ångest när jag inte använder min dildo

”Måste klamydia innebära att han varit otrogen?”

Jag har precis fått reda på att jag har klamydia. WTF, eller hur? Jag och min kille har alltid varit noga med att skydda oss när vi har sex, men vi har också lekt runt med sexleksaker. Kan det vara så att jag fått klamydia via dem? Jag tvättade inte vibratorn innan jag använde den, men den kom helt ny och inplastad från butiken så jag tänkte att det skulle vara lugnt? Jag har läst att klamydia kan smitta genom sex, men jag är osäker på om det inkluderar sexleksaker. Jag vill inte anklaga min kille för att ha legat runt utan att ha alla fakta. Jag är skiträdd och förvirrad och vet inte vad jag ska göra. Jag skulle verkligen uppskatta om någon kunde ge mig lite klarhet i detta. Jag vill bara förstå hur jag kunde ha fått klamydia. Kan jag få det via sexleksaken eller har han varit otrogen?

-Amira

Först och främst, jag förstår att detta är en svår och förvirrande situation för dig. Det är viktigt att komma ihåg att klamydia är en vanlig sexuellt överförbar infektion (STI) och det går att bota relativt enkelt. Det är bra att du har tagit ansvar för din sexuella hälsa genom att testa dig.

Kan man få klamydia via sexleksaker?

När det gäller din fråga om huruvida man kan få könssjukdomar via sexleksaker, så är svaret ja, det är möjligt att överföra klamydia genom att dela sexleksaker med någon som är infekterad. Klamydia kan överleva på ytor, inklusive sexleksaker, i en kort tid. Om du och din partner delade en leksak utan att rengöra den mellan användningarna, kan det ha varit en överföringsväg, men att leksaken skulle varit infekterad med klamydia från butik är ytterst osannorlikt.

Det är också viktigt att notera att kondomer, medan de är mycket effektiva för att förhindra många STI:er, inte alltid ger 100% skydd. Det finns en liten risk för överföring av klamydia, även med korrekt kondomanvändning, särskilt om kondomen brister eller glider av.

Klamydia via sex är mer troligt än via sexleksaker

Det är viktigt att notera att det är tekniskt möjligt att överföra klamydia genom delade sexleksaker, men det är mycket mindre troligt jämfört med direkt sexuell kontakt. Klamydia överlever inte länge utanför kroppen, vilket gör överföring via sexleksaker mindre sannolikt, särskilt om det har gått en tid mellan användningarna. Dessutom, om du och din partner alltid har varit noggranna med att använda kondomer, vilket är ett effektivt skydd mot klamydia, minskar det ytterligare sannolikheten för att du skulle ha fått klamydia på detta sätt.

Mest troligt att klamydia är ett bevis på otrohet

Å andra sidan, klamydia är en sexuellt överförbar infektion som oftast överförs genom oskyddat sex. Om du har varit monogam och nyligen testat positivt för klamydia, kan det tyvärr tyda på att din partner kan ha varit otrogen. Detta är naturligtvis en mycket känslig anklagelse och bör hanteras med försiktighet. Det är viktigt att ha en öppen och ärlig diskussion med din partner om din diagnos och dina bekymmer. Det är också viktigt att din partner testar sig, eftersom klamydia kan vara asymptomatisk, vilket innebär att han kan ha haft det utan att veta om det en längre tid, kanske redan innan ni började dejta?

Andra sätt att smittas av klamydia

Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns andra möjligheter, som att du kan ha haft klamydia innan du började ditt nuvarande förhållande och att det inte upptäcktes vid tidigare tester. Det är också möjligt, om än osannolikt, att du kan ha fått det genom att dela handdukar eller underkläder med någon som har klamydia. Slutligen, även om det är mindre troligt, är det fortfarande möjligt att du kan ha fått det genom att dela sexleksaker.

Ring din vårdkontakt för att få mer information om könssjukdomar

För att få klarhet i detta bör du prata med din läkare eller rina 1177. De kan ge dig mer information och råd om hur du ska hantera denna situation.

Det är viktigt att ha en öppen och ärlig diskussion med din partner om detta. Det kan vara en svår konversation att ha, men det är viktigt för bådas hälsa. Det är också viktigt att ni båda behandlas för klamydia för att förhindra att infektionen överförs fram och tillbaka.

För att förhindra framtida infektioner, fortsätt att använda kondomer korrekt och konsekvent. Om du använder sexleksaker, se till att de rengörs ordentligt mellan användningarna. Om du har några ytterligare frågor eller bekymmer, tveka inte att kontakta din vårdcentral.

test

twst