksaker också. Har ni några tips på vilken vibrator som är bäst om man behöver starkare stimulans där nere?

  0
  0
Lovense Lush 2
Föregående
Lovense Lush 2

test

twst