Problem att få orgasm med partner

Glidmedelguiden: Vad är det egentligen för skillnad på olika glidmedel?

Lube, även känd som glidmedel, är ett ämne som används under sex eller onani för att minska friktionen mellan könsorganen och andra kroppsdelar eller sexleksaker. Glidmedel kan tillverkas av olika ämnen, inklusive vatten, silikon eller olja, och finns i olika former som vätska, gel eller kräm.

Att använda glidmedel kan öka din sexuella njutning genom att minska obehag, smärta och irritation som kan uppstå under sex. Det kan också hjälpa mot vaginal torrhet, ett vanligt problem som kan drabba kvinnor i alla åldrar och kan orsakas av hormonella förändringar, medicinering, stress eller andra faktorer.

Förutom att öka njutningen och minska obehag, kan glidmedel också hjälpa till att förhindra att kondomer går sönder, vilket kan minska risken för oönskade graviditeter och sexuellt överförbara infektioner.

När det gäller att välja rätt glidmedel är det viktigt att ta hänsyn till personliga preferenser och eventuella allergier eller känsligheter. Med så många tillgängliga alternativ kan det vara överväldigande att välja rätt. I den här artikeln kommer vi att utforska olika typer av glidmedel och lista deras unika för- och nackdelar för att hjälpa dig välja det som passar dig bäst.

Varför är det viktigt att välja rätt glidmedel?

Men först, varför det är viktigt att välja rätt typ av glidmedel?

Undvik irritation och infektion

Den första och främsta anledningen till att välja rätt glidmedel är att förhindra irritation och infektion i underlivet. Vissa glidmedel innehåller starka kemikalier eller dofter som kan orsaka irritation, klåda eller brännande känsla i slidan. Dessa symtom kan leda till inflammation, bakteriell vaginos eller svampinfektioner. Därför är det viktigt att välja ett glidmedel som är pH-balanserat, allergivänligt och fritt från skadliga kemikalier eller dofter.

Förbättra komfort och nöje

Glidmedel kan öka både komfort och njutning under sex. De minskar friktionen, vilket kan göra penetrationen lättare och roligare. Dessutom innehåller vissa glidmedel ingredienser som stimulerar blodflödet, ökar känsligheten och ökar upphetsningen, vilket resulterar i en mer intensiv och tillfredsställande upplevelse. Det är dock viktigt att välja ett glidmedel som är kompatibelt med din kropp och som inte orsakar obehag eller smärta.

Preventivmedelskompatibilitet

Om du använder kondomer eller andra former av preventivmedel är det viktigt att välja ett glidmedel som är kompatibelt med dem. Vissa glidmedel innehåller oljebaserade ingredienser, som kan försvaga eller skada latexkondomer, vilket gör dem mindre effektiva för att förebygga graviditet eller sexuellt överförbara sjukdomar.

Fertilitetsvänlighet

Om du försöker bli gravid är det avgörande att välja ett glidmedel som är fertilitetsvänligt. Vissa glidmedel innehåller ingredienser som kan hämma spermiernas rörlighet vilket leder till att spermierna får svårare att ”simma” up i livmodern. Vissa glidmedel inehåller även ämnen som skapar en såpass ogästvänlig miljö för spermierna att de faktiskt dör, vilket såklart minskar möjligheten att bli gravid. Å andra sidan är vissa glidmedel utformade för att efterlikna det naturliga livmoderhalsslemmet, vilket kan förbättra spermiernas överlevnad och rörlighet. Därför, om du försöker bli gravid, är det bäst att använda ett fertilitetsvänligt glidmedel eller välja naturligt glidmedel.

Fertilitetsglidmedel

 • Pre-Seed Fertility-Friendly Lubricant
 • Conceive Plus Fertility Lubricant

Medicinska tillstånd

Om du har medicinska tillstånd som diabetes, vulvodyni eller vaginal atrofi, är det viktigt att välja ett glidmedel som är kompatibelt med ditt tillstånd. Vissa medicinska tillstånd kan orsaka torrhet, klåda eller smärta i vaginalområdet, vilket gör sexuell aktivitet obekväm eller smärtsam. I sådana fall kan användning av ett glidmedel lindra symtomen och öka komforten. Det är dock viktigt att välja ett glidmedel som är fritt från irriterande ämnen, allergener eller starka kemikalier som kan förvärra tillståndet.

Miljöhänsyn

Slutligen är det viktigt att välja ett glidmedel som är miljövänligt. Vissa smörjmedel innehåller ingredienser som kan skada miljön, såsom parabener, glycerin eller propylenglykol. Dessa ingredienser kan förorena vattendrag, skada livet i havet och bidra till klimatförändringar. Därför är det bäst att välja glidmedel som är biologiskt nedbrytbara, hållbara eller tillverkade av naturliga ingredienser.

Glidmedel typer
Glidmedel kommer i många olika former och det är viktigt att veta vilket som passar bäst för just dina behov.

Vattenbaserat glidmedel

Vattenbaserade glidmedel är den vanligaste typen av glidmedel och går att använda tillsammans med alla sexleksaker och kondomer. Det är också lätta att rengöra och fläckar inte. De tenderar dock att torka ut snabbt vilket innebär att du kanske måste vara beredd på att applicera mer glidmedel under långa sex-sessioner.

Några exempel på vattenbaserade glidmedel inkluderar:

 • Sliquid H2O
 • Good Clean Love Almost Naked
 • Aloe Cadabra Natural Personal Lubricant
 • RFSU Klick Natural Glide

Fördelar med vattenbaserat glidmedel

 • Kompatibel med alla sexleksaker och kondomer
 • Lätt att rengöra och fläckar inte

Nackdelar med vattenbaserat glidmedel

 • Kan torka ut snabbt, vilket kräver frekvent återapplicering
 • Kan innehålla glycerin, vilket kan orsaka irritation för vissa individer

Silikonbaserat glidmedel

Silikonbaserat glidmedel är gjort av, du gissade rätt, silikon. Det är tjockare och mer hållbart än vattenbaserade glidmedel, vilket gör det till ett utmärkt glidmedel för ett skönt sexmaraton.

En av de fantastiska sakerna med silikonbaserade glidmedel är att de är allergivänligt, vilket betyder att du löper mindre risk att orsaka irritation eller allergiska reaktioner om du använder ett silikonbaserat glid. Detta kan vara en särskilt viktig fördel för dig med känslig hud eller allergier mot vissa ingredienser som vanligtvis finns i andra glidmedel.

En annan fördel med silikonbaserad glidmedel är att den är säker att använda med latexkondomer och sexleksaker, till skillnad från oljebaserade glidmedel. Detta gör det till ett bra alternativ för par som vill införliva leksaker i sin lek.

Silikonbaserade glidmedel är inte kompatibla med sexleksaker gjorda av silikon, eftersom det kan bryta ner materialet och förstöra sexleksaken. Det är dock säkert att använda med leksaker och kondomer som inte är gjorda av silikon. Dessutom kan silikonbaserat glidmedel kan vara svårare att rengöra än vattenbaserat glidmedel.

Några exempel på silikonbaserade glidmedel inkluderar:

 • LELO Personal Moisturizer
 • Wicked Sensual Care Silicone Lubricant
 • System JO Premium Silicone Lubricant

Fördelar med silikonbaserade glidmedel

 • Håller länge och ger en silkeslen känsla
 • Perfekt för vattenlek och tvättas inte av lätt

Nackdelar med silikonbaserade glidmedel:

 • Inte kompatibel med sexleksaker i silikon
 • Svår att rengöra och kan fläcka lakan

Oljebaserat glidmedel

Oljebaserade glidmedel är gjorda av naturliga eller syntetiska oljor som kokosolja, olivolja, mineralolja eller vaselin. Dessa oljor är tjockare i konsistensen och håller längre än vattenbaserade glidmedel, vilket gör dem till ett populärt alternativ för personer som vill ha ett mer naturligt glidmedel som varar länge.

En av de stora fördelarna med oljebaserade smörjmedel är hur mångsidigt det är. Det kan användas för en mängd olika sexuella aktiviteter, inklusive onani, vaginalt eller analt samlag och massage. De tenderar också att vara mer återfuktande än andra typer av smörjmedel, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer som upplever vaginal torrhet eller obehag under sex.

Det är dock viktigt att notera att oljebaserade glidmedel inte är säkra att använda med latexkondomer eller andra latexbarriärer. Olja kan försvaga latexen och få den att gå sönder, vilket ökar risken för oavsiktlig graviditet eller sexuellt överförbara infektioner. För den som använder kondom rekommenderas att istället använda vattenbaserade glidmedel.

En annan potentiell nackdel med oljebaserade glidmedel är att de kan vara svårare att tvätta av än vattenbaserade glidmedel. De kan lämna en fet hinna på hud, kläder och sängkläder, vilket kan vara ansträngande att få bort. Dessutom kan vissa personer vara allergiska eller känsliga mot oljorna som används i dessa glidmedel, så det är viktigt att applicera oljebaserade glidmedel på ett litet hudområde innan du använder dem på mer känsliga områden.

Några exempel på oljebaserade glidmedel:

 • Viamax Organic Glide

Fördelar med oljebaserat glidmedel:

 • Helt naturligt och ger en snygg och lyxig känsla
 • Perfekt för massage och kan användas för analsex
 • Vissa människor föredrar doften eller smaken av naturliga oljor som kokosolja

Nackdelar med oljebaserade glidmedel:

 • Inte kompatibel med latexkondomer
 • Kan fläcka lakan och vara svår att rengöra
 • Vissa oljor, som kokosnötsolja, kan ha antibakteriella egenskaper som kan störa den naturliga balansen av bakterier i slidan
 • Kan vara svårare att hitta i butik jämfört med vattenbaserade- eller silikonbaserade glidmedel

Hybridglidmedel

Hybridglidmedel är en typ av smörjmedel som kombinerar både vattenbaserade och silikonbaserade glidmedel. Vattnet i glidmedlet gör det lätt att rengöra och är typiskt skonsamt mot huden, samtidigt som silikonet ger glidmedlet en långvarig och silkeslen känsla. Hybridglidmedel kan användas för en mängd olika sexuella aktiviteter, inklusive vaginalt eller analt samlag, onani och massage. Till skillnad från silikonsmörjmedel känns hybridglidmedel inte lika feta eller oljiga och är lättare att tvätta av.

Några exempel på hybridglidmedel inkluderar:

 • Sliquid Silk Hybrid Lubricant
 • Gun Oil Loaded Hybrid
 • Wet Elite Hybrid Lubricant

Fördelar med hybridglidmedel:

 • Längre hållbarhet och lite lättare att tvätta bort
 • Ger fördelarna med både vattenbaserade och silikonbaserade smörjmedel

Nackdelar med hybridglidmedel:

 • Kan vara dyrare än andra typer av glidmedel
 • Fungerar inte tillsammans med sexleksaker gjorda av silikon

Smaksatta glidmedel

Smaksatta och doftande glidmedel är ett spännande tillskott till alla sexuella upplevelser. recis som de låter kommer glidmedel med olika smaker och dofter, inklusive frukt, godis och blomdofter. Smaksatta och doftande glidmedel är perfekta för oralsex, eftersom de kan förhöja upplevelsen och göra det roligare för både dig och din partner.

En av de främsta fördelarna med smaksatta och doftande glidmedel är att de kan förbättra sexuell njutning. De olika smakerna och dofterna kan ge ett extra element av spänning till sexuella aktiviteter, vilket gör sexlivet roligare.

Det finns dock några potentiella nackdelar att överväga. Smaksatta och doftande smörjmedel kan innehålla socker eller andra ingredienser som kan orsaka infektioner, såsom svampinfektioner eller bakteriell vaginos. De kan också utlösa allergier hos vissa individer, vilket leder till obehag eller till och med en allergisk reaktion. Dessutom kan smaksatta och doftande glidmedel inte ge tillräckligt med smörjning för vissa sexuella aktiviteter, vilket kan leda till obehag eller skada.

När du väljer smaksatta och doftande smörjmedel är det viktigt att läsa etiketten och ingredienslistan noggrant. Leta efter produkter som är sockerfria och gjorda med naturliga eller ekologiska ingredienser. Att testa glidmedlet på ett litet område av din kropp innan du använder det under sex kan också hjälpa dig att avgöra om du är allergisk eller känslig mot någon av ingredienserna.

Exempel på smaksatta gildmedel

 • System Jo Oral Delight Vanilla
 • MIXGLISS Silicone Candy
 • JO H2O Bubble gum

Fördelar med smaksatta gildmedel

 • Förhöjer känslan och gör sex roligare
 • Perfekt för oralsex
 • Kommer i olika smaker och dofter, inklusive frukt, godis och blomdofter
 • Kan ge en nypa spänning

Nackdelar med smaksatta gildmedel

 • Kan innehålla socker eller andra ingredienser som kan orsaka infektioner, såsom svampinfektioner eller bakteriell vaginos
 • Kan utlösa allergier hos vissa individer
 • Kan ibland ge otillräckligt med smörjning för vissa sexuella aktiviteter
 • Att behöva läsa etiketten och ingredienslistan noggrant är viktigt för att undvika potentiella problem.

Vilket glidmedel passar bäst?

Att välja rätt glidmedel kan förbättra din sexuella upplevelse och öka din komfort under sex. Vattenbaserade, silikonbaserade, oljebaserade och hybridglidmedel har alla unika för- och nackdelar. Det är viktigt att välja rätt typ av glidmedel för en säker, bekväm och njutbar sexuell upplevelse. Det är viktigt att välja ett glidmedel som är kompatibelt med din kropp, ökar njutningen, är säkert att använda tillsammans med preventivmedel, fertilitetsvänligt, kompatibelt med medicinska tillstånd och miljövänligt. Genom att välja rätt glidmedel kan du undvika irritation och infektion, öka komforten och nöjet med sex, förbättra dina chanser att bli gravid, hantera medicinska tillstånd och bidra till en hållbar miljö.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst