Är en större kuk mer eller mindre känslig?

Från fisk till järn: Alla lukter en vagina kan ha och vad de betyder

Hey ladies, idag ska vi prata om något som kanske får dig att rodna, men som ändå är viktigt att ta upp. Låt oss tala om luktande vaginor.

Innan du slutar läsa och försöker glömma att den här artikeln någonsin öppnats på din mobil, låt mig försäkra dig om att det oftast är helt normalt att vaginan luktar, även om lukten inte alltid påminner om rosor. Faktum är att varje kvinna har en unik doft där nere som kan förändras beroende på en mängd olika faktorer.

Varför luktar min vagina illa?

Men om du märker en ovanlig eller särskilt stark lukt, eller att det kliar eller bränner där nere, kan det vara ett tecken på ett underliggande problem som behöver åtgärdas. Men oroa dig inte, det finns massor av saker du kan göra för att behandla en luktande vagina och upprätthålla en god vaginal hälsa.

I den här artikeln kommer vi att diskutera olika vanliga lukter en vagina kan ha och orsaker till varför din vagina luktar som den gör. Vi ska också prata om saker du kan göra för att din vagina ska lukta mindre – allt från kost och hygien till medicinska tillstånd och receptfria behandlingar.

Så, om du oroar dig för doften som kommer där nerifrån, eller om du bara är nyfiken på hur du kan upprätthålla en god vaginal hälsa, läs vidare!

Min vagina luktar jäst / syrligt

Det är vanligt att vaginan ger ifrån sig en syrlig eller jäst lukt. Vissa jämför den med lukten av surnad mat. Yoghurt, surdegsbröd och till och med en del sura öler innehåller samma typ av goda bakterier som dominerar de flesta friska vaginor: Lactobacilli.

Om din vagina luktar märkligt likt den sura IPA:n du drack förra helgen finns det ingen anledning att stressa.

Varför luktar mitt underliv jäst / syrligt?

Alkalisk pH i vaginan

Lactobacilli-bakterierna gör att slidan håller en viss surhetsnivå som skyddar mot en överväxt av dåliga bakterierna i vaginan. Vaginans pH-balans är viktig för att bibehålla en god vaginal hälsa. När pH-värdet är för alkaliskt (över 4,5) kan det leda till en överväxt av skadliga bakterier och orsaka en jäst eller syrlig lukt. Det är viktigt att undvika att använda starka eller parfymerade produkter som kan störa den naturliga pH-balansen i slidan.

Min vagina luktar järn

Många kvinnor upplever att de känner en kopparaktig, metallisk lukt från vaginan. Detta är vanligtvis inget att oroa sig för. I sällsynta fall är det ett tecken på ett allvarligare problem.

Varför luktar min vagina järn?

Blod / Mens

Blod innehåller järn som luktar metalliskt. Den vanligaste orsaken till blod är menstruation. Under menstruationen vävnad från livmoderslemhinnan och färdas genom vaginalkanalen, vilket kan göra att din slida luktar metalliskt under din mens men också en tid efter att din mens slutat.

Sex

Det kan vara vanligt med lätta blödningar efter sex. Detta beror vanligtvis på vaginal torrhet eller att sexet varit hårdare än vanligt, vilket kan orsaka små sår i vävnaden. För att förhindra detta kan du försöka använda glidmedel. Att din vagina luktar järn kan också bero på att sperma och vaginala vätskor har blandats under sex och skapat en ny lukt.

Min vagina luktar sött

När vi säger ”sött” menar vi inte nybakade kakor. Vi menar en sötaktig jordig doft, vilket oftast inte är något du behöver oroa dig för.

Varför luktar min vagina sött

Bakterier

Din vagina innehåller många olika typer av godartade bakterier och vissa typer kan få din vagina att lukta sött. Så länge du inte känner en brännande eller kliande känsla i underlivet är en söt doft inget att oroa dig för.

Min vagina luktar kemikalier

En lukt som liknar blekmedel eller ammoniak kan vara flera olika saker. Ibland kan lukten vara en anledning att uppsöka en läkare.

Varför luktar min vagina kemiskt

Urin

Urin innehåller en biprodukt av ammoniak som kallas urea. En ansamling av urin i dina underkläder eller runt vulvan kan ge upphov till en kemisk lukt. Tänk på att urin som luktar starkt av ammoniak är ett tecken på uttorkning. Om du inte tvättar din vulva (den yttre delen av ditt könsorgan) regelbundet kan bakterier och svett samlas och orsaka en illaluktande doft från vaginan.

Bakteriell vaginos

En vanlig orsak till vaginal lukt är bakteriell vaginos (BV). Detta är en överväxt av bakterier i slidan som kan orsaka en lukt av fisk. BV åtföljs ofta av flytningar och klåda, men vissa kvinnor upplever inga symtom. Om du misstänker att du har BV är det viktigt att boka tid hos din vårdcentral eller barnmorska.

Min vagina luktar som cannabis

Ja, många kvinnor kan uppleva att deras vagina luktar söt-jordigt, som cannabis. Det finns inget bra vetenskapligt svar på varför det blir så, men det är förmodligen tack vare svettkörtlarna.

Varför luktar min vagina cannabis?

Emotionell stress

Svett är en naturlig del av livet, och det är ingen överraskning att det också kan bidra till vaginal lukt. Svett kan blandas med vaginala flytningar och bakterier och skapa en sötaktig, unken lukt som vissa kvinnor tycker påminner om cannabis. Detta är särskilt vanligt under perioder då man upplever emotionell stress, tränar mycket eller svettas mycket när det är varmt ute.

Min vagina luktar fisk

Du har förmodligen hört att en onormal vaginal lukt beskrivs som fiskig. Färsk fisk borde inte lukta så mycket alls. Förruttnande fisk är en mer passande jämförelse. Varför? Trimetylamin är den kemiska förening som är ansvarig för den tydliga doften av ruttnande fisk och andra onormala vaginala lukter.

Varför luktar min vagina fisk?

Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos kan uppstå när det finns en överväxt av anaeroba bakterier i slidan och dessa är illaluktande.

Trichomonas

Trichomonas är en väldigt ovanlig könssjukdom i Sverige. Det är en sexuellt överförbar infektion (STI) som orsakas av en parasit som kan drabba både män och kvinnor. Hos kvinnor kan trichomonas orsaka en rad olika symtom, bland annat klåda, sveda och en stark fisklukt från vaginan.

Anledningen till att trichomonas kan orsaka en fisklukt från vaginan är att parasiten producerar ett enzym som bryter ner aminosyror, vilket kan frigöra en starkt luktande gas. Denna gas kan bidra till den obehagliga lukten.

Om du misstänker att du har trichomonas eller någon annan könssjukdom är det viktigt att du går till din vårdgivare för diagnos och behandling. Om trichomonas inte behandlas kan det leda till komplikationer som bäckeninflammation och en ökad risk för att få andra könssjukdomar.

Min vagina luktar ruttet

Okej, det kan låta helt galet, men ibland finns det inget bättre sätt att beskriva den illaluktande doften på.

Varför luktar min vagina ruttet?

Främmande objekt i slidan

Om du känner en väldigt illaluktande doft från din vagina är det är möjligt att ett främmande föremål, t.ex. en tampong eller kondom, har fastnat i slidan och orsakar en starkt illaluktande doft. Om du misstänker att det kan finnas något inuti dig som du inte kan få ut på egen hand är det viktigt att du träffar din vårdgivare för att få den avlägsnad på ett säkert sätt.

Andra anledningar till att din vagina luktar illa

Hormonella förändringar

Hormonella förändringar också orsaka vaginal lukt. Detta är särskilt vanligt under klimakteriet, då kroppen producerar mindre östrogen. Detta kan leda till torrhet och tunnare vaginalväggar, vilket kan bidra till lukt. Hormonella förändringar kan också uppstå under menstruationscykeln. Att upprätthålla en god vaginal hälsa och använda glidmedel under sex kan bidra till att lindra lukt som orsakas av hormonella förändringar.

Nu när du känner till några av orsakerna till att din vagina luktar, kan vi tala om vad du kan göra för att motverka det.

Vissa livsmedel

Tro det eller ej, men det du äter kan också påverka hur din vagina luktar. Livsmedel som vitlök, lök och sparris kan orsaka en stark lukt från vaginan. Dessutom kan livsmedel med hög sockerhalt bidra till överväxt av jäst, vilket leder till lukt. Att äta en balanserad kost och hålla dig hydrerad kan hjälpa till att förebygga lukt som orsakas av kosten.

Urinvägsinfektion

En annan vanlig orsak till vaginal lukt är en svampinfektion eller urinvägsinfektion. Infektioner kan uppstå när det finns en överväxt av jäst i slidan. Detta kan ge upphov till en stark, jästliknande lukt. Jästinfektioner åtföljs ofta av klåda, sveda och flytningar. Det finns receptfria behandlingar, men det är bäst att rådgöra med din läkare för att säkerställa korrekt diagnos och behandling.

Luktar illa i underlivet huskur

Nu när du känner till några av orsakerna till att din vagina luktar kan vi tala om vad du kan göra för att motverka det.

Bär underkläder som andas

Trångsittande eller underkläder som inte andas kan bidra till svettrelaterad lukt. Välj underkläder av bomull eller andra lätta material, och undvik stringtrosor om du är benägen att drabbas av vaginala infektioner.

Ändra din kost

Om du misstänker att din kost bidrar till vaginal lukt kan du försöka göra några förändringar. Undvik livsmedel med hög sockerhalt och ät en balanserad kost som innehåller mycket frukt och grönsaker.

Använd kondomer

Om du använder kondomer under sex kan du förhindra att nya bakterier och sperma kommer in i slidan, vilket kan bidra till lukt. Dessutom kan kondomer också hjälpa till att förebygga sexuellt överförbara infektioner (STI).

Försök med receptfria behandlingar

Om du misstänker att du har en svampinfektion kan receptfria behandlingar hjälpa till att lindra symptomen. Det är dock viktigt att konsultera din läkare för att säkerställa korrekt diagnos och behandling.

Håll dig hydratiserad

Att dricka mycket vatten kan hjälpa till att spola ut gifter och bakterier från kroppen, vilket kan hjälpa till att förebygga lukt i underlivet. Sträva efter att dricka minst 8 glas vatten per dag.

Säkert sex

Att utöva säkert sex, inklusive att använda kondomer och regelbundet testa sig för könssjukdomar, kan hjälpa till att förebygga lukt som orsakas av sexuellt överförbara infektioner.

Vaginala suppositorier

Vaginala suppositorier är små upplösbara tabletter som förs in i slidan. De innehåller vanligtvis probiotika som kan hjälpa till att återställa den naturliga balansen av bakterier i slidan och förebygga lukt. Vissa märken innehåller också svampdödande eller antibakteriella medel för att hjälpa till att behandla och förebygga infektioner.

pH-balanserade rengöringsmedel

Att använda en pH-balanserad medel som är särskilt utformad för slidan kan hjälpa till att hålla illaluktande dofter borta. Dessa ”rengöringsmedel” har en pH-nivå som liknar det naturliga pH-värdet i slidan, vilket kan bidra till att upprätthålla en hälsosam bakteriebalans. Undvik att använda vanlig tvål eller kroppstvätt, eftersom dessa kan störa det naturliga pH-värdet i slidan och orsaka lukt.

Bakpulver

Bakpulver är en naturligt deodorant som kan hjälpa till att neutralisera vaginal lukt. Blanda helt enkelt en tesked bakpulver med vatten för att skapa en pasta och applicera den på det yttre området av slidan. Låt det sitta kvar i några minuter innan du sköljer med varmt vatten. Det är viktigt att inte föra in bakpulver i slidan, eftersom det kan störa den naturliga pH-balansen och orsaka irritation.

Illaluktande slida

En stark lukt från vaginan är ett vanligt problem bland kvinnor, men det är viktigt att komma ihåg att det inte alltid är en anledning till oro. Men om du upplever ihållande eller ovanlig vaginal lukt är det alltid en bra idé att tala med din vårdgivare för att utesluta eventuella underliggande medicinska tillstånd.

Genom att förstå de vanligaste orsakerna till vaginal lukt och vidta åtgärder för att upprätthålla en god vaginal hälsa kan du förebygga lukt och känna dig säker och bekväm i din egen kropp. Kom ihåg att utöva god hygien, bära kläder som andas och välja intimprodukter som är skonsamma och pH-balanserade för ditt känsliga område.

Låt inte vaginal lukt hindra dig från att njuta av livet fullt ut. Genom att ta hand om din kropp och söka hjälp när det behövs kan du känna dig säker, frisk och lycklig i din egen kropp.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst