Så – du har precis haft oskyddat sex? Det är okej. Ibland ger vi efter för våra djuriska instinkter och har sex utan skydd. Det är inte alltid avsiktligt. Ibland hettar det bara till och innan vi vet ordet av är vi så förlorade i vår lust och kåthet att vi inte längre bryr oss om konsekvenserna. Eller, så kanske är vi för fulla eller höga för att ens komma ihåg att använda skydd. Oavsett orsak är oskyddat sex är en verklighet som många av oss ställs inför då och då.
Låt oss först tala om varför du inte ska skämmas efter att ha haft oskyddat sex. Sanningen är att sex är en naturlig och vacker sak. Det är ett sätt för oss att få kontakt med andra, utforska våra begär och ha roligt. Det finns dock en samhällelig press på oss att alltid använda skydd, och när vi inte gör det kan vi få känslan av att ha gjort något fel. Men verkligheten är att vi alla är människor, vi gör misstag och vi ska aldrig skämmas för att vi gör det som är naturligt.
Tyvärr finns det fortfarande ett stigma kring oskyddat sex. Samhället har betingat oss att tro att sex alltid ska vara skyddat och att om vi inte använder skydd är vi på något sätt smutsiga eller oansvariga. Men sanningen är att oskyddat sex förekommer, och det är inget att skämmas för. Det är viktigt att bryta ned denna stigmatisering så att vi öppet kan prata om oskyddat sex och de åtgärder vi kan vidta för att skydda oss efteråt.
För, även om det är skönt och smidigt, kan vikten av att vidta åtgärder efter oskyddat sex kan inte betonas tillräckligt. Det finns ett antal skäl till varför du bör vidta åtgärder så snart som möjligt efter att du haft ett oskyddat samlag. För det första finns det en risk för oönskad graviditet. För det andra finns det risk för sexuellt överförbara infektioner (STI). Dessa kan smittas genom oskyddat sex och kan få allvarliga konsekvenser om de inte behandlas.
Vad ska man göra om man haft oskyddat samlag?
Så vad är syftet med den här artikeln? Syftet är att ge dig en smidig liten check-lista över vad du ska göra efter att du haft oskyddat sex. Vi kommer att ta upp akut preventivmedel, testning för könssjukdomar samt en del okonventionella råd. Det är viktigt att du håller dig informerad om vikten av att vidta åtgärder efter oskyddat sex och att ge dig själv möjligheten att fatta välgrundade beslut om din sexuella hälsa.
Check-lista: saker att göra efter oskyddat sex
Uppgift | Klar! |
---|---|
Kissa direkt efter sex | ☐ |
Gå till apoteket och köp akut-p-piller | ☐ |
Testa dig för könssjukdomar (klamydia.se) | ☐ |
Probiotika för underlivet | ☐ |
Drick tranbärsjuice | ☐ |
Öva på egenvård och självkärlek | ☐ |
Unna dig din favoritmat eller dessert | ☐ |
Ring din bästa vän | ☐ |
Titta på en komedi eller lyssna på en rolig podcast | ☐ |
Köp dig en ny sexleksak som en påminnelse om att prioritera din sexuella hälsa | ☐ |
Testning för könssjukdomar
Varför är det viktigt att testa sig efter oskyddat sex?
Om du har haft oskyddat sex är det viktigt att du testar dig för sexuellt överförbara infektioner (STI). Många STI har inga symtom, så du kanske inte ens vet att du har en infektion. Om STI inte behandlas kan de orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive infertilitet, bäckeninflammation och till och med cancer. Genom att testa och behandla dig tidigt kan du skydda dig själv och dina partners från de negativa konsekvenserna av STI.
Typer av könssjukdomar och deras symtom
Det finns många olika typer av könssjukdomar, var och en med sin egen uppsättning symtom. Några vanliga könssjukdomar är följande:
Klamydia – en bakterieinfektion som kan orsaka flytningar, smärta vid sex eller urinering och blödningar mellan menstruationer.
Gonorré – en annan bakterieinfektion som kan ge liknande symtom som klamydia.
Syfilis – en bakterieinfektion som kan orsaka ett smärtfritt sår på könsorganen samt utslag och influensaliknande symtom.
Herpes – en virusinfektion som kan orsaka smärtsamma blåsor på könsorganen eller i munnen.
HPV (humant papillomvirus) – en virusinfektion som kan orsaka genitala vårtor och öka risken för livmoderhalscancer. Detta är världens vanligaste könssjukdom.
HIV (humant immunbristvirus) – en virusinfektion som angriper immunsystemet och kan leda till aids.
Många STI kan botas med antibiotika eller antivirala läkemedel, medan andra kan hanteras med kontinuerlig behandling. Vissa könssjukdomar, som hiv, kan dock inte botas, så förebyggande åtgärder (som kondom) är avgörande.
Var man kan testa sig för könssjukdomar?
I Sverige finns det flera alternativ för att testa sig för STI. Du kan gå till din lokala vårdcentral, som erbjuder gratis och konfidentiell testning för STI. Du kan också gå till en mottagning för sexuell hälsa som är specialiserad på sexuell hälsa och erbjuder testning, rådgivning och behandling för STI. När du går för STI-testning kommer vårdgivaren att fråga om din sexuella historia och eventuella symtom som du upplever. De kan utföra en fysisk undersökning och ta prover av ditt blod, urin eller vaginalvätska för testning. Resultaten av testet kommer vanligtvis tillbaka inom några dagar till en vecka.
Det smidigaste sättet att testa dig för vanliga könssjukdomar är genom att beställa ett hemtestkit från nätet. Vissa landsting låter dig beställa hem ett kit från klamydia.se – helt gratis. När du fått hem det anonyma paketet följer du de enkla instruktionerna som innebär att du lämnar ett enkelt urinprov i det medföljande provröret och sedan lägger det i post-lådan. Om ditt landsting inte erbjuder gratis testning via klamydia.se kan du köpa ett testkit på apoteket.
Det är viktigt att notera att vissa STI, som hiv, kanske inte syns på ett test omedelbart efter exponering. Om du nyligen har exponerats för hiv är det viktigt att du testar dig igen om några veckor eller månader för att bekräfta resultaten.
Sammanfattningsvis är testning för könssjukdomar en viktig del av din sexuella hälsa. Många STI har inga symtom, därför är det är viktigt att testa dig regelbundet om du är sexuellt aktiv. Det finns flera alternativ för att testa sig i Sverige, bland annat vårdcentraler, kliniker för sexuell hälsa och testkit för hemmabruk. Om du testar positivt för en könssjukdom är det viktigt att få behandling så snart som möjligt för att förhindra komplikationer och skydda dig själv och dina partners.
Ta akut-p-piller
Ibland kan saker och ting gå fel, trots att vi gör vårt bästa för att skydda oss. Kondomen kanske gick sönder eller gled av, eller så glömde vi att ta vårt p-piller. Oavsett vad orsaken kan vara är nödpreventivmedel ett sätt att förhindra en oönskad graviditet efter oskyddat sex. Så vad är akut preventivmedel och när är det en bra idé att ta det?
Kopparspiral (IUD) och akut-p-piller
Kopparspiral är en liten T-formad anordning som förs in i livmodern av en vårdgivare. Den fungerar genom att förhindra befruktning och kan användas upp till fem dagar efter oskyddat sex.
Ett akut-p-piller förhindrar risken att bli gravid genom att hämma eller skjuta upp ägglossningen. Akut-p-pillret avbryter däremot inte en graviditet om ägget redan har hunnit bli befruktat. Det är alltså inte samma sak att ta ett akut-p-piller som att ta ett så kallat abortpiller eller att göra en abort.
Det finns två sorters akut-p-piller. Den ena sorten kan du ta upp till 120 timmar, alltså fem dygn, efter ett oskyddat samlag. Den andra sorten kan du ta upp till 72 timmar, alltså tre dygn, efter ett oskyddat samlag. Den första sorten är lite säkrare än den senare.
Så hur får man tag på nödpreventivmedel? Det är en barnmorska eller en läkare som sätter in spiralen. Du kan kontakta en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning för att få hjälp. Morgon-efter-piller kan däremot köpas receptfritt på de flesta apotek. Det är viktigt att notera att p-piller för dagen efter är mest effektivt när det tas så snart som möjligt efter oskyddat sex, så det är en bra idé att ha det till hands för säkerhets skull.
Vikten av att agera snabbt när det gäller akut preventivmedel kan inte nog betonas. Ju tidigare du använder något nödpreventivmedel efter oskyddat sex, desto effektivare kommer det att vara för att förhindra graviditet. Därför är det en bra idé att ha akut preventivmedel till hands för säkerhets skull. Om du har haft oskyddat sex och funderar på att använda nödpreventivmedel, vänta inte. Klockan tickar och varje timme räknas.
Sammanfattningsvis är akut preventivmedel en form av preventivmedel som kan tas efter oskyddat sex för att förhindra graviditet. Det är en bra idé att ta akut preventivmedel om du har haft oskyddat sex och vill förhindra graviditet. Det finns två huvudtyper av akut preventivmedel: kopparspiral och akut-p-piller. Kopparspiralen kan endast sättas in av en vårdgivare, medan p-piller kan köpas receptfritt på de flesta apotek. Det är viktigt att agera snabbt när det gäller akut preventivmedel, eftersom ju tidigare du tar det, desto effektivare är det för att förhindra graviditet. Var inte rädd för att söka akut preventivmedel om du behöver det. Det är ett säkert och effektivt sätt att förhindra graviditet efter oskyddat sex.
Andra saker som kan vara bra att göra efter du haft oskyddat sex
När det gäller oskyddat sex är akut preventivmedel och STI-tester ofta det första man tänker på. Det finns dock andra råd som kan vara till nytta för din sexuella hälsa.
Kissa direkt efter sex
Efter sex är det viktigt att urinera så snart som möjligt. Detta kan hjälpa till att spola ut eventuella bakterier som kan ha kommit in i urinröret under sex, vilket kan minska risken för urinvägsinfektioner (UTI). Urinvägsinfektioner kan vara smärtsamma och obekväma, och om de inte behandlas kan de leda till allvarligare komplikationer som njurinfektioner. Se därför till att ta en snabb tur på toaletten efter sex för att förebygga urinvägsinfektioner.
Ta ett probiotiskt tillskott
Probiotika är levande bakterier som är bra för vår hälsa, särskilt vår tarmhälsa. De kan dock också vara till nytta för vår vaginala hälsa. Att ta ett probiotiskt tillskott kan hjälpa till att upprätthålla balansen av goda bakterier i slidan, vilket kan minska risken för jästinfektioner och bakteriell vaginos. Leta efter ett probiotiskt tillskott som är särskilt utformat för vaginal hälsa och som innehåller stammar av lactobacillusbakterier.
Drick tranbärsjuice
Tranbärsjuice har länge lyfts fram som ett naturligt botemedel mot urinvägsinfektioner. Även om det finns en viss debatt om tranbärsjuicens effektivitet har vissa studier föreslagit att den kan hjälpa till att förebygga urinvägsinfektioner genom att förhindra att bakterier fastnar på väggarna i urinvägarna. Så om du är benägen att drabbas av urinvägsinfektioner kan du överväga att lägga till ett glas tranbärsjuice i din dagliga rutin.
Praktisera egenvård och självkärlek
Slutligen är det viktigt att du utövar självvård och självkärlek efter att ha haft oskyddat sex. Eftersom det ibland är en oväntad och riskfylld upplevelse kan det ibland orsaka stress i efterhand, så det är viktigt att ta hand om dig själv både fysiskt och känslomässigt. Ta ett varmt bad, gör lite yoga eller unna dig din favoritmat. Ta kontakt med en betrodd vän eller terapeut om du behöver någon att prata med. Kom ihåg att oskyddat sex inte definierar dig eller ditt egenvärde, så var snäll mot dig själv.
Vad ska man göra efter att man haft oskyddat sex
Att ha oskyddat sex kan vara en skön men stressande upplevelse. Det är viktigt att vidta åtgärder för att skydda din sexuella hälsa efter att du haft ett oskyddat samlag. I den här artikeln har vi diskuterat vikten av akut preventivmedel, att testa sig för könssjukdomar och några okonventionella råd som kan bidra till att minska risken för negativa konsekvenser.
Även om oskyddat sex kan medföra risker är det också möjligt att ha oskyddat sex på ett säkert sätt. Det kan innebära att du måste ha öppna och ärliga samtal med dina partners om STI-testning och preventivmedel, och att du är uppmärksam på din egen sexuella hälsa.
Trots riskerna finns det något otroligt intimt och sårbart med att ha oskyddat sex med någon du litar på och bryr dig om. Den råa fysiska och känslomässiga kontakten som kan uppstå vid oskyddat sex kan vara otroligt kraftfull och givande. Det är viktigt att komma ihåg att oskyddat sex kan vara en vacker och intim upplevelse när det sker på ett säkert och samförståndsmässigt sätt.
Kom ihåg att det ska vara ett personligt val att ha oskyddat sex, och det finns ingen skam i det så länge du vidtar åtgärder för att skydda din sexuella hälsa. Oavsett om du väljer att använda preventivmedel eller inte är det viktigt att prioritera öppen kommunikation med dina partners och regelbundna tester för STI. Och om du hamnar i en situation där du har haft oskyddat sex ska du veta att det finns åtgärder du kan vidta för att skydda dig själv och minska risken för negativa konsekvenser. Framför allt ska du vara snäll mot dig själv och prioritera din egen sexuella hälsa och ditt eget välbefinnande.