kondomträning

Kondomträning: Hur övar man på att sätta på en kondom?

I en jämställd värld, där både män och kvinnor har lika mycket ansvar och makt i en relation, är det inte bara mannens ansvar att se till att kondomen sätts på innan sex. Detta perspektiv går hand i hand med feminismens grundprinciper, där man strävar efter lika rättigheter och möjligheter för alla, oavsett kön.

Varför är det viktigt för kvinnor att veta hur man sätter på en kondom?

Att förvänta sig att mannen alltid ska ta hand om kondomen kan, paradoxalt nog, återspegla och förstärka gamla könsnormer där mannen ses som den aktiva och beslutsfattande parten under sex, medan kvinnan är den mer passiva och undergivna parten. Genom att vara en aktiv part i sex, genom att till exempel rulla på kondomen på din partner, blir du inte bara mer involverad i det sexuella mötet ni har, utan du utmanar också de traditionella könsrollerna som har begränsat och stereotypiserat kvinnor och män i sexuella relationer.

Bryta ner gamla könsnormer

Att kunna rulla på en kondom på din partner, är inte bara ett sätt att ta kontroll över din egen sexuella hälsa och njutning, utan det är också ett tydligt steg mot att bryta ner gamla, föråldrade normer som kan påverka hur du ser dig själv och din roll i relationen. Det kan hjälpa dig att känna dig mer självsäker och jämställd med din partner, och även att öppna upp för en djupare, mer ärlig kommunikation mellan er båda.

Vara säker på att sex är säkert

För att inte nämna att det finns också praktiska skäl för dig att känna till hur man sätter på en kondom korrekt. Om din partner av någon anledning inte är bekant med hur man gör det, eller om du vill vara säker på att kondomen används på rätt sätt, blir din kunskap och förmåga här avgörande för att kunna ha säkert sex med en mindre kunnig partner.

Det demonstrerar ditt samtycke under sex

För en kvinna att aktivt delta i processen att sätta på en kondom kan ses som ett uttryck för hennes sexuella autonomi och ett tydligt tecken på samtycke. Detta kan vara särskilt viktigt i nya eller tillfälliga sexuella relationer, där tydliga signaler om samtycke och ömsesidigt vilja att ligga med varandra är grundläggande. I detta sammanhang blir din delaktighet i att sätta på honom kondomen inte bara ett tecken på ansvar utan också ett klart och tydligt sätt att uttrycka din vilja och aktiva deltagande i den sexuella aktiviteten.

Hur övar man på att sätta på en kondom?

Men, ingen föds med förmågan att rulla på en kondom. Framför allt inte under en lite stressig situation, som sex ofta kan vara. Därför är det viktigt att träna på att rulla på en kondom på sin partner (och sig själv) innan man gör det i en riktig situation. Övning ger färdighet och det samma gäller färdigheten att kunna rulla på en kondom smidigt och snabbt utan att behöva förstöra stämningen. Här är ett par tekniker och sätt du kan öva att sätta på en kondom, så du är redo att vara en aktiv part under sex.

Öva med hjälp av en dildo eller liknande objekt

Att inte ha någon erfarenhet av att rulla på en kondom kan göra situationen stressande när det väl är dags. Ett enkelt sätt att undvika detta är att öva hemma med en dildo, gurka, banan eller något annat föremål som har liknande form och storlek som en penis. Lär dig hur du ska öppna kondomförpackningen utan att riva sönder själva kondomen, och vänd rätt sida upp för att försäkra dig om att den rullas på rätt väg. Du kan till och med smeka dildon lite, så att det blir mer likt den verkliga situationen, och sedan rulla kondomen långsamt och metodiskt. Genom att göra detta flera gånger kan du få en känsla av hur det ska göras utan den press som kan upplevas i ett faktiskt sexuellt scenario.

Utforska kondomen tillsammans med din partner

Att involvera din partner i övningsprocessen kan vara ett både informativt och intimt sätt att lära sig rulla på en kondom korrekt. När din partner har stånd, kan du be honom att visa dig hur han gör det, och sedan kan du öva själv. Genom att utforska och leka med hans penis och även stimulera den med din mun och tunga kan det bli en sensuell och rolig stund för er båda. Kommunikation och öppenhet är nyckeln här, och det kan hjälpa dig att bli bekväm med processen och även stärka er känsla av samhörighet.

Öva med olika typer av kondomer

Kondomer kommer i olika storlekar, former, och material, och att prova olika typer kan hjälpa dig att hitta den som känns bäst och enklast att hantera. Vissa kanske är lättare att rulla på än andra, eller känns mer behagliga för din partner. Genom att pröva olika sorter kan du också upptäcka vilka känslor och texturer du föredrar, vilket kan bidra till en mer njutbar sexuell upplevelse för din del.

Öva på dig själv

Om du har svårt att rulla på kondomen på din partner, kan det vara en bra idé att först öva på din egen hand eller fingrar. Detta ger dig en känsla för material och teknik utan någon press. Du kan också fundera över vilken vinkel som är bäst när du rullar på den, och hur du ska hantera kondomen så att den inte går sönder. Att göra detta kan ge dig större kontroll och självförtroende när det är dags att göra det på din partner.

Kombinera kondomen med förspel

Att göra processen till en del av ett förspel kan vara ett effektivt sätt att bli bekväm med att rulla på en kondom. Du kan till exempel inkludera det som en del av en erotisk lek där du låter din partner vägleda din hand medan du har ögonbindel. Genom att kombinera det med sensuell beröring, kyssar och andra kärleksfulla gester kan det bli mindre mekaniskt och mer integrerat i ert sexliv. När du börjar förstå hur det känns att rulla på kondomen genom din partners vägledning och beröring, blir det lättare att göra det på egen hand.

Se på instruktionsvideor

Det finns många pålitliga källor online som erbjuder detaljerade instruktionsvideor eller manualer om hur man rullar på en kondom korrekt. Det kan vara hjälpsamt att titta på en sådan video eller läsa en manual och sedan öva steg för steg, så att du inte bara har teoretisk förståelse utan också praktisk erfarenhet. Genom att samtidigt öva med en dildo eller ett liknande objekt kan du bättre förstå de olika stegen och se till att du utför dem korrekt. Detta kan också vara något som du gör tillsammans med din partner, och ni kan jämföra era tekniker och ge varandra feedback.

Få professionell vägledning

Om du fortfarande känner dig osäker eller obekväm, kan det vara värt att överväga professionell vägledning från en sexolog eller sexualundervisare. Genom att delta i en workshop eller ett enskilt möte kan du få personlig, skräddarsydd vägledning och svar på dina specifika frågor eller bekymmer. Om du studerar finns det alltid en skolsyster som kan guida dig i processen att rulla på en kondom. Denna form av undervisning kan också inkludera hjälp med andra aspekter av din sexuella hälsa och relation, vilket kan bidra till en allmänt förbättrad och mer njutbar sexuell upplevelse.

Genom att använda dessa metoder kan du utveckla din förmåga och självförtroende i att rulla på en kondom på din partner. Det viktiga är att inte se det som en isolerad, mekanisk uppgift utan som en integrerad del av din sexuella erfarenhet och relation – som någonting kul och sexigt. Genom att öppet kommunicera med din partner, utforska olika metoder och söka stöd där det behövs, kan du göra detta till en naturlig och behaglig del av din sexuella rutin.

test

twst