Hur stor är en normal penis
Den här artikeln innehåller reklam

Penisstorlek: Hur stor är en normal penis?

Penisstorlek är ett ämne som fascinerat och intresserat människor sedan urminnes tider. Det är inte bara en fråga om anatomi, utan även en komplex symbol för maskulinitet, styrka och sexualitet. Det är inte förvånande att många unga män kan känna sig fångade i en värld där storleken på deras penis blir en central fråga i deras liv, en fråga som inte bara rör deras fysiska välbefinnande utan också deras självkänsla och sexuella självförtroende.

Penisöverdrag

Innan vi forstätter vill jag snabbt tipsa dig om ett häftigt sextillbehör som kallas för penisöverdrag, eller ”penis sleeves”. De fungerar som tjocka kondomer av silikon som du rullar över penis för att tillfälligt uppgradera din penisstorlek på ett roligt sätt. Så om du är en man som, för en kväll, vill prova på hur det är att ha sex med en större penis bör du defenitivt prova på en penis extension. De kommer i flera modeller, men detta är min absoluta favorit. Den är enkel att använda och mer realistisk i känslan än ändra modeller.

Är det viktigt att veta sin penisstorlek?

I en värld där porrindustrin och populärkulturen ofta framställer en förvrängd bild av manlig sexualitet kan unga män känna en press att leva upp till orealistiska förväntningar. Framför allt när det kommer till storleken på deras penis. Men det är viktigt att förstå att penisstorlek, trots dess symboliska värde, inte är allt. Penisstorlek är bara en liten faktor som bidrar till den sexuella upplevelsen. Större och viktigare faktorer inkluderar förmågan att kommunicera med sin sexpartner, förståelse för sin egen och sin partners kropp, och en vilja att utforska och njuta av sex på ett sätt som är meningsfullt och tillfredsställande för båda.

Men, att känna till sin egen penisstorlek kan också ha flera fördelar, både praktiska och psykologiska. På en praktisk nivå kan det hjälpa dig att välja rätt storlek på kondomer, sexleksaker och andra sexuella hjälpmedel, vilket kan förbättra känslan och säkerhet under sexuella aktiviteter.

På en mer personlig och psykologisk nivå kan förståelsen för din egen penisstorlek och hur den relaterar till genomsnittet bidra till en bättre självkännedom och acceptans. Många män känner en onödig oro eller osäkerhet kring sin penisstorlek, ofta på grund av missförstånd eller felaktiga föreställningar om hur en ”normalt” penis ser ut. Genom att förstå var du faktiskt står i förhållande till andra män, kan du få en mer realistisk och hälsosam syn på din egen kropp.

Hur mäter man storleken på en penis?

För dig som vill veta mer om penisstorlek och om din penis är ”normal”, låt oss börja med att klargöra att det finns många olika sätt att mäta penisstorlek på. Den genomsnittliga penisstorleken varierar beroende på om den mätts i slakt eller erigerat tillstånd. Dessutom spelat penisens omkrets en stor roll för hur stor penisen uppfattas.

I denna artikel kommer vi att utforska resultatet av en stor meta-studie (Veale, Miles, Bramley, Muir & Hodsoll, 2015), där penisstorlek hos sammanlagt 15 521 män från 16 olika länder mättes och analyserades på olika sätt. Denna metastudie är den mest omfattande granskningen av penisstorlek (längd och omkrets) som gjorts hittills. Vi kommer att jämföra resultaten från studien med statistiska genomsnitt och variationer, så att du kan få en klarare bild av vilken penisstorlek som kan betraktas som ”normal” eller genomsnittlig. Vi kommer även bryta ner olika penisstorlekar i så kallade percentiler.

Hur vet jag hur stor min penis är?

Att förstå penisstorlek i percentilintervall är som att placera din penisstorlek på en skala jämfört med andra män. Tänk dig en rad med 100 slumpmässigt utvalda män. Om din penisstorlek ligger på 50:e percentilen betyder det att din penis är större än 50 av männens och mindre än de andra 50. Med andra ord är din penis lika stor som genomsnittet. Om din penisstorlek där emot hamnar på 75:e percentilen innebär det att din penis är större än 75 av männens och mindre än 25 av dem. Genom att betrakta din penisstorlek i percentiler får du en idé om var du står i förhållande till andra män, utan att fokusera på exakta centimeter.

Låt oss dyka in och se hur lång och tjock den genomsnittliga penisen är, och hur din penisstorlek står sig i förhållande till andra. Måtten i tabellerna nedan är basserade på fynden från studien.

Penisstorlek: Vad är normalt?

Slak penislängd

Slak penislängd är längden på penis när den är i ett avslappnat, icke-erigerat tillstånd. Det är ett av de vanligaste sätten att mäta penislängd på och kan ge en indikation på hur stor en penis är sitt mest naturliga tillstånd.

Hur mäter jag min penis i slakt tillstånd?

Om du vill mäta din egen penis i slakt tillstånd för att jämföra din storlek med andras kommer här en enkel steg-för-steg-guide för att mäta din penis på rätt sätt i slakt tillstånd:

 • Förberedelse: Se till att du är i ett bekvämt och privat ställe. Temperaturen i rummet bör vara normal, eftersom kyla kan göra att penisen drar ihop sig och blir mindre, medan värme kan få den att växa något.
 • Välj rätt mätinstrument: Använd ett måttband eller en linjal. Om du använder ett måttband, se till att det är rakt och inte böjt.
 • Positionera dig rätt: Stå upp eller sitt ner, och se till att din penis hänger naturligt. Undvik att sträcka ut den, eftersom det skulle mäta den utsträckta längden snarare än den naturliga slaka längden som vi vill ha.
 • Börja mätningen på rätt ställe: Placera änden av måttbandet eller linjalen vid ovansidan av penisbasen, där den möter kroppen. Se till att mätinstrumentet är parallellt med penis och inte vinklat på ett konstigt sätt. Mät inte från undersidan eller från någon av sidorna.
 • Mät din penis: Läs av längden vid spetsen av penis, utan att pressa in i mjukvävnaden vid penisbasen. Var försiktig så att du inte sträcker ut penis under mätningen. Försök vara så varsam som möjligt, och var ärlig.
 • Upprepa mätningen: För att få en mer exakt mätning kan du upprepa processen några gånger och räkna ut genomsnittet av dina mätningar. Det gör att andra faktorer som temperatur, tid på dygnet, och sexuell upphetsning påverkar din slutgiltiga mätning mindre.
 • Notera resultatet: Skriv ner din hur lång din penis är i slakt tillstånd, och om du vill, jämför det med längderna nedan för att se var du hamnar i förhållande till genomsnittet och i förhållande till andra män.

Kom ihåg att slak längd kan variera mycket under dagen och under olika förhållanden, så det kan vara värt att mäta vid olika tillfällen för att få en mer exakt bild. Det är också viktigt att notera att slak penislängd inte nödvändigtvis säger något om hur stor din penis är när du har stånd.

Det är också viktigt att komma ihåg att dessa siffror inte är allt. Din förmåga att vara en kärleksfull, uppmärksam och skicklig sexpartner är inte beroende av några centimeter hit eller dit. Det som verkligen räknas är din förståelse för din egen och din partners kropp, din förmåga att kommunicera och hur intresserad du är av att skapa en ömsesidigt tillfredsställande sexuell upplevelse med din partner.

Hur lång är en genomsnittlig slak penis?

9,31 cm
PercentilSlak penislängd (cm)Klassificering
0-5%<6.22Mycket mindre än genomsnittet
5-10%6.22-6.79Mindre än genomsnittet
10-15%6.79-7.36Mindre än genomsnittet
15-20%7.36-7.93Mindre än genomsnittet
20-25%7.93-8.50Mindre än genomsnittet
25-30%8.50-9.07Genomsnittlig
30-35%9.07-9.64Genomsnittlig
35-40%9.64-10.21Genomsnittlig
40-45%10.21-10.78Genomsnittlig
45-50%10.78-11.35Genomsnittlig
50-55%11.35-11.92Över genomsnittet
55-60%11.92-12.49Över genomsnittet
60-65%12.49-13.06Över genomsnittet
65-70%13.06-13.63Över genomsnittet
70-75%13.63-14.20Över genomsnittet
75-80%14.20-14.77Mycket över genomsnittet
80-85%14.77-15.34Mycket över genomsnittet
85-90%15.34-15.91Mycket över genomsnittet
90-95%15.91-16.48Mycket över genomsnittet
95-100%>16.48Mycket över genomsnittet

Erigerad penislängd

Erigerad penislängd är längden på penis när den är i ett erigerat tillstånd, när du har stånd helt enkelt. Detta är ett annat vanligt sätt att bedöma penisstorlek på, och den representerar den maximala längden som en penis kan uppnå när en man är sexuellt upphetsad.

Hur mäter jag mitt stånd?

Om du vill mäta din egen penis i erigerat tillstånd för att jämföra din storlek med andras kommer här en enkel steg-för-steg-guide för att mäta din penis på rätt sätt när du har stånd:

 • Förberedelse: Se till att du är i ett bekvämt och privat ställe där du kan uppnå och behålla en erektion.
 • Välj rätt mätinstrument: Använd ett måttband eller en linjal. Om du använder ett måttband, se till att det är rakt och inte böjt eller krokigt när du mäter.
 • Jobba upp en erektion: Du behöver uppnå en full erektion för att mäta den erigerade längden av din penis. Hur du gör detta är upp till dig, men se till att din penis är fullt erigerad innan du börjar mäta.
 • Positionera dig rätt: Stå upp eller sitt ner, och se till att penis är i en naturlig position.
 • Placera mätinstrumentet rätt: Placera änden av måttbandet eller linjalen vid ovansidan av penisbasen där den möter kroppen. Se till att mätinstrumentet är parallellt med penis och inte vinklat uppåt eller nedåt.
 • Mät din erektion: Läs av längden vid spetsen av penis, utan att pressa in linjalen eller måttbandet i mjukvävnaden vid penisbasen. Var försiktig så att du inte påverkar erektionen under mätningen.
 • Upprepa mätningen: För att få en mer exakt mätning kan du upprepa processen några gånger och räkna ut genomsnittet av dina mätningar. Det gör att andra faktorer som temperatur, tid på dygnet, och sexuell upphetsning påverkar din slutgiltiga mätning mindre.
 • Notera resultatet: Skriv ner din hur lång din penis är när du har stånd, och om du vill, jämför längden med de du finner nedan för att se var du hamnar i förhållande till genomsnittet och i förhållande till andra män.

Att mära din erektion kan vara mer komplicerad än att mäta slak penislängd, eftersom det kräver att du upprätthåller en erektion under den osexiga mätprocessen. Det kan vara hjälpsamt att ha en partner som assisterar med mätningen, eller att använda en spegel för att se vad du gör. Som alltid, var försiktig och respektfull mot din kropp under processen, och kom ihåg att variationer i storlek är normala och naturliga.

Hur lång är en genomsnittlig erektion?

13,12 cm
PercentilLängd på erektion (cm)Klassificering
0-5%<9.96Mycket mindre än genomsnittet
5-10%9.96-10.62Mindre än genomsnittet
10-15%10.62-11.28Mindre än genomsnittet
15-20%11.28-11.94Mindre än genomsnittet
20-25%11.94-12.60Mindre än genomsnittet
25-30%12.60-13.26Genomsnittlig
30-35%13.26-13.92Genomsnittlig
35-40%13.92-14.58Genomsnittlig
40-45%14.58-15.24Genomsnittlig
45-50%15.24-15.90Genomsnittlig
50-55%15.90-16.56Över genomsnittet
55-60%16.56-17.22Över genomsnittet
60-65%17.22-17.88Över genomsnittet
65-70%17.88-18.54Över genomsnittet
70-75%18.54-19.20Över genomsnittet
75-80%19.20-19.86Mycket över genomsnittet
80-85%19.86-20.52Mycket över genomsnittet
85-90%20.52-21.18Mycket över genomsnittet
90-95%21.18-21.84Mycket över genomsnittet
95-100%>21.84Mycket över genomsnittet

Penisomkrets

Penisomkrets refererar till omkretsen eller tjockleken på penis när den är i ett erigerat, eller upphetsat, tillstånd. Denna mätning ger en indikation på penisens omfång och kan vara viktig för vissa individer och deras partners. Somliga kvinnor säger att penisens tjocklek påverkar deras njutning mer än vad penislängden gör (Francken, Van de Wiel, Van Driel & Schultz, 2002), men detta är såklart olika för olika kvinnor.

Hur mäter jag omkretsen av min penis?

Om du vill mäta omkretsen på din egen penis i erigerat tillstånd för att jämföra din storlek med andras kommer här en enkel steg-för-steg-guide för att mäta din penis på rätt sätt:

 • Förberedelse: Se till att du är i ett bekvämt och privat ställe där du kan uppnå och behålla en erektion.
 • Välj rätt mätinstrument: Använd ett flexibelt måttband som kan rymma penisens kurva, eller en tråd eller ett snöre som du sedan kan mäta mot en linjal.
 • Jobba upp en erektion: Du behöver uppnå en full erektion för att mäta den erigerade längden av din penis. Hur du gör detta är upp till dig, men se till att din penis är fullt erigerad innan du börjar mäta.
 • Positionera dig rätt: Stå upp eller sitt ner, och se till att penis är i en naturlig position.
 • Mät omkretsen: Placera måttbandet, tråden eller snöret runt den tjockaste delen av din penis, vanligtvis nära mitten eller basen. Se till att det inte är för stramt eller för löst, utan att det sitter bekvämt runt penis.
 • Läs av mätningen: Om du använder ett måttband, läs av mätningen direkt. Om du använder en tråd eller ett snöre, markera var det möter sitt slut och mät sedan längden på tråden eller snöret med en linjal.
 • Upprepa mätningen: För att få en mer exakt mätning kan du upprepa processen några gånger och räkna ut genomsnittet av dina mätningar. Det gör att andra faktorer som temperatur, tid på dygnet, och sexuell upphetsning påverkar din slutgiltiga mätning mindre.
 • Notera resultatet: Skriv ner din tjock din penis är när du har stånd, och om du vill, jämför tjockleken med de du finner nedan för att se var du hamnar i förhållande till genomsnittet och i förhållande till andra män.

Mätning av erigerad omkrets kan vara lite mer komplicerad än att mäta längd, eftersom det kräver att du hanterar ett flexibelt måttband eller en tråd. Var försiktig och tålmodig under processen, och kom ihåg att variationer i tjocklek är normalt och naturligt.

Hur tjock är en genomsnittlig penis?

11,66 cm
PercentilPenisomkrets (cm)Beskrivning
0-5%< 9.46Mycket mindre än genomsnittet
5-15%9.46 – 10.56Mindre än genomsnittet
15-25%10.56 – 11.66Nära genomsnittet
25-75%11.66 – 13.86Genomsnittlig
75-85%13.86 – 14.96Lite över genomsnittet
85-95%14.96 – 16.06Klart över genomsnittet
95-100%> 16.06Mycket över genomsnittet

Vad är en mikropenis?

En mikropenis är en medicinsk term för att beskriva en ovanligt liten penis. Mikropenis kan bero på olika orsaker, inklusive genetiska faktorer, hormonella obalanser eller andra medicinska tillstånd. Diagnos och behandling av mikropenis bör alltid ske av en läkare, och i vissa fall kan hormonbehandling eller kirurgiska ingrepp vara lämpliga behandlingsalternativ.

Vad räknas som mikropenis?

Definitionen kan variera något, men i allmänhet anses en slak, sträckt penis som mäter mindre än 2,5 standardavvikelser under genomsnittet för åldern och befolkningsgruppen vara en mikropenis. I vuxen ålder brukar en mikropenis ofta innebära en penis som är kortare än 7 centimeter i slap, sträckt tillstånd.

Hur vanligt är mikropenis?

Mikropenis är en sällsynt medicinsk tillstånd som drabbar ungefär 0,6% av männen, enligt flera studier. Detta innebär att ungefär 1 av 166 män kan ha en mikropenis. Det är viktigt att notera att denna siffra kan variera beroende på den population som studeras och de diagnostiska kriterierna som används. Nelson et al. (2005) fann att endast 1.5 av 10 000 föds med en mikropenis i USA.

Diagnosen av en mikropenis görs vanligtvis kort efter födseln genom en fysisk undersökning och kan bekräftas med ytterligare medicinska tester, inklusive hormonella tester. I vuxen ålder är diagnosen oftast baserad på mätningar av penislängd och kan inkludera andra medicinska utvärderingar.

Kan man fortfarande ha sex med en mikropenis?

Det är viktigt att notera att en mikropenis i sig inte nödvändigtvis påverkar en persons förmåga att leva ett fullgott liv, inklusive att ha ett tillfredsställande sexliv. Dock kan tillståndet ibland leda till psykologiska eller emotionella svårigheter, och därför kan medicinsk och psykologisk rådgivning vara till hjälp för individer som lider av mikropenis.

Ska man oroa sig för sin penislängd?

Många män undrar om just deras penis är tillräckligt stor för att vara sexuellt tillfredsställande för en kvinna, vilket är helt obefogat, eftersom en majoritet av kvinnor verkar tycka att deras sexpartners penisstorlek är helt oviktig för dem (Francken, Van de Wiel, Van Driel, & Schultz, 2002). Konsigt nog verkar penisstorlek vara viktigare för unga män än vad det är för kvinnor.

Kom ihåg att din sexualitet är komplex och mångfacetterad, och att din penisstorlek är bara en del av din unika förmåga som älskare. Det är en del som kan vara viktig för vissa, men det är väldigt sällan avgörande för om din partner kommer ha en skön stund med dig eller inte. Det som verkligen räknas är hur du använder det du har, hur du förhåller dig till dig själv och din partner, och hur du skapar en sexuell upplevelse som är meningsfull och tillfredsställande för både dig och din partner.

Referenser:

Veale, D., Miles, S., Bramley, S., Muir, G., & Hodsoll, J. (2015). Am I normal? A systematic review and construction of nomograms for flaccid and erect penis length and circumference in up to 15 521 men. BJU international, 115(6), 978-986.

Francken, A. B., Van de Wiel, H. B. M., Van Driel, M. F., & Schultz, W. W. (2002). What importance do women attribute to the size of the penis?. European urology, 42(5), 426-431.

Nelson, C. P., Park, J. M., Wan, J., Bloom, D. A., Dunn, R. L., & Wei, J. T. (2005). The increasing incidence of congenital penile anomalies in the United States. The Journal of urology, 174(4), 1573-1576.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst