finnar i underlivet

Varför har jag finnar i underlivet och vad kan jag göra åt det?

Vi får ofta frågor som rör kvinnors hälsa skickade till oss, och ett sådant bekymmer är finnar i underlivet eller på själva vulvan. Även om finnar vanligtvis förknippas ansiktet kan de även dyka upp i underlivet, vilket kan orsaka både obehag och smärta.

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i orsakerna till varför finnar kan dyka upp i underlivet och över vulvan, och vad du kan göra för att förebygga och behandla dem.

Vad är finnar i underlivet?

Finnar på vulvan eller i underlivet liknar de finnar vi får på andra delar av kroppen. De är orsakade av en ansamling av bakterier, olja och döda hudceller i hårsäckarna. Dessa finnar kan vara små eller stora, röda eller vita och kan vara smärtsamma eller kliande.

Varför får jag finnar i underlivet?

Hormonella förändringar

Hormonella förändringar under puberteten, menstruation, graviditet och klimakteriet kan leda till ökad oljeproduktion och därmed orsaka finnar i underlivet.

Dålig hygien

Dålig hygien, som att inte rengöra underlivet regelbundet, kan orsaka bakterieuppbyggnad, vilket leder till finnar.

Tighta kläder

Tajta kläder eller underkläder av syntetiska tyger kan orsaka svettningar och friktion, vilket leder till finnar i underlivet.

Rakning eller vaxning

Att raka eller vaxa blygdområdet kan orsaka irritation och inåtväxande hårstrån, vilket leder till finnar i underlivet.

Sexuellt överförbara infektioner (STI)

STI som herpes, HPV och molluskinfektion kan orsaka finnar, blåsor eller utslag i underlivet. Om du har haft oskyddat samlag strax innan du fått finnar i underlivet är det extra viktigt att testa dig.

Mindre vanliga, men förekommande orsaker till finnar i underlivet

Det finns några sällsynta men möjliga orsaker till ett finneutbrott i underlivet. Några av dem inkluderar:

Hidradenitis suppurativa

Detta är ett sällsynt hudtillstånd som gör att små, smärtsamma knölar utvecklas under huden. Dessa knölar kan leda till ärrbildning och infektion om de inte behandlas.

Follikulit

Detta är en infektion i hårsäckarna, som kan orsaka röda, svullna knölar på vulvan.

Bartholins cystor

Bartholins körtlar är belägna nära slidöppningen, och när de blir blockerade kan de orsaka att en cysta bildas. Denna cysta kan bli infekterad och leda till en finneliknande bula på vulvan.

Kontakteksem

Detta är en allergisk reaktion på ett ämne som kommer i kontakt med huden. Om en person är allergisk mot en tvål, tvättmedel eller sköljmedel kan det orsaka ett utbrott av finnar i underlivet.

Sexleksaker

Även om det är sällsynt kan sexleksaker potentiellt orsaka finnar i underlivet. Sexleksaker kan hysa bakterier om de inte rengörs ordentligt eller om de delas med andra. Dessa bakterier kan leda till en infektion eller ett utbrott av finnar på vulvan.

Det är viktigt att rengöra sexleksaker regelbundet, följa tillverkarens instruktioner eller använda ett leksaksspecifikt rengöringsmedel. Det är också viktigt att undvika att dela sexleksaker med andra, eftersom det kan öka risken för bakteriell överföring.

Om du märker ett utbrott av finnar på vulvan efter att du har använt en sexleksak, är det viktigt att sluta använda leksaken och att uppsöka en vård för korrekt diagnos och behandling. Din vårdgivare kan rekommendera en medicin för att hjälpa till att få bukt ut med utbrottet.

Det är viktigt att notera att även om dessa tillstånd är sällsynta kan de fortfarande uppstå. Om du upplever ihållande eller smärtsamma finnar på vulvan eller i underlivet är det viktigt att rådgöra med din vårdgivare för korrekt diagnos och behandling.

Förebyggande och behandling av finnar i underlivet

Det finns ett par saker du kan göra för att minska risken för finnar i underlivet. Här är några av dem:

Utöva god hygien

Det är viktigt att hålla underlivet rent genom att tvätta med varmt vatten och mild tvål dagligen.

Bär kläder som andas

Att bära löst sittande kläder och bomullsunderkläder kan hjälpa till att förhindra svettningar och friktion.

Undvik att raka eller vaxa

Om du är benägen att få finnar på vulvan, överväg att undvika rakning eller vaxning, eller välj en skonsammare hårborttagningsmetod.

Använd aknemedicin

Receptfria aknemediciner som innehåller salicylsyra eller bensoylperoxid kan hjälpa till att minska finnar på vulvan.

Uppsök läkare

Om du misstänker att du har en STI, uppsök läkare för testning och behandling. Du kan börja med att ringa 1177 för rådgivning.

Vad ska jag inte göra om jag har finnar i underlivet?

Finnar i underlivet kan vara både obekväma och fula, och det är viktigt att ta hand om dem ordentligt för att förhindra ytterligare irritation eller infektion. Här är några exempel på vad du inte ska göra när du har finnar på din vulva:

Plocka eller pressa inte finnarna

Att plocka eller klämma finnar kan få dem att bli infekterade eller leda till ärrbildning. Detta kan också leda till att det bildas nya finnar i området.

Använd inte hårda tvålar eller rengöringsmedel

Starka tvålar eller rengöringsmedel kan irritera vulvans ömtåliga hud, vilket gör finnar värre. Använd istället en mild, parfymfri tvål för att försiktigt rengöra området.

Raka inte området

Att raka vulvan kan orsaka irritation och leda till inåtväxande hårstrån, vilket kan göra att finnar bildas. Om du behöver ta bort hår från området, överväg att använda en mild hårborttagningskräm eller vax istället.

Använd inte varmt vatten på området

Varmt vatten kan göra att huden torkar ut och blir irriterad, vilket kan göra finnar värre. Använd varmt eller kallt vatten istället när du rengör vulvan.

Använd inte doftprodukter

Doftande produkter, såsom parfymer, lotioner eller kroppssprayer, kan irritera vulvan och göra finnar värre. Håll dig till oparfymerade produkter istället.

Ha inte oskyddat sex

Oskyddat sex kan föra in bakterier eller virus i vulvan, vilket kan orsaka eller förvärra finnar. Använd kondom för att skydda dig själv och din partner.

Ignorera inte ihållande finnar

Om du har finnar på din vulva som inte försvinner eller blir smärtsamma, är det viktigt att uppsöka en vårdgivare för korrekt diagnos och behandling. Att ignorera ihållande finnar kan leda till komplikationer, såsom ärrbildning eller infektion.

Finne i underlivet som gör ont

Sammanfattningsvis kan finnar i underlivet orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive hormonella förändringar, dålig hygien, åtsittande kläder, rakning eller vaxning och sexuellt överförbara sjukdomar. För att förebygga och behandla finnar på vulvan, utöva god hygien, bär andningsbara kläder, undvik rakning eller vaxning, använd aknemedicin och uppsök läkare vid behov. Genom att vidta dessa steg kan du bibehålla en god genital hälsa och förhindra att finnar på vulvan stör ditt dagliga liv.

Det är fullt förståeligt att du kan uppleva skam eller tycka det är pinsamt med finnar i underlivet. Det är dock viktigt att komma ihåg att finnar i underlivet är ett vanligt tillstånd och inget att skämmas för. Många kvinnor upplever finnar eller utslag i underlivet någon gång i livet.

Det är viktigt att prata med en vårdgivare om eventuella problem du kan ha angående din genital hälsa. De kan hjälpa dig att identifiera orsaken till finnarna och ge dig lämpliga behandlingsalternativ. I många fall kan finnar på vulvan behandlas framgångsrikt med receptfria läkemedel eller enkla livsstilsförändringar, som att bära kläder som andas och utöva god hygien.

Det är också viktigt att komma ihåg att ditt underliv är en privat och personlig del av din kropp. Om du är obekväm med att diskutera dina problem med din vårdgivare, kanske du vill överväga att hitta en annan läkare som du känner dig mer bekväm med att prata med.

Slutligen, försök komma ihåg att du inte är ensam om din upplevelse. Många kvinnor har hanterat finnar i underlivet, och det är viktigt att veta att det inte finns något att skämmas för. Med rätt behandling och egenvård kan du övervinna detta tillstånd och återfå ditt självförtroende och din komfort.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Tuuusen tack för att ni vågar dela med er av detta. Har haft detta problem sedan jag började dejta min nya kille för ca 4 månader sedan. Borde jag testa mig?

  0
  0
 2. Tack för att du tar upp detta ämne. Jag har hört att hormonförändringar kan orsaka finnar på vulvan. Kan du berätta mer om det och om det finns några sätt att förebygga det?

  0
  0
 3. Åh my god, så bra att någon äntligen pratar om det här! Det är så lätt att känna sig obekväm och pinsam över problem som detta.

  0
  0

test

twst