när är det farligt att använda sexleksaker under gravid

6 Medicinska tillstånd som gör det osäkert att använda sexleksaker under graviditeten

Graviditet är en underbar och spännande tid, men den kan också vara fylld av osäkerhet och oro, särskilt för förstagångsmammor. När du navigerar genom graviditetens olika stadier är det viktigt att vara medveten om de potentiella risker och komplikationer som kan uppstå, särskilt om du har några redan existerande medicinska tillstånd eller livsstilsfaktorer som kan öka risken för en högriskgraviditet.

I den här artikeln kommer vi att diskutera sex medicinska tillstånd som kan göra det osäkert att använda sexleksaker under graviditeten. Även om användning av sexleksaker som en dildo eller en vibrator under graviditeten kan vara ett säkert och trevligt sätt att öka din sexuella njutning och intimitet med din partner är det viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och komplikationerna i samband med användning av sexleksaker under graviditeten, särskilt om du har något av de medicinska tillstånd som vi kommer att diskutera. Så oavsett om du är en förstagångsmamma eller en erfaren, läs vidare för att lära dig mer om hur du kan få en säker och hälsosam graviditet.

Även om den här listan inte är heltäckande bör den ge dig en uppfattning om några av de risker som är förknippade med att använda dildos eller vibratorer under graviditeten.

När ska jag undvika att använda sexleksaker när jag är gravid?

För tidigt födelsearbete

Tidig förlossning är när du får värkar före 37 veckors graviditet. Detta kan vara en farlig situation för både dig och ditt barn, eftersom barn som föds före 37 veckor löper större risk för komplikationer och hälsoproblem.

Ibland sägs det att använda sexleksaker kan hjälpa till att starta förlossningen mot slutet av graviditeten. Men det är inte vetenskapligt bevisat att det skulle vara så. Men, om du har upplevt en tidig förlossning under tidigare greviditet är det värt att tänka över och diskutera med din äkare.  Orgasmer som du får via t.ex., sexleksaker när du är gravid kan göra så att du får sammandragningar, men de brukar gå över.

Om du har en historia av tidig förlossning eller löper risk för tidig förlossning är det bäst att undvika att använda sexleksaker under graviditeten. Håll dig till andra former av sexuell aktivitet som är mindre benägna att utlösa för tidig förlossning, till exempel manuell stimulering eller oralsex.

Cervixinkompetens

Cervixinkompetens är ett tillstånd där livmoderhalsen (öppningen till livmodern) är svag eller skadad. Detta kan leda till att livmoderhalsen öppnar sig för tidigt under graviditeten, vilket kan leda till för tidig förlossning och förlossning.

Användning av sexleksaker under graviditeten kan sätta tryck på livmoderhalsen, vilket kan försvaga den ytterligare och öka risken för tidig förlossning. Om du har Cervixinkompetens är det viktigt att du undviker att använda sexleksaker under graviditeten och att du pratar med din läkare om andra sätt att njuta av sex på ett säkert sätt under graviditeten.

Moderkakan sitter långt ner i livmodern, så kallad föreliggande moderkaka (Placenta previa)

Placenta previa är ett tillstånd där moderkakan (det organ som förser barnet med syre och näring) ligger lågt i livmodern och helt eller delvis täcker livmoderhalsen. Detta kan leda till blödningar under graviditeten och kan vara farligt för både dig och ditt barn.

Att använda sexleksaker under graviditeten kan öka risken för blödning om du har placenta previa. Detta beror på att sexleksaker kan orsaka friktion och trauma mot livmoderhalsen, vilket kan orsaka blödning. Om du har placenta previa är det bäst att undvika att använda sexleksaker under graviditeten och att prata med din läkare om andra sätt att njuta av sex under graviditeten på ett säkert sätt.

Vaginal infektion

Vaginalinfektioner, såsom bakteriell vaginos eller jästinfektioner, är vanliga under graviditeten. Även om dessa infektioner vanligtvis inte är skadliga för ditt barn kan de vara obekväma och kan öka risken för tidig förlossning.

Att använda sexleksaker gjorda av vissa riskfyllda material under graviditeten kan öka risken för vaginala infektioner, eftersom dessa sexleksaker kan föra in bakterier eller andra patogener i slidan. Om du har en vaginal infektion är det bäst att undvika att använda sexleksaker tills infektionen har försvunnit. Det är också viktigt att rengöra dina sexleksaker noggrant efter varje användning för att förhindra smittspridning.

Graviditet med hög risk

  • En högriskgraviditet är en graviditet med ökad risk för komplikationer för mamman och/eller barnet.
  • Det finns flera faktorer som kan öka risken för att en graviditet ska vara högrisk, bland annat ålder, befintliga medicinska tillstånd och livsstilsfaktorer.
  • Några exempel på redan existerande medicinska tillstånd som kan göra en graviditet högriskfylld är diabetes, högt blodtryck, autoimmuna sjukdomar och hjärtsjukdomar.
  • Livsstilsfaktorer som kan öka risken för en högriskgraviditet är bland annat rökning, alkohol- och drogbruk samt fetma.
  • Kvinnor som har haft komplikationer i tidigare graviditeter, såsom för tidig förlossning, missfall eller dödfödsel, löper också en ökad risk att få en högriskgraviditet.
  • Högriskgraviditeter kräver noggrann övervakning och hantering av sjukvårdspersonal för att säkerställa bästa möjliga resultat för både mor och barn.
  • Hanteringen av en högriskgraviditet kan innebära tätare prenatala besök, ytterligare tester och övervakning, mediciner och livsstilsförändringar.
  • I vissa fall kan en högriskgraviditet kräva förlossning med kejsarsnitt för att minska risken för komplikationer under förlossningen.

Om du har en högriskgraviditet är det viktigt att prata med din läkare innan du använder sexleksaker eller ägnar dig åt någon sexuell aktivitet. En högriskgraviditet är en graviditet som har en ökad risk för komplikationer, till exempel för tidig förlossning, preeklampsi eller graviditetsdiabetes.

Att använda sexleksaker under graviditeten kan ibland öka risken för komplikationer om du har en högriskgraviditet. Din läkare kan hjälpa dig att avgöra om det är säkert för dig att använda sexleksaker eller delta i andra former av sexuell aktivitet under graviditeten.

Om du har sammandragningar

Om du har fått sammandragningar, eller om ditt vatten har gått, är det viktigt att undvika att använda sexleksaker eller delta i sexuell aktivitet. Detta beror på att sexuell aktivitet kan orsaka sammandragningar i livmodern, vilket kan öka din risk för tidig förlossning eller för tidig födsel.

Användning av sexleksaker som en dildo eller en vibrator under graviditeten kan vara ett roligt och säkert sätt att öka din sexuella njutning och intimitet med din partner, vilket kan vara viktigt under en period då många kvinnor upplever sig själva som ”mindre” attraktiva eller är oroliga inför framtiden. Det är dock viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna med att använda sexleksaker under graviditeten, särskilt om du har något av de medicinska tillstånd som nämns i den här artikeln.

Om du är osäker på om det är säkert för dig att använda sexleksaker under graviditeten är det alltid bäst att prata med din läkare. Din läkare kan hjälpa dig att avgöra om det är säkert för dig att använda sexleksaker eller delta i andra former av sexuell aktivitet under graviditeten.

Medicinska tillstånd som gör det osäkert att använda vibratorer och dildos under graviditeten

Det är också viktigt att välja sexleksaker som är säkra och bekväma att använda under graviditeten. Undvik leksaker som är för stora eller som kan orsaka obehag eller smärta. Du kanske också vill överväga att använda leksaker som är särskilt utformade för användning under graviditet, till exempel mjuka silikonleksaker som är skonsamma mot kroppen.

Slutligen är det viktigt att ha god hygien när du använder sexleksaker under graviditeten. Rengör dina leksaker noggrant efter varje användning för att förhindra smittspridning. Och använd alltid ett vattenbaserat glidmedel för att förhindra irritation eller obehag.

När du påbörjar graviditeten är det viktigt att prioritera din egen hälsa och säkerhet eftersom dessa är de samma som ditt barns hälsa och säkerhet. Genom att vara medveten om de potentiella riskerna och komplikationerna i samband med användning av sexleksaker under graviditeten kan du fatta välgrundade beslut om din sexuella aktivitet och vidta åtgärder för att minimera eventuella skador. Kom ihåg att alltid rådgöra med din vårdgivare om du har några frågor eller funderingar om din graviditet eller sexuella aktivitet. Genom att hålla dig informerad och vidta proaktiva åtgärder för att prioritera din hälsa kan du bidra till en säker och hälsosam graviditet för dig och ditt barn. Så gå vidare och njut av denna vackra och omvälvande upplevelse, och kom ihåg att ta hand om dig själv på vägen!

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst