En kvinnas guide till penisstorlek

Sanningar om penisstorlek: En fullständig guide för nyfikna kvinnor

När det kommer till ämnet mäns penisstorlek, är det kanske inte ovanligt att du, som ung kvinna, har funderingar. Kanske du har vänner som skryter eller gnäller om en natt de haft med en kille vars kuk var så stor att de inte visste om de skulle bli imponerade eller rädda. Kanske du har hört någon fras som ”storleken spelar ingen roll”, men du kan inte låta bli att undra om det verkligen stämmer.

Med en värld fylld av porr, reklam och sociala medier som ständigt matar oss med bilder på perfekt formade kroppar och överdrivna penisar, kan det vara svårt att veta vad som är normen och vad som inte är det. Frågor kan dyka upp i ditt sinne – är det skönare att ha sex med en välutrustad kille? Producerar större penisar mer sperma? Är det normalt att jämföra min partners penisstorlek med andra jag sett eller haft? Och ännu viktigare, bör penisstorleken påverka ditt sexliv och din njutning?

Denna artikel syftar till att ta itu med alla dessa frågor på ett ärligt, detaljerat och avdramatiserat sätt. Oavsett om du är nyfiken, osäker eller bara vill bli mer informerad om ämnet, är målet att ge dig en större förståelse och skapa en öppen dialog om mäns penisstorlek. Att få klarhet i dessa frågor kan hjälpa dig att känna dig mer säker och bekväm, både i din egen kropp och i sängen tillsammans med en partner.

”Är sex bättre med en man som har stor?”

Den fysiska storleken på en mans penis har faktiskt mycket lite att göra med hans förmåga att tillfredsställa sin partner. Det sexuella samspelet, som gör sex bra, är en kombination av kommunikation, intimitet och teknik, snarare än enbart anatomiska dimensioner. Även om det i vissa sexuella positioner kan uppfattas att större penisar ger mer stimulans, handlar det i själva verket om vinklar och positioner, vilket är oberoende av storlek. En man med en mindre penis kan vara lika skicklig, om inte mer, i att använda sina händer, mun och andra delar av kroppen för att stimulera sin partner.

Är sex bättre med en man som har stor?

”Kan man se om en man har stor penis på hans händer?”

Trots populära myter och anekdoter finns det inget vetenskapligt bevis för att det finns någon korrelation mellan en mans penisstorlek och hans höjd, skostorlek, näsa eller något annat kroppsligt attribut. En stor, muskulös man kan ha en mindre penis, medan en kort, tunn man kan ha en större. Det är helt individuellt och inte förutsägbart baserat på yttre attribut. En normalstor penis kan också se större ut om den hänger mellan två smala ben. På samma sätt kan en stor penis se rätt liten ut om den tillhör en man med svällande lårmuskler.

Kan man se om en man har stor penis på hans händer?

”Är större penisar skönare?”

Faktum är att ett av de mest känsliga området av en kvinnas vagina, G-punkten, ligger bara några centimeter in i slidan, vilket gör att penisstorlek inte spelar en avgörande roll för att kunna stimulera den. Dessutom kan en för stor penis vara obekväm eller till och med smärtsam för vissa kvinnor, beroende på hur deras underliv ser ut. Det är mycket viktigare att fokusera på ömsesidig tillfredsställelse, tillit och kommunikation i sexuella relationer, än på rent fysiska attribut som penisstorlek eller bröststorlek.

Varför har män olika penisstorlekar, och är det normalt?

”Varför har män olika penisstorlekar, och är det normalt?”

Mäns penisar varierar mycket i storlek, precis som alla andra kroppsegenskaper, och detta är helt normalt. Det finns ingen ”standardstorlek”, precis som det inte finns någon standardstorlek för kvinnors bröst. Varje man är unik och har olika attribut, inklusive penisstorlek, som alla är normala variationer. Det viktiga är inte storleken utan hur man använder den och hur man samarbetar med sin partner under sex.

Känns en omskuren penis annorlunda?

”Känns en omskuren penis annorlunda?”

För att svara på detta, bör det klargöras att omskärelse innebär att förhuden, vilket är den lösa huden som täcker penisens ollon, har tagits bort kirurgiskt hos oomskurna män. Frågan om en omskuren penis känns annorlunda för kvinnor under sex har varit föremål för mycket debatt genom åren. Några kvinnor rapporterar en märkbar skillnad, medan andra inte gör det. Det kan vara en individuell preferens som varierar beroende på en rad faktorer, inklusive kvinnans anatomi och graden av sexuell upphetsning. Fysiskt sett kan en omskuren penis vara mindre känslig vid beröring jämfört med en oomskuren, eftersom förhuden skyddar ollonet från att bli mindre känsligt över tid. Potentiellt kan det leda till att en omskuren man kan ha sex längre.

”Är större penisar skönare?”

Faktum är att ett av de mest känsliga området av en kvinnas vagina, G-punkten, ligger bara några centimeter in i slidan, vilket gör att penisstorlek inte spelar en avgörande roll för att kunna stimulera den. Dessutom kan en för stor penis vara obekväm eller till och med smärtsam för vissa kvinnor, beroende på hur deras underliv ser ut. Det är mycket viktigare att fokusera på ömsesidig tillfredsställelse, tillit och kommunikation i sexuella relationer, än på rent fysiska attribut som penisstorlek eller bröststorlek.

”Hur stor är en normal penis?”

I den vetenskapliga litteraturen anses en genomsnittlig, slak penis vara omkring 7 till 10 cm lång, medan en genomsnittlig erigerad penis mäter mellan 12 till 16 cm. Naturligtvis, finns det män som faller utanför dessa intervaller i båda riktningarna, och det är helt normalt. Det är viktigt att förstå att det inte finns något som en ”normal” storlek på penis som passar alla män. Precis som med alla andra kroppsegenskaper, varierar penisstorlekar kraftigt. ”Normalt” är alltså en väldigt vidsträckt term när det gäller penisstorlek.

Hur stor är en normal penis?

”När slutar en penis växa?”

För det mesta börjar en pojkes penis att växa under puberteten, som oftast börjar någonstans mellan 9 och 14 års ålder. Penisväxten fortsätter vanligtvis tills puberteten är över, vilket generellt sker i åldrarna mellan 16 och 18, men kan i vissa fall fortsätta in i 20-årsåldern. Det är viktigt att komma ihåg att det finns stor variation i både tidpunkten för puberteten och den slutliga penisstorleken, och båda dessa faktorer är i stort sett bestämda av genetik.

När slutar en penis växa?

”Blir penisen mindre när en man blir gammal?”

Medan penisstorlek generellt inte minskar över tid, finns det faktorer som kan ge intryck av att penisen krymper. Till exempel kan viktökning resultera i mer fett runt blygdbenet, vilket kan göra penisen se mindre ut. Åldrande kan också leda till förlust av muskelmassa, vilket kan resultera i mindre erektioner och därmed ge intrycket av en mindre penis. Dessutom kan vissa medicinska tillstånd, som Peyronies sjukdom (som orsakar en böjning av penis), leda till en upplevd förminskning av penisstorleken. Det är därför viktigt att män upprätthåller en sund livsstil och söker medicinsk rådgivning vid behov.

Kan jag bli skadad om penisen är för stor?

”Kan jag bli skadad om penisen är för stor?”

Faktum är att en mycket stor penis kan orsaka obehag eller till och med smärta under sexuell aktivitet, särskilt vid vaginalt samlag. Detta kan hända om penisen sträcker sig för djupt in i vagina och stöter mot livmoderhalsen eller andra inre strukturer. Sådan smärta kan dock oftast undvikas genom att kontrollera samlagets djup och hastighet, och genom att använda tillräckligt med glidmedel för att minska friktionen. Om du upplever regelbunden smärta under samlag, bör du rådfråga en läkare eller en sexuell hälsovårdare.

Blir hans penis större om han är kåt?

”Blir hans penis större om han är kåt?”

Absolut, penisstorleken kan variera kraftigt baserat på graden av sexuell upphetsning. Erektil vävnad i penis fylls med blod under sexuell upphetsning, vilket orsakar en erektion. Nivån av upphetsning, liksom faktorer som stress, trötthet och allmän hälsa, kan påverka kvaliteten och storleken på erektionen. Således kan en man ha olika erektionsstorlekar vid olika tillfällen, beroende på hans fysiska och emotionella tillstånd.

”Är det vanligt att män är osäkra om sin penisstorlek och hur kan det påverka sexlivet?”

Ja, det är ganska vanligt att män känner sig osäkra på sin penisstorlek, och det kan ha en stor inverkan på deras sexliv och självkänsla. Denna osäkerhet kan leda till ångest som kan påverka deras sexuella prestation och tillfredsställelse. I dessa fall kan det vara hjälpsamt att diskutera dessa känslor med en betrodd partner, vän eller professionell, eftersom kommunikation kan hjälpa till att lindra dessa känslor av osäkerhet och förbättra sexlivet.

”Tänker män ofta på sin penisstorlek?”

Generellt sett är det vanligt för många män att tänka på storleken på deras penis på något stadium i sina liv. Detta beror till stor del på sociala och kulturella normer som ofta förknippar penisstorlek med manlighet, styrka och sexuell förmåga. Det är dock viktigt att förstå att dessa tankar och känslor oftast är baserade på missförstånd och falska föreställningar. Varje man är unik och så är storleken på hans penis. Det finns ingen universell standard för vad som anses vara en ”riktig” penisstorlek och det hänger inte ihop med ”manlighet” eller styrka.

Tänker män ofta på sin penisstorlek?

”Jämför killar penisstorlek med varandra?”

Precis som kvinnor kan vara medvetna om och jämföra olika aspekter av deras kroppar, kan också män göra detsamma. Det är inte ovanligt att män kan bli medvetna om deras penisstorlek, särskilt i ungdomsåren då kroppen genomgår dramatiska förändringar. Denna medvetenhet kan ibland leda till jämförelser, speciellt i omklädningsrum eller i andra sociala situationer. Men det är viktigt att komma ihåg att dessa jämförelser oftast är ytliga och inte en indikator på en mans sexuella förmåga eller värde.

Jämför killar penisstorlek med varandra?

”Är det svårt för killar att prata om sin penisstorlek?”

Ja, ofta kan det vara ett känsligt samtalsämne. Sociala och kulturella normer kan skapa en stor press på män när det kommer till penisstorlek, och detta kan göra det svårt för dem att öppet diskutera ämnet. Många män kan känna osäkerhet eller rädsla för att bli dömda. Det är därför viktigt att skapa en miljö av ömsesidig respekt och förståelse när dessa diskussioner uppstår, där alla känslor och erfarenheter tas på allvar och behandlas med känslighet.

Är penisförstoring riskfyllt?

”Är penisförstoring riskfyllt?”

Penisförstoring, som kan innefatta kirurgiska ingrepp, injektioner eller användning av extender-enheter, medför alltid vissa risker. Komplikationer kan inkludera infektioner, nedsatt känslighet, erektionsproblem, ärrbildning, och i vissa fall permanent skada. Dessutom kan resultatet av dessa procedurer vara oförutsägbart, och patienterna är ofta inte nöjda med resultaten. Det är också viktigt att notera att de flesta män som söker penisförstoringsprocedurer redan har en penisstorlek som ligger inom det normala området. Innan du överväger någon form av penisförstoring, är det viktigt att tala med en professionell hälsovårdsutövare för att diskutera dina bekymmer och överväga alla tillgängliga alternativ.

Vad ska man inte säga till en kille med liten penis?

”Vad ska man inte säga till en kille med liten penis?”

All form av negativ eller förnedrande kommentar om en persons kropp kan vara skadlig och skapa osäkerhet. Det är viktigt att vara respektfull och empatisk när man diskuterar känsliga ämnen som penisstorlek. Att fälla okänsliga kommentarer om storleken på en mans penis, särskilt i en sexuell situation, kan skada hans självkänsla och förtroende. Man bör inte skämta om det, göra jämförelser eller kritisera på något sätt. Istället är det bättre att fokusera på positiva aspekter och att uttrycka tillfredsställelse, kärlek och acceptans. Upplevelsen är förmodligen samma för en man, som en kvinna känner om någon fäller taskiga kommentarer om hennes bröst.

”Finns det fördelar med en liten penis?”

Absolut, det finns flera fördelar med en mindre penis. För det första kan en mindre penis vara mer kompatibel med en mängd olika sexuella positioner och aktiviteter. Dessutom kan en mindre penis vara mindre benägen att orsaka obehag eller smärta vid sexuell penetration. En annan potentiell fördel är att män med mindre penisar ofta utvecklar en större känslighet för andra typer av sexuella stimuli och tekniker, vilket kan bidra till mer varierade och tillfredsställande sexuella erfarenheter.

”Är det normalt att vara nyfiken på hur stor penis en kille har?”

Ja, det är helt normalt. Sexuell nyfikenhet är en naturlig del av mänskligheten, och det sträcker sig till alla aspekter av sex och sexualitet, inklusive penisstorlek. Det är dock viktigt att komma ihåg att penisstorlek inte är den enda eller ens den mest betydelsefulla faktorn för sexuell tillfredsställelse. Den verkliga kvaliteten på sex ligger i ömsesidig respekt, samtycke, kommunikation, och en ömsesidig förståelse för varandras behov och önskemål. Nyfikenhet är sund, men det är också viktigt att inte tillåta denna nyfikenhet att skapa orimliga förväntningar eller att definiera värden av sexuell intimitet. Penisstorlek är bara en faktor som kan påverka hela den sexuella upplevelsen med en man.

Är det normalt att vara nyfiken på hur stor penis en kille har?

”Finns det några nackdelar med en kille som har en stor kuk?”

Även om det ofta finns en kulturell besatthet av större penisstorlek, finns det vissa potentiella nackdelar. För det första kan samlag med en partner med en mycket stor penis vara obekvämt eller till och med smärtsamt för vissa, särskilt om det inte finns tillräckligt med förspel eller glidmedel till hands. För det andra kan vissa sexuella positioner vara svåra eller obehagliga på grund av djup penetration. Slutligen kan män med stora penisar ibland möta utmaningar med kondomanvändning, eftersom standardkondomer kanske inte passar bekvämt eller effektivt. En man med ovanligt stor penis har förmodligen flera tråkiga erfarenheter, av att hans storlek gjort kvinnor oroliga, eller känt sig obekväma. Detta kan påverka hans sexuella självförtroende negativt, vilket kan göra honom till en mer nervös älskare.

Finns det några nackdelar med en kille som har en stor kuk?

”Hur kan jag prata om penisstorlek med min kille?”

Kommunikation är centralt för varje aspekt av ett förhållande, inklusive sexlivet. Om penisstorlek är ett ämne som är relevant för er, är det viktigt att diskutera det på ett respektfullt och öppet sätt. Det är alltid bäst att framhålla vad du uppskattar med din partner och deras kropp, snarare än att fokusera på eventuella upplevda brister. Om du eller din partner har bekymmer eller frågor om penisstorlek, kan det vara en bra idé att diskutera dessa med en sexuell hälsovårdare eller en terapeut.

Blir det svårt för en kille att använda kondom om han har stor penis?

”Blir det svårt för en kille att använda kondom om han har stor penis?”

Användning av kondom är en avgörande del av säkert sex, oavsett penisstorlek. Om en man har en särskilt stor penis kan standardkondomer vara för trånga, vilket kan göra dem obekväma och potentiellt mindre effektiva. Men det betyder inte att man inte kan använda kondom alls. Det finns stora eller ”fylliga” kondomer tillgängliga för män med större penisar. Dessa kondomer är designade för att vara större än genomsnittet och för att tillhandahålla bättre komfort och skydd. Det är också viktigt att applicera kondomen korrekt för att maximera dess effektivitet och förhindra att den går sönder under sexuell aktivitet.

Kan det vara skönare att ha sex med en kille med stor kuk?

”Kan det vara skönare att ha sex med en kille med stor kuk?”

Njutningen vid sex beror på en mängd faktorer, och det varierar för varje person. För vissa kan en större penis ge mer fysisk stimulans och kan vara mer tillfredsställande. Däremot kan det för andra vara obekvämt eller till och med smärtsamt. Det är också viktigt att komma ihåg att mycket av njutningen vid sex kommer från stimulans av klitoris snarare än från vaginal penetration, vilket kan göra penisstorlek mindre relevant för kvinnlig sexuell tillfredsställelse. Kommunikation, samtycke, och förståelse för varandras kroppar och önskemål spelar en större roll för sexuell njutning än penisstorlek.

”Är det svårare att bli gravid om han har en liten penis?”

Det korta svaret är nej. En mans fertilitet, eller hans förmåga att frambringa barn, beror inte på storleken på hans penis. Fertilitet hos män beror främst på kvaliteten och mängden av spermier han producerar, vilket inte är relaterat till penisstorlek. Om du och din partner försöker bli gravida och stöter på svårigheter, är det bäst att rådfråga en läkare eller fertilitetsspecialist för att identifiera eventuella potentiella problem och få råd om de bästa sätten att hantera dem.

”Kan jag påverka min partners självkänsla genom att prata om hans penisstorlek?”

Absolut. Att prata om penisstorlek kan vara ett känsligt ämne för många män och kan ha stor inverkan på deras självkänsla och sexuella självförtroende. Negativa eller kritiska kommentarer kan skada en mans självkänsla och skapa osäkerhet. Omvänt kan positiva och uppmuntrande kommentarer förstärka självkänslan och självförtroendet. Det är viktigt att närma sig detta ämne med känslighet, respekt och förståelse. Om du vill diskutera penisstorlek med din partner, gör det på ett sätt som framhäver vad du uppskattar med honom och hans kropp, och som understryker att hans värde för dig inte är definierat av storleken på hans penis.

Kan jag påverka min partners självkänsla genom att prata om hans penisstorlek?

”Vad ska jag säga om han frågar om hans kuk är den största jag haft?”

Denna fråga kan vara en svår en att navigera, eftersom den kan vara ett tecken på osäkerhet från din pojkväns sida. Svaret bör vara ärligt, men också hänsynsfullt och stödjande. Istället för att fokusera på storlek, kan du understryka de unika aspekter av ert sexliv som du verkligen uppskattar. Kom ihåg att de flesta män ställer denna fråga för att få bekräftelse och försäkring om att han är tillräckligt bra i sängen, inte bara för att jämföra storlek. Att framhäva de positiva aspekterna av er sexuella upplevelse kan hjälpa till att stärka din partners självkänsla och förtroende.

Vad ska jag säga om han frågar om hans kuk är den största jag haft?

”Skiljer sig penisstorlek mellan olika etniciteter?”

Detta är en vanlig fråga, och det finns en hel del forskning som försöker svara på den. Vissa studier har visat små genomsnittliga skillnader i penisstorlek mellan vissa etniciteter, men dessa skillnader är generellt sett inte signifikanta. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att variationen inom varje etnisk grupp är mycket större än skillnaderna mellan grupper. Det betyder att det finns män av alla storlekar inom varje etnicitet.

Hur kan jag hjälpa min partner att känna sig mer bekväm med sin penisstorlek?

”Hur kan jag hjälpa min partner att känna sig mer bekväm med sin penisstorlek?”

Den mest effektiva metoden för att hjälpa din partner att känna sig mer säker om sin penisstorlek är att vara stödjande, uppmuntrande och försäkrande. Uppmuntra honom att uttrycka sina känslor och tankar om ämnet, och när han gör det, lyssna utan att döma eller kritisera. Ge honom positiv feedback om hans sexuella förmåga och det nöje han ger dig. Och slutligen, påminna honom om att det finns mycket mer till ett tillfredsställande sexliv och ett lyckligt förhållande än penisstorlek. Empati, kommunikation, och förståelse kan hjälpa honom att navigera i sina känslor och bygga ett stärkande självförtroende.

Producerar en stor kuk mer sperma?

”Producerar en stor kuk mer sperma?”

Det finns en allmän missuppfattning att en större penis genererar mer sperma, men detta är inte fallet. Volymen av sperma som en man producerar beror inte på storleken på hans penis. Istället beror det på en rad faktorer inklusive ålder, kost, generell hälsa och hur ofta man ejakulerar. Genom att upprätthålla en hälsosam livsstil och äta en balanserad kost kan man också påverka spermieproduktionen.

”Vilka män har störst penisar?”

Genom att undersöka genomsnittliga penisstorlekar runt om i världen, finns det indikationer på att män i vissa regioner kan ha en genomsnittligt större penisstorlek än i andra. Vissa studier antyder att män i Centralafrika och Latinamerika kan ha genomsnittligt större penisar. Men dessa resultat varierar mellan studier och forskningsmetoderna kan ibland vara ifrågasatta. Det är också viktigt att komma ihåg att dessa genomsnitt inte definierar alla män i dessa regioner, eftersom penisstorlek varierar kraftigt från individ till individ.

”Är en större kuk mer eller mindre känslig?”

Penisstorlek påverkar inte nödvändigtvis känsligheten. Känsligheten i en penis beror på antalet nervändar, som är koncentrerade i ollonet, inte i själva penisens längd eller omkrets. Detta är anledningen till att omskärelse, som kan minska känsligheten i ollonet genom att ta bort förhuden, ibland kan påverka känsligheten mer än själva penisstorleken.

Är en större kuk mer eller mindre känslig?

”Är det normalt att vara orolig över min partners penisstorlek?”

Det är inte ovanligt att vara orolig eller nyfiken på din partners penisstorlek, särskilt i början av ett förhållande. Media och samhälleliga normer kan ofta skapa förväntningar och osäkerheter kring penisstorlek. Men det är viktigt att komma ihåg att det är mycket mer till sexuell tillfredsställelse och ett lyckligt förhållande än penisstorlek. God kommunikation, ömsesidig respekt, och en ömsesidig vilja att tillfredsställa varandras sexuella behov och önskemål är mycket viktigare för ett tillfredsställande sexliv och en lycklig relation än penisstorlek. Om du känner oro eller osäkerhet kring din partners penisstorlek, kan det vara till hjälp att diskutera dina känslor och tankar med honom på ett öppet, ärligt och respektfullt sätt.

Jag önskar att min kille hade en större penis

”Jag önskar att min kille hade en större penis”

Det är naturligt att ha önskningar och förväntningar i sexuella relationer. Kanske tycker du att en större penis skulle ge mer fysisk njutning, eller kanske det finns en estetisk eller psykologisk aspekt som lockar dig. Det är dock viktigt att komma ihåg att penisstorlek inte är den enda faktorn som bidrar till sexuell tillfredsställelse. God kommunikation om sexuella önskemål och behov, som förspel, positioner och olika typer av stimulering kan ofta vara mycket mer effektiva för att förbättra sexuell tillfredsställelse än att fokusera på penisstorlek.

penisöverdrag

”Är det normalt att fantisera om att min kille har en större kuk?”

Fantasier är en helt normal del av ett sexuellt liv och kan variera kraftigt mellan individer. Om du fantiserar om en större penis, behöver det inte nödvändigtvis betyda att du är missnöjd med din partners penisstorlek i verkligheten. Det kan vara hjälpsamt att se dina fantasier som just fantasier – fantasier behöver inte alltid vara något som du vill genomföra i verkligheten. Om du dock finner att dessa fantasier stör ditt sexuella förhållande till din partner, kan det vara en bra idé att prata med en sexrådgivare eller terapeut. Om din pojkvän är bekväm med dina fantasier om en större penis och skulle vilja förverkliga den med dig finns det så kallade ”penisöverdrag” på marknaden som ni kan prova tillsammans. Penisöverdrag kan liknas vid tjocka kondomer av silikon som din pojkvän rullar över sin penis för att göra den extra tjock och längre.

”Hur ska jag hantera att mitt ex hade en mycket större penis än min nuvarande kille?

Det kan vara en utmaning att inte jämföra sexuella partners, särskilt när det gäller något så omtalat som penisstorlek. Men det är viktigt att komma ihåg att varje individ är unik, och det som verkligen betyder något är den totala upplevelsen av ert sexuella förhållande. Om du finner att jämförelsen påverkar ditt nuvarande förhållande, kan det vara hjälpsamt att fokusera på de positiva aspekterna av din nuvarande partner och ert sexliv.

Till exempel, kanske din nuvarande partner är mer uppmärksam på dina behov, är bättre på förspel, eller kanske ni har ett djupare emotionellt band. Genom att fokusera på dessa positiva aspekter kan du hjälpa till att omforma dina tankar och känslor. Dessutom kan det vara hjälpsamt att ha öppna och ärliga diskussioner med din partner om dina sexuella behov och önskemål, vilket kan förbättra er sexuella tillfredsställelse utan att fokusera på penisstorlek.

Kom ihåg, det finns ingen ”rätt” eller ”fel” penisstorlek, och varje persons preferenser är unika. Det som verkligen betyder något är din och din partners lycka och tillfredsställelse, både i och utanför sovrummet.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst