sexiga rollspel för nybörjare

BDSM 101: Allt du behöver veta om Bondage, Dominans, Submission, och Masochism

Innehåll
2 Vanliga frågor om BDSM

Välkommen, kära läsare, till en artikel som tillägnas dig som funderar över mysterierna med BDSM, men är osäker på var du ska börja. Du kanske har hört talas om det genom vänner, sett det i filmer, eller stött på det i böcker. Kanske har du sett några emojis – som handbojor (🔒⛓️) och piskor (👠🙌) – i textmeddelanden och på sociala medier och undrat vad de verkligen betyder. I denna artikel kommer vi att försöka klara ut alla tvetydigheter och besvara de allra vanligaste frågorna som människor har om BDSM, allt i syfte att hjälpa dig att utforska dina egna sexuella intressen och gränser.

Vad är BDSM?

BDSM genom historien

Historiskt sett kan BDSM spåras tillbaka till antika civilisationer, där ritualer och ceremonier ofta inkluderade fysisk smärta och dominans som en del av sexuell njutning. Under medeltiden, då kyrkans stränga moral stod i fokus för hur samhället fungerade, blev dessa praktiker mer dolda, men de försvann aldrig helt. På 1700-talet, när Marquis de Sade och Leopold von Sacher-Masoch gav sina namn till sadism och masochism, blev dessa begrepp mer definierade och accepterade. I modern tid har BDSM blivit mer mainstream, och du kan se dess påverkan i populärkultur och litteratur, som till exempel i ”Fifty Shades of Grey.”

BDSM historia

Vad står BDSM för?

BDSM – ett begrepp som står för Bondage, Dominans, Submission, och Masochism – är ett paraplybegrepp för en mängd erotiska beteenden som delas av många, men på ett unikt och personligt sätt av varje individ. Från lättare rollspel till mer intensiva fysiska och psykologiska interaktioner, kan BDSM ta många former.

Hur utövar man BDSM?

En central aspekt av BDSM är det som ofta kallas för ”lek” eller ”session”. Detta refererar till en avgränsad tidsperiod, där du och din partner – eller partners – utför BDSM-aktiviteter. För en del kan en session innebära att bli bunden och smekt med olika föremål, för en annan att få njuta av att vara undergiven och göra exakt det som den dominanta parten önskar, och för en tredje att uppleva en komplicerad sexuell fantasi.

Kom ihåg, du har all rätt att känna dig nyfiken, men också att vara försiktig. Din komfort, ditt samtycke och din säkerhet kommer alltid först – framför allt när det gäller BDSM. Med det sagt, låt oss tillsammans ta det första steget på denna upptäcktsfärd. Här är svar till ett par vanliga frågor om BDSM.

Vanliga frågor om BDSM

Hur kan jag börja utforska BDSM?

En bra början kan vara att läsa på om ämnet, kanske i böcker eller på nätet, och försöka identifiera vilka delar av BDSM som lockar dig mest. Du kan börja med att göra ett BDSM test för att ta reda på vilka BDSM-relaterade aktiviteter du går igång på. Diskutera sedan dina tankar och känslor med din partner. Gör det klart att det handlar om att utforska tillsammans, och inte om att tvinga någon att göra något de inte vill. En annan nyttig metod kan vara att använda ”Ja, Nej, Kanske”-listor, där du och din partner antecknar vad ni skulle vara intresserade av, vad ni absolut inte skulle vilja göra, och vad ni kanske skulle kunna tänka er att prova.

Hur vanligt är BDSM?

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon ”normal” sexualitet eller ”vanligt” sätt att ha sex på, därför är det svårt att svara på hur vanligt BDSM är. Alla har olika sexuella preferenser, och det som är spännande för en person kan vara ointressant eller till och med obehagligt för en annan.

Det finns dock studier där forskare kartlagt individers erfarenheter av olika BDSM-relaterade aktiviteter. Här är en sammanfattning av vad forskarna fann:

 • 21% av kvinnorna och 22% av männen som deltog i studien sa att de har bundit sin partner eller blivit bundna under sex tidigare.
 • 14% av kvinnorna och 16% av männen sa att de har piskat en partner eller blivit piskade som en del av sex.
 • 34% av kvinnorna och 30% av männen sa att de har smiskat en partner eller fått smisk under sex tidigare.
 • 3% av kvinnorna och 4% av männen sa att de har varit på en BDSM-fest eller besökt en BDSM- dungeon.

Ännu fler deltagare i studien rapporterade ett intresse för bondage, piskning och att gå på BDSM-fester än de som faktiskt hade testat på det tidigare. Med andra ord verkar det som intresset för BDSM är mycket vanligare än faktisk BDSM-sex.

När vi tänker på att en tredjedel av amerikanerna i en nationell undersökning har sagt att de har varit med om smisk, och dessutom att smisk bara är en av många olika former av BDSM, förstår man att BDSM knappast är en sällsynt eller ovanlig sexuell grej.

Hur gammal måste man vara för ha BDSM sex?

Det korta svaret är att du bör vara myndig, vilket i de flesta länder är 18 år, för att lagligt kunna ge samtycke till mer avancerade sexuella aktiviteter. Åldersgränsen för samtycke är satt för att skydda unga människor från sexuellt utnyttjande. BDSM kräver mogenhet och förståelse för att navigera på ett säkert sätt. Eftersom det involverar ett större ansvar och ofta mer komplexa dynamiker än ”vanligt” sex, är det viktigt att du är gammal nog att hantera dessa aspekter.

När bör man börja med BDSM?

Det finns ingen ”rätt” ålder för att börja utforska BDSM, så länge du är byxmyndig. Det som är viktigt är att du känner dig redo, både fysiskt och psykiskt, att utforska dessa nya aspekter av din sexualitet. Du bör ha en grundläggande förståelse för samtycke, säkerhet och dina personliga gränser. Du bör också vara redo att kommunikativt uttrycka dina behov, önskemål och gränser till en sexpartner. Dessutom bör du vara psykiskt stark nog att hantera eventuella känslomässiga reaktioner som kan uppstå.

Är det svårt att ha BDSM sex?

Svårighetsgraden kan variera beroende på vilka aktiviteter du utforskar inom BDSM. Enklare lekar som blindfolding eller lätt bondage kan vara relativt lätta att introducera i ditt sexliv. Mer komplexa aktiviteter, som rep bondage eller dominans och underkastelse kan kräva mer kunskap och förberedelser. Att bli duktig på BDSM kräver övning, tålamod och öppen kommunikation. Det kan också vara till hjälp att delta i BDSM-samhällen, både online och offline, för att utbyta erfarenheter, få råd och lära sig av andra. En bra community att söka dig till om du är intresserad av BDSM är Fetlife eller Darkside. Kom ihåg att BDSM handlar om ömsesidigt nöje. Så om du njuter av det och känner dig bekväm, gör du det rätt.

Vad är sub space?

”Sub space” är en term som används inom BDSM för att beskriva en djupt nedsänkt, nästan meditativ mentaltillstånd som kan uppnås av en undergiven person (sub) under en intensiv session. Detta tillstånd uppstår ofta av de intensiva fysiska och emotionella upplevelserna som kan komma med BDSM-lekar, såsom smärta, njutning, underkastelse och maktöverföring. ”Sub space” kan liknas vid en ”rush” av endorfiner, adrenalin och andra kemikalier i hjärnan, vilket kan leda till en känsla av eufori, intensiv njutning och ibland till och med desorientering (att du tappar uppfattning om tid och rum). Kommunikation och ”eftervård” är avgörande när du och din partner utforskar ”sub space”, eftersom den undergivna partnern kan bli sårbar under och efter denna upplevelse.

Hur berättar jag för min kille att jag gillar BDSM?

Att berätta för din partner om dina sexuella fantasier och preferenser kan vara både spännande och skrämmande. En effektiv metod kan vara att först inleda en konversation om sexualitet mer generellt, för att sedan smyga in ämnet BDSM. Du kan kanske först föreslå att ni tittar på en film eller läser en bok som innehåller BDSM, eller börjar med att dela en ”Ja, Nej, Kanske”-lista som nämndes tidigare. Det är viktigt att uttrycka dig på ett öppet och icke-kritiskt sätt och att göra det klart för din partner att han inte är tvungen att delta i något han inte är bekväm med.

Måste BDSM göra ont?

Nej, BDSM behöver inte nödvändigtvis innebära smärta. Även om vissa människor njuter av smärta som en del av deras BDSM-upplevelse (tänk på att det ”SM” i BDSM står för sadism och masochism), är detta inte en nödvändighet för alla. De flesta BDSM-utövare använder en mild och symbolisk typ av smärta som inte utgör någon direkt fara för de inblandade (Sandnabba, Santtila, Alison & Nordling, 2002). BDSM kan innefatta allt från maktspel, dominans och underkastelse, till olika former av bondage, och behöver inte nödvändigtvis involvera någon fysisk smärta. Det viktigaste är att du och din partner upplever njutning och uppfyller era sexuella fantasier på ett säkert och samtyckt sätt. Kom ihåg att din upplevelse med BDSM är unik och du behöver inte göra något du inte är bekväm med.

Hur gör jag för att känna mig trygg nog att prova BDSM?

Att känna dig trygg när du utforskar BDSM kommer att bero på flera faktorer, inklusive din kunskap, din kommunikation med din partner och ditt förtroende för dina egna gränser. Undersök ämnet, ta del av litteratur och diskussionsgrupper online, och kanske även utbildningsseminarier eller workshops om du har tillgång till dem. Ju mer du vet om BDSM, desto mer förberedd och trygg kommer du att känna dig. Förutom detta, ha alltid en öppen kommunikation med din partner. Diskutera vad ni är bekväma med, vilka er gränser är, och vilka säkerhetsord ni kommer att använda. Tro på din egen förmåga att säga nej och sätta gränser.

När är man redo för BDSM?

Att känna att du är redo för BDSM innebär att du har en förståelse för vad det BDSM innebär, är medveten om riskerna och konsekvenserna, känner till dina egna gränser, och har förmågan att uttrycka dessa till din partner. Du bör känna dig trygg i att kommunicera dina önskemål och sexuella gränser, och vara beredd att respektera din partners önskemål och gränser också. Du bör vara bekväm med tanken på att ge och ta emot samtycke och vara medveten om vikten av säkerhet och vård efter sessioner.

Måste killen vara dominant i BDSM?

Nej, det finns ingen fast regel som säger att mannen måste vara den dominanta partnern i BDSM. Dominans och undergivenhet är roller, inte könsbundna positioner. Det finns många män som njuter av att vara undergivna, och många kvinnor som njuter av att vara dominanta. Dessutom finns det människor som växlar mellan att vara dominanta och undergivna, vilka ofta kallas ”switches”. Det viktiga är att du och din partner är överens om rollerna och att ni båda känner er bekväma och tillfredsställda med att leva ut dem. Din könstillhörighet ska inte tvinga dig till en viss roll i BDSM – vad som är viktigast är vad som känns rätt och njutbart för dig.

Vad är inte BDSM?

Även om BDSM innefattar ett brett spektrum av sexuella aktiviteter, är det också viktigt att identifiera vad det inte är. BDSM är inte sexuellt våld, övergrepp eller någon form av icke-samtyckt sexuellt beteende. Det är inte okontrollerat eller oansvarigt sex. Det är inte ett uttryck för självhat eller en önskan att skada sig själv eller andra. Det är inte ett sätt att förstärka skadliga maktstrukturer eller könsnormer. All BDSM-lek bör präglas av ömsesidigt samtycke, respekt, omsorg och kommunikation.

Visar Fifty Shades of Gray BDSM?

”Fifty Shades of Grey” innehåller BDSM, men det är viktigt att komma ihåg att det är en fiktiv skildring och inte nödvändigtvis en korrekt eller ansvarsfull representation av hur BDSM bör praktiseras. Boken och filmerna har kritiserats för att de framställer BDSM på ett orealistiskt och potentiellt skadligt sätt, särskilt när det gäller frågor om samtycke, respekt och maktbalans. Många erfarna BDSM-utövare anser att ”Fifty Shades of Grey” förvränger verkligheten av vad en sund och ömsesidigt respektfull BDSM-relation bör se ut.

Min kille vill ha BDSM sex men jag känner mig inte trygg

Det är helt okej att känna dig osäker, och det är viktigt att du lyssnar på dina känslor. BDSM kräver samtycke från alla inblandade, och det är helt okej att säga nej till något du inte är bekväm med. Om din partner trycker på dig att göra något du inte vill, är det inte ett tecken på sund BDSM-relation, eller att han förstår vad BDSM är. Öppen kommunikation är nyckeln. Diskutera dina farhågor med din partner. Det kan vara att du behöver mer tid, mer information, eller att du kanske vill utforska vissa BDSM-aktiviteter men inte andra. Kom ihåg att det är ditt val och att du har rätt att sätta dina gränser. BDSM handlar om ömsesidig tillfredsställelse, inte tvång eller press.

Vad är vanligt inom BDSM?

BDSM är ett brett spektrum som inkluderar en mängd olika sexuella aktiviteter, från milda till mycket intensiva. Några vanliga saker inkluderar bondage, där en person blir bunden med rep, handbojor, eller annat; dominans och undergivenhet, där en person tar kontroll och den andra ger upp kontroll; smärklekar, vilket kan inkludera piskor, paddlar, vaxdroppar, eller annan smärtstimulering; och psykologiska lekar som rollspel, förnedring eller bestraffning.

Hur har man BDSM sex med sin kille?

Innan du börjar med något BDSM-spel, se till att båda är överens om aktiviteterna, gränserna och ett säkerhetsord. Ett exempel kan vara att du och din partner väljer att utforska bondage och sensationsspel. Du kanske börjar med att binda din partners handleder och anklar till sängstolparna med silkeslena sjalar, vilket begränsar hans rörelsefrihet. Du kan sedan experimentera med olika sensationer, som att blint dra dina fingernaglar lätt över hans hud, använda en fjäderstav för att kittla, eller droppa vax från ett tänt ljus på hans kropp. Kom ihåg att hela tiden ha öppen kommunikation för att se till att din partner känner sig bekväm och säker.

Är det vanligt är BDSM?

BDSM anses ofta vara något sällsynt och udda som väldigt få människor är intresserade av. Men, en undersökning som genomfördes på 1516 kanadensare i åldrarna mellan 18 och 77 visade på något helt annat (Joyal, Cossette & Lapierre, 2015). Studien visade att 64.6% av kvinnor och 53.3% av män har fantiserat om att bli sexuellt dominerade. 47.7% av kvinnor och 59.6% av män har fantiserat om att dominera en partner sexuellt. Dessutom visar studien att 36.3% av kvinnor har fantiserat om att bli smiskade eller piskade för att få sexuell njutning. BDSM-relaterade aktiviteter är med andra ord inte så sällsynt och udda som många av oss tror!

Är analsex BDSM?

Analsex i sig är inte nödvändigtvis en del av BDSM. Det är en sexuell aktivitet som kan utföras oberoende av BDSM, precis som alla andra sexuella aktiviteter. Men analsex kan inkluderas i BDSM-scenarier, om det är något som båda parterna samtycker till och njuter av. Till exempel kan analsex användas i rollspel, dominans och undergivenhet, eller smärtlekar. Nyckeln är alltid samtycke, kommunikation, säkerhet och respekt för varandras gränser.

Jag skäms för att jag gillar BDSM

Känslor av skam kan uppstå när det gäller sexuella preferenser, särskilt de som avviker från ”normen”. Men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något ”normalt” när det gäller sexuella preferenser, så länge sex utövas på ett samtyckt, säkert och respektfullt sätt. BDSM är en legitim och hälsosam uttrycksform för din sexualitet, förutsatt att det utförs på rätt sätt. Om du kämpar med känslor av skam, kan det vara till hjälp att tala med en terapeut, särskilt en som är insatt i sexualitet och alternativa sexuella uttryck. Att gå med i en supportgrupp eller en online-community kan också ge en känsla av gemenskap och förståelse.

Vad ska jag göra om jag känner mig nervös för BDSM sex?

Det är helt normalt att känna sig nervös, särskilt om du är ny till BDSM. Ta saker i din egen takt och kommunicera öppet med din partner om dina känslor. Du kanske vill börja med mer milda BDSM-aktiviteter och gradvis gå vidare när du känner dig mer bekväm. Det kan också vara användbart att läsa mer om BDSM, gå med i online-forum, eller till och med prata med en sexrådgivare eller terapeut. Din säkerhet och komfort ska alltid vara prioritet, så tveka inte att säga stopp eller ändra något om du känner dig obekväm. Ägna tid åt för- och eftervård för att säkerställa att du känner dig omhändertagen och trygg. Det är också bra att komma ihåg att du inte behöver göra något du inte vill – BDSM handlar om ömsesidig njutning och samtycke.

Vad är exempel på lätt BDSM?

Nybörjare inom BDSM kan föredra att börja med mildare former av lek. Här är några exempel:

 • Sensationslekar: Detta kan inkludera att använda olika texturer (som silke, fjädrar, is, eller varmt vax) för att utforska och stimulera huden.
 • Mild bondage: Du kan experimentera med lättare former av bondage, som att binda händerna med ett mjukt sjal eller använda handbojor med plysch på insidan.
 • Lätt dominans och undergivenhet: Detta kan innebära att en partner tar kommando under sex, medan den andra utför deras önskemål.

Vad ska jag säga om min kille vill ha BDSM sex?

Det är viktigt att ha öppna och ärliga samtal om sex när man befinner sig i en relation. Om din partner föreslår BDSM och du är osäker, är det helt okej att säga ”Jag är inte säker på att jag är redo för det ännu, men jag är öppen för att lära mig mer.” Du kan också fråga din partner om vad specifikt han är intresserade av inom BDSM, eftersom det är ett brett spektrum och inkluderar en mängd olika aktiviteter. Om du känner dig obekväm med förslaget, är det viktigt att uttrycka dina känslor och sätta dina gränser. Kommunikation och samtycke är hjärtat av sunt BDSM sex.

Varför gillar killar BDSM?

Det finns lika många skäl till att människor, oavsett kön, gillar BDSM som det finns individer. För vissa kan dominans och undergivenhet vara ett sätt att utforska makt och kontroll i ett säkert och samtyckt ramverk. Andra kan njuta av den fysiska sensationen av smärta eller den psykologiska utmaningen av att överlämna sig till en annan person. BDSM kan också tillåta individer att utforska tabubelagda sexfantasier och sexuella roller, och skapa en djupare känslomässig koppling med deras partner. Många människor, inklusive män, uppskattar också BDSM för dess potential att skapa intensiva och unika sexupplevelser. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla män, eller alla kvinnor, kommer att vara intresserade av BDSM, och det är okej. Människors sexuella preferenser varierar mycket.

Är BDSM lagligt?

Lagstiftningen kring BDSM varierar beroende på var du befinner dig i världen. I de flesta länder, inklusive Sverige, är BDSM lagligt så länge det är samtyckt och sker mellan vuxna. Det betyder att alla inblandade parter ska ge sitt uttryckliga och informerade samtycke till aktiviteterna, utan någon form av tvång eller manipulation. Det är också viktigt att alla aktiviteter är säkra och respekterar de gränser som du och din partner har. Vissa mer extremformer av BDSM, som de som involverar allvarlig fysisk skada, kan dock vara olagliga även om de är samtyckta, beroende på den specifika lagstiftningen.

Hur kan man bli kåt av BDSM?

Sexuell upphetsning kan ta olika former för olika människor. För vissa kan spänningen, förväntan och det psykologiska spelet i BDSM vara upphetsande. Andra kan finna fysiska sensationer, som smärta eller begränsning av rörelse, att känna sig sårbar och utsatt, sexuellt upphetsande. Dominans och undergivenhet kan vara upphetsande för både den dominanta och undergivna parten på olika sätt. Den dominanta parten kan njuta av känslan av kontroll, medan den undergivna parten kan finna glädje i att överlämna sig helt till en person de litar på. Dessutom kan det intensiva fokuset på kommunikation och samtycke inom BDSM bidra till en ökad känsla av intimitet och förtroende, vilket kan vara mycket upphetsande för vissa människor.

Hur kan BDSM vara lagligt?

Som tidigare nämnts, är BDSM lagligt i många länder, inklusive Sverige, förutsatt att det är samtyckt, säkert och sker mellan vuxna. Nyckeln här är samtycke: alla inblandade parter måste uttryckligen och frivilligt godkänna alla aktiviteter. De måste också ha möjlighet att säga stopp när som helst (vanligtvis genom att använda ett säkerhetsord), och detta måste respekteras. Om dessa villkor uppfylls, anses BDSM vara en legitim och laglig uttrycksform för sexualitet. Återigen, vissa mer extrema former av BDSM kan dock vara olagliga, även om de är samtyckta, beroende på specifik lagstiftning och den potentiella risken för allvarlig skada.

Hur berättar jag för honom att jag inte gillar BDSM?

Ärlighet och tydlig kommunikation är nyckeln till ett tryggt och stabilt förhållande på alla fronter. Om din partner föreslår BDSM och du inte är bekväm med det, är det viktigt att uttrycka dina känslor. Du kan säga: ”Jag uppskattar din ärlighet, och jag är öppen för att utforska vår sexualitet tillsammans, men jag är inte bekväm med BDSM.” Det är viktigt att komma ihåg att samtycke är avgörande för all sexuell aktivitet, och du ska aldrig känna dig pressad att göra något du inte vill göra. I hälsosamma relationer bör din partner respektera dina gränser och din bekvämlighet bör alltid vara en prioritet för din partner.

Vad säger feminism om BDSM?

Feminismen har en bred spektrum av åsikter när det gäller BDSM. Vissa feminister kritiserar BDSM eftersom de menar att det kan förstärka patriarkala maktstrukturer, särskilt i scenarier som innebär manlig dominans och kvinnlig undergivenhet. Andra feminister, särskilt inom den sexpositiva rörelsen, argumenterar för att BDSM kan vara ett sätt för kvinnor att uttrycka sin sexualitet på sina egna villkor. De betonar att samtycke, kommunikation och ömsesidig njutning är avgörande aspekter av BDSM. Vissa feminister inom BDSM-gemenskapen betonar också att det finns många olika roller och dynamiker inom BDSM, och att kvinnor lika väl kan ta på sig dominanta roller. Som med alla aspekter av feminism, finns det en mångfald av åsikter och ingen enda ”rätt” svar.

Är det okej att ha BDSM sex?

Ja, det är helt okej att ha BDSM sex, förutsatt att det utförs på ett säkert, samtyckt och informerat sätt mellan vuxna. Nyckeln är samtycke: alla involverade parter ska vara överens om vad som ska hända, och ha rätt att säga stopp när som helst. Säkerhet är också viktigt: BDSM-aktiviteter bör utföras på ett sätt som minimerar risken för skada. Och slutligen, alla parter bör vara informerade om vad de ger sig in i, vilka risker som finns och hur de kan skydda sig. Det är också viktigt att ha omsorg om varandras känslor och att tillhandahålla lämplig för- och eftervård. Så länge dessa principer följs, kan BDSM vara ett hälsosamt och njutbart uttryck för sexualitet.

Min partner vill prova BDSM men jag vill inte bli fastbunden

Om din partner vill utforska BDSM men du inte känner dig bekväm med att bli fastbunden, är det absolut okej. BDSM innehåller ett brett spektrum av aktiviteter, och bondage är bara en del av det. Det är viktigt att uttrycka dina gränser klart och ärligt. Du kan säga till din partner, ”Jag förstår att du vill prova BDSM, men jag känner mig inte bekväm med att vara fastbunden. Kanske kan vi utforska andra delar av BDSM som jag skulle kunna känna mig mer bekväm med?” Du kanske föredrar att experimentera med roller, sensorisk lek eller smärta på olika nivåer. Det är viktigt att hitta aktiviteter som är njutbara och bekväma för er båda, men aldrig gå emot dina egna gränser.

Vad betyder det om jag gillar BDSM?

Att gilla BDSM betyder att du njuter av vissa former av maktutbyte, smärta, dominans och/eller undergivenhet i sexuella sammanhang. Detta kan innefatta en mängd olika aktiviteter och rollspel. Det kan innebära att du tycker om att ha kontroll, att ge upp kontroll, eller att leka med olika typer av sensoriska upplevelser. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något rätt eller fel sätt att ha sex så länge det är samtyckt, säkert, och njutbart för alla inblandade.

Är man ”störd” om man gillar BDSM?

Nej, det är absolut inget fel på dig för att du tänder på smärta. Många människor finner sexuell njutning i olika typer av smärta, vanligtvis i en kontrollerad och samtyckt miljö som BDSM-sex. Smärta kan leda till ökad adrenalin och andra kemiska reaktioner i kroppen som kan förstärka sexuell njutning. Detta är helt normalt.

Vi som har läst böckerna i Fifty Shades- serien kommer säkert ihåg hur huvudkaraktären Christian Grey beskrev sig själv som Fifty Shades of fucked up. Med det menade han att han har psykologiska problem, vilket är en myt som många anser sann om BDSM-utövare – att de har psykologiska problem och är socialt ”störda”. Om man ser till forskningsresultat finner man att människor som har ett intresse för BDSM verkar vara lika friska och välmående mentalt som människor med mer traditionella sexintressen (Wismeijer & Van Assen, 2013). Detta gäller både BDSM-utövare som anser sig vara dominanta och undergivna. Att man utövar BDSM (dominant eller undergiven) är alltså inte nödvändigtvis ett tecken på att man mår dåligt eller har mentala ”issues” på något sätt.

Vad säger det om mig att jag gillar BDSM?

Att du gillar BDSM säger egentligen bara att du har specifika sexuella preferenser, precis som alla andra. Det är inte ett tecken på att något är fel, eller att du är onormal. Det betyder bara att du tycker om vissa typer av sexuella aktiviteter som involverar element av dominans, undergivenhet, smärta, eller kontroll. Detta kan vara en del av en sund, consensuell sexuell praktik. Att uppskatta BDSM kan också tyda på att du är en person som är öppen för att utforska olika aspekter av din sexualitet, och som värdesätter kommunikation, samtycke och ömsesidig njutning i dina sexuella relationer.

Hur vet jag om en kille gillar BDSM?

Det finns ingen säker indikation på om någon gillar BDSM utan att faktiskt fråga dem. Alla människor är olika och BDSM-intressen kan inte förutsägas baserat på någons utseende, beteende eller personlighet. Om du vill veta om en kille gillar BDSM, är det bästa sättet att öppna en dialog om sexualitet. Diskussioner om sexuella preferenser bör ske i en atmosfär av ömsesidig respekt och samtycke. Tänk på att det är viktigt att både du och din partner känner er bekväma med samtalsämnet.

Hur kan jag signalera att jag gillar att bli dominerad?

Det kan vara svårt att förmedla specifika sexuella preferenser som dominans och undergivenhet på en datingapp utan att bli för explicit. Ett sätt att signalera att du är intresserad av BDSM kan vara att skriva något i din profil som ”öppen för äventyr” eller ”utforskare av nya erfarenheter”. Du kan också använda vissa ord eller fraser som är vanliga inom BDSM-gemenskapen, som ”undergiven”, ”dominant” eller ”power exchange”, men tänk på att detta kan ge mer explicita signaler. Det är alltid bäst att vara tydlig och ärlig om dina preferenser när du pratar med potentiella partners, och att försäkra dig om att alla samtycker till de aktiviteter du är intresserad av.

Kan jag bli skadad av BDSM?

Även om BDSM kan vara både säkert och njutbart när det utförs korrekt, finns det potential för fysisk och psykisk skada om det inte görs med omsorg och respekt. Detta kan inkludera fysiska skador från för grova lek, för hårt tryck eller dåliga knutar, samt psykiska skador om någon känner sig tvungen att delta eller om deras gränser inte respekteras. Därför är det oerhört viktigt att alla BDSM-aktiviteter utförs med fullständigt samtycke, och att alla deltagare vet hur man utför aktiviteterna på ett säkert sätt.

Hur vet jag när vi går för långt under BDSM?

Gränsen för ”för långt” är högst individuell och kan variera från person till person och från situation till situation. Det är viktigt att etablera tydliga, förutbestämda gränser och säkra ord innan någon BDSM-aktivitet inleds. Ett säkert ord är ett ord eller en fras som signalerar att aktiviteten behöver stoppa omedelbart. Om du känner dig obehaglig, rädd, överväldigad eller smärtsam på ett sätt som inte är njutbart, är det tecken på att du/ni har gått för långt. Alltid prioritera din säkerhet och ditt välbefinnande.

Hur börjar man ha BDSM sex?

Innan du börjar med BDSM sex är det viktigt att göra din forskning. Läs på om olika typer av BDSM-lekar, tekniker och säkerhetsprocedurer. Kommunicera tydligt och ärligt med din partner om dina önskemål, gränser och rädslor. Bestäm ett säkert ord att använda om något blir för intensivt. Starta sedan med något milt och lätt, som lätt bondage eller lätt smisk. Det är viktigt att gå långsamt, att alltid vara medveten om din partners välbefinnande, och att ständigt kommunicera under hela processen. Ha inte bråttom att rusa in i mer intensiva scenarier, utan njut av processen att utforska och lära dig tillsammans.

Varför gillar vissa BDSM?

Människors preferenser, inklusive sexuella, är djupt individuella och kan baseras på en rad olika faktorer, både biologiska och psykologiska. När det gäller BDSM, kan attraktionen komma från flera olika platser. Vissa personer kan finna njutning i känslan av kontroll eller, tvärtom, upplevelsen av att vara kontrollerad. Andra kan njuta av de fysiska förnimmelserna som kommer med BDSM, såsom smärta eller begränsning av rörelse. En del kan även se BDSM som ett sätt att utforska olika delar av sin personlighet, eller som en del av deras identitet.

Psykologiskt kan BDSM fungera som ett sätt att hantera stress, då rollspel och maktutbyte kan erbjuda en paus från vardagens krav. Vissa kan finna att BDSM tillåter dem att omförhandla och bearbeta tidigare erfarenheter av trauma.

En av myterna kring varför vissa människor utvecklar ett intresse för BDSM-aktiviteter är att intresset uppstår genom trauman i barndomen (som att man blivit sexuellt utnyttjad, haft våldsamma föräldrar eller som i Fifty Shadesof Grey – förlorat oskulden på ett våldsamt sätt). Inget av detta stämmer. Resultaten av flertalet studier har visat att BDSM-utövare inte varit utsatta för sexuellt våld i större utsträckning än andra människor. I en ny studie av BDSM-utövare (Monteiro, Cardoso & Henriques, 2015) fann forskarna att majoriteten av utövarna inte utvecklat sitt intresse för BDSM förrän i vuxen ålder (22 år var genomsnittet), vilket var långt efter deras sexuella debut.

Men precis som med allt annat, kommer BDSM inte att tilltala alla. En del kanske helt enkelt inte finner upplevelsen attraktiv eller njutbar. Detta kan bero på personliga smakpreferenser, tidigare erfarenheter, eller att de helt enkelt inte finner njutning i de fysiska och psykologiska elementen som BDSM erbjuder.

Vad betyder det att han är dominant?

I BDSM-termer innebär ”dominant” att personen tar den styrande rollen i en BDSM-session. En dominant (även känd som en Dom eller Top) kontrollerar handlingarna under leken och styr händelserna, alltid inom gränserna för det tidigare överenskomna samtycket.

En dominant kan utföra olika aktiviteter, som att binda sin partner, tillämpa olika former av smärta, eller styra vad den undergivna (sub) ska göra eller säga under sex. Dominans kan vara både fysisk och psykologisk, och kan involvera olika grader av maktutbyte. Oavsett omfattningen, bör allt vara grundat på samtycke och respekt för alla inblandades gränser.

Jag är den enda av mina vänner som gillar BDSM

Att vara den enda i din bekantskapskrets som är intresserad av BDSM kan kännas isolerande, men det är viktigt att komma ihåg att alla har olika sexuella preferenser. Det finns inget ”normalt” eller ”onormalt” när det kommer till vad du finner attraktivt eller njutbart, så länge det är samtyckt och lagligt.

Du kanske vill utforska lokala BDSM-gemenskaper eller online-forum för att hitta likasinnade personer. Det kan vara en bra plats att ställa frågor, utbyta erfarenheter och få stöd. Kom ihåg att det är helt okej att ha olika sexuella intressen än dina vänner. Var och en av oss har en unik sexuell profil, och det är okej att uttrycka och utforska den på ett säkert och samtyckt sätt.

Är bondage BDSM?

Ja, bondage är en integrerad del av BDSM-världen. ’B’ i BDSM står för Bondage, vilket innebär tekniker och metoder för att begränsa en persons rörlighet under sex, ofta med hjälp av olika typer av band, rep eller andra typer av begränsningar. I en erotisk kontext kan detta innebära att en person binds till sängen, att händerna knyts ihop, eller att en person blir bunden på ett sätt som gör dem sårbara och/eller begränsade att göra motstånd. Den här formen av maktutbyte kan ge upphov till en rad olika upphetsande känslor, både fysiska och psykologiska, som inkluderar spänning, frigörelse, sårbarhet och förtroende.

Vad är poängen med att smiska någon under sex?

Smisk är en form av ”impact play”, vilket innebär fysisk påverkan på kroppen, vanligtvis genom slapping, spanking, eller piskning. Den här typen av aktivitet kan vara tilltalande av flera olika skäl. För det första kan den fysiska känslan av att bli smiskad, som smärta och den efterföljande avkopplingen av endorfiner, vara mycket njutbar för vissa personer. För andra kan den mentala delen av upplevelsen vara lika, om inte mer, tillfredsställande. Smisk kan vara en del av en maktutbyte-dynamik, där den ena personen är den dominanta och den andra är den undergivna. Detta kan bidra till att förstärka dessa roller och tillföra en extra nivå av njutning under sex.

Vad är en gag ball?

En gag-ball, eller munkavle, är ett föremål som placeras i munnen och ofta fästs bakom huvudet med ett band, vilket begränsar möjligheten att prata under sex. Användningen av en gag-ball kan ge njutning på flera sätt. För det första kan det fysiska obehaget av att ha en gag-ball i munnen uppfattas som njutbart för vissa personer, särskilt de som gillar mer extrema former av BDSM. För det andra kan gag-ballen bidra till en känsla av underkastelse och förlust av kontroll, vilket kan vara tillfredsställande i en BDSM-kontext. Slutligen kan en gag-ball också användas som ett verktyg för att förbättra känslan av fantasi och rollspel inom en BDSM-session. Men, som alltid, ska användningen av en gag-ball överenskommas genom samtycke och med en klar förståelse för säkerhet och gränser.

Borde jag gå med på att bli smiskad?

Svaret på denna fråga är helt och hållet upp till dig, baserat på din egen bekvämlighet, nyfikenhet och personliga gränser när det gäller sex. BDSM är frivilligt och alla aktiviteter, inklusive smisk, bör vara ömsesidigt överenskomna. Det är viktigt att prata öppet med din partner om dina känslor, rädslor och förväntningar. Du bör bara delta i BDSM-aktiviteter som du känner dig trygg och bekväm med. Om du känner en nyfikenhet och är intresserad av att utforska smisk, starta långsamt och kommunicera kontinuerligt med din partner om vad du upplever.

Jag förstår inte poängen med BDSM

BDSM kan verka förvirrande eller obegripligt om du inte känner till de underliggande dynamikerna. Kärnan i BDSM ligger i maktutbytet, dominans och underkastelse, samt utforskandet av fysiska och psykologiska gränser. Det handlar inte bara om fysiska aktiviteter, utan innefattar också mentala och emotionella aspekter. BDSM kan vara en väg för att utforska sårbarhet, lita på en partner, och även utmaningar och övervinna rädslor. Men BDSM är inte för alla, och det är helt okej. Sexualitet är djupt personlig och varierar stort mellan olika individer.

Gillar man BDSM för att man sett för mycket på porr?

Det är en missuppfattning att intresse för BDSM nödvändigtvis skulle komma från att konsumera mycket porr. Många människor upptäcker sitt intresse för BDSM genom egna fantasier eller genom att utforska olika former av sex. Det är också viktigt att förstå att porr ofta är en kraftigt idealiserad och styliserad framställning av sex, inklusive BDSM, och inte alltid en exakt avbildning av hur dessa aktiviteter utövas i verkligheten. Porr kan ge dig idéer eller insikter om vad du kanske är intresserad av, men det är viktigt att komma ihåg att allt sexuellt beteende, inklusive BDSM, alltid ska vara samtyckesbaserat, ansvarsfullt och säkert. Din sexuella smak och preferenser är unika för dig och beror på en mängd olika faktorer, inte bara på vad du sett i porr.

Referenser:

Joyal, C. C., Cossette, A., & Lapierre, V. (2015). What exactly is an unusual sexual fantasy?. The journal of sexual medicine, 12(2), 328-340.

Monteiro Pascoal, P., Cardoso, D., & Henriques, R. (2015). Sexual satisfaction and distress in sexual functioning in a sample of the BDSM community: A comparison study between BDSM and non-BDSM contexts. The journal of sexual medicine, 12(4), 1052-1061.

Sandnabba, N. K., Santtila, P., Alison, L., & Nordling, N. (2002). Demographics, sexual behaviour, family background and abuse experiences of practitioners of sadomasochistic sex: A review of recent research. Sexual and Relationship Therapy, 17, 39-54.

Wismeijer, A. A., & Van Assen, M. A. (2013). Psychological characteristics of BDSM practitioners. The journal of sexual medicine, 10(8), 1943-1952.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Gillar att ni inkluderade känslor. Som gammal BDSM utövare blir jag ofta frustrerad över att ingen pratar om känslor när de pratar om BDSM. Det är alltid piskor och handklovar. Mer kretsar kring känslan än sex. Bra! 👌

  0
  0

test

twst