när slutar man att få stånd

”När slutar man att få stånd?”

Jag har nyligen börjat träffa en tjej efter en ganska lång period utan sex. Jag har märkt att mina stånd antingen varar mycket kortare tid, eller att de inte är tillräckligt hårda för att kunna ha sex.

Häromdagen hade vi sex på kvällen och allt gick relativt bra. Hon sov över och vi hade sex flera gånger, men när jag skulle ta på mig kondomen var ståndet antingen för svagt eller så förlorade jag det medan jag satte på kondomen. Under det sista ligget var min kuk inte ens hård.

Jag är osäker på vad jag kan göra åt det, men för att vara ärlig är det chockerande och lite irriterande. Hon har varit väldigt förstående, men samtidigt är jag verkligen inte van vid att min kuk inte är tillräckligt hård vid tre olika tillfällen under en dag. Jag har precis fyllt 33. Kan det ha med åldern att göra? När börjar man förlora förmågan att få stånd?

-Anonym

Vad händer i kroppen när man får stånd?

Erektil funktion, eller förmågan att få och upprätthålla ett stånd, är en kritisk del av den manliga sexuella responscykeln. En erektion sker när blod strömmar in i penis, vilket gör den större och hård. Processen inleds vanligtvis genom sexuell upphetsning, där nervsignaler skickas från hjärnan till penis.

Fysiologiskt, är en erektion ett komplicerat fenomen som kräver att en rad faktorer samverkar effektivt. Dessa inkluderar god blodcirkulation, friska nerver som kan överföra signaler mellan hjärnan och penis, adekvata nivåer av sexuella hormoner, och en psykologisk känsla av sexuell lust.

Varför slutar man få stånd när man blir äldre?

 • Sämre blodcirkulation
 • Sjukdomar
 • Lägre testosteronnivåer
 • Psykologiska faktorer (stress, ångest, eller depression)

När en man blir äldre kan hans förmåga att uppnå och behålla en erektion minska. Detta fenomen, känt som erektil dysfunktion, eller erektionsproblem (ED), kan bero på en rad olika faktorer. En av de viktigaste är åldersrelaterade förändringar i blodkärlen. Åldrandet kan leda till en minskning av blodflödet till penis på grund av åderförkalkning, vilket kan påverka en mans förmåga att uppnå en erektion.

Fysiska orsaker till erektionsproblem

Dessutom kan sjukdomar som ofta förekommer hos äldre män, såsom hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck, påverka förmågan att uppnå en erektion. Dessa sjukdomar kan skada blodkärlen eller nerverna som är nödvändiga för att uppnå en erektion.

Hormonella orsaker till erektionsproblem

En annan orsak till ED hos äldre män kan vara en minskning i nivåerna av sexuella hormoner, särskilt testosteron. Testosteron är det hormon som styr sexuell lust hos män, och minskade nivåer av detta hormon kan leda till en minskad sexuell lust och svårigheter att uppnå erektion.

Psykologiska orsaker till erektionsproblem

Slutligen kan psykologiska faktorer, som stress, ångest eller depression, också bidra till ED. Dessa faktorer kan bli mer framträdande med åldern, särskilt om en man upplever problem med sina kärleksrelationer, ekonomi eller andra stressfaktorer.

Att leva med en impotent man

 • Minskat intresse för sex
 • Undvikande av sex och närhet
 • Ångest och försämrat självförtroende
 • Relationsproblem

Åldrande och förlust av förmågan att få erektion kan ha betydande inverkan på en mans sexliv och självkänsla. Erektioner är en central del av den manliga sexuella upplevelsen, och när de blir mindre pålitliga eller försvinner helt, kan det medföra en mängd psykologiska och relationella problem.

Erektionsproblem och minskad sexlust

När erektionerna blir mindre frekventa och svagare kan en man uppleva svårigheter med att genomföra vaginala eller anala samlag, vilket i sin tur kan leda till ett minskat intresse för sex, eller till och med aktivt undvikande av sex helt och hållet. Dessutom kan det bli svårare att uppnå orgasm, vilket kan göra sex mindre tillfredsställande och mindre intressant.

Ångest och depression av erektionsproblem

Dessa fysiska förändringar kan leda till psykologiska problem, som ångest, depression och låg självkänsla. Många män knyter sin maskulinitet och självbild till deras sexuella förmåga och virilitet, och när den förmågan börjar avta med åldern kan det leda till känslor av otillräcklighet och förlust av sin maskulina identitet.

Erektionsproblem och relationsproblem

Allt detta kan också påverka kärleksrelationerna som män med åldersrelaterade erektionsproblem befinner sig i. Om en man är i en sexuell relation, kan hans partner känna sig avvisad eller orolig över den sinande sexlivet och hans minskade intresse för sex. Detta kan leda till kommunikationsproblem, känslomässig distans och i vissa fall kan det även leda till äktenskapliga problem eller separation.

När slutar man få stånd?

Det är viktigt att notera att mäns erfarenhet med erektioner och åldrande kan variera, och det finns ingen exakt tidslinje för när dessa förändringar kan inträffa. Men generellt sett kan vissa förändringar förväntas vid vissa tidpunkter i en mans liv. Många män känner att deras förmåga att få stånd förändras gradvis vid dessa åldrar:

 • 30-årsåldern
 • 40-årsåldern
 • 50-årsåldern
 • Pensionsåldern

20-årsåldern till 30-årsåldern

Under denna period är erektionerna vanligtvis starka och lätta att uppnå. Dock kan yngre män också uppleva tillfällig erektil dysfunktion (ED) på grund av faktorer som stress, ångest eller överdriven alkoholkonsumtion, vilket ofta missuppfattas av unga och oerfarna män som att något är fel på deras kropp.

30-årsåldern till 40-årsåldern

Många män kan börja uppleva vissa förändringar i sina erektioner under denna period. Faktorer som stress, dålig kost, inaktivitet och fortsatt alkoholkonsumtion kan bidra till detta. Dessutom kan återhämtningsperioden som män behöver efter en orgasm bli längre, vilket innebär att det börjar bli svårare att uppnå en andra erektion kort efter utlösning.

40-årsåldern till 50-årsåldern

Testosteronnivåerna börjar naturligt sjunka i den manliga kroppen efter 40-årsåldern, vilket kan bidra till erektionsproblem. Risken för att utveckla kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes ökar också, vilket kan påverka erektionsförmågan.

50-årsåldern och uppåt

Efter 50-årsåldern, blir det allt vanligare med erektionsproblem. Blodflödet till penis kan avta på grund av förhårdnade blodkärl, och det kan ta längre tid att uppnå en erektion. Dessutom kan det bli svårare att behålla en erektion under en längre tid. Män i den här åldern kan fortfarande få stånd och ha ett tillfredställande sexliv, men det kan kräva längre förspel, pauser under sex, och en partner som är beredd på att aktivt hjälpa sin partner med att återfå ståndet om det försvinner under sex.

Vad kan man göra åt åldersimpotens?

 • Oralsex
 • Sexleksaker
 • Fokusera på intimitet
 • Stressa inte, ta tid på er

När män blir äldre och börjar uppleva svårigheter med att få erektion blir förspel inte bara ett nöje, utan en nödvändighet. Förspel hjälper till att stimulera blodflödet till penis, vilket i sin tur bidrar till bättre erektioner. Förspel är dessutom viktigt för att väcka känslomässig och fysisk intimitet mellan er.

Oralsex kan vara en effektiv del av förspel för äldre män som upplever impotens. Att bli avsugen kan hjälpa till att uppnå en stark erektion genom både den fysiska känslan, men också genom den psykologiska stimulansen. Om penetration inte är möjligt kan oralsex fortfarande erbjuda en hög nivå av sexuell njutning.

Användningen av sexleksaker, som penisringar eller vibratorer, kan också bidra till att förbättra erektioner. Penisringar kan hjälpa till att hålla blodet inne i penis, vilket kan stärka och förlänga erektionerna. Vibratorer kan användas för att stimulera penis, vilket kan hjälpa till att uppnå erektion.

En annan viktig del av förspel kan vara en ökad fokus på det emotionella och sensoriska. Detta kan innefatta intima samtal, ögonkontakt, komplimanger och uttryck av kärlek och lust.

Att förlänga förspel kan ta fokus från själva penetrationen och göra hela den sexuella upplevelsen mer avkopplande och njutbar. Genom att utforska olika typer av sexuell aktivitet och hålla fokus på njutning snarare än prestation kan män och deras partners skapa ett tillfredsställande sexliv tillsammans även när mannen har svårt att få stånd.

Impotens ålder

I det stora hela är mäns förmåga att få stånd en komplex process som involverar både fysiska och psykologiska komponenter. Medan åldrandet kan leda till en minskning av denna förmåga, finns det behandlingsmetoder tillgängliga, inklusive läkemedel, livsstilsförändringar och rådgivning, som kan hjälpa män att fortsätta njuta av ett tillfredsställande sexliv trots dessa utmaningar.

Erektion är inte nödvändigt för bra sex

Det är viktigt att komma ihåg att ett tillfredsställande sexliv inte bara handlar om en mans förmåga att få erektioner. Även om erektionsförmågan kan minska med åldern, finns det fortfarande många sätt för män att njuta av och dela intimitet med sina partners. Detta kan inkludera andra former av sexuell aktivitet, som oralsex, prostatamassage, onani, erotisk massage, användning av sexleksaker och mycket mer.

Det är viktigt att män som upplever erektionsproblem talar med sin läkare om dessa problem eftersom det finns många effektiva behandlingar för ED, inklusive mediciner, icke-invasiva medicinska procedurer och livsstilsförändringar. Det är också viktigt att komma ihåg att erektionsproblem kan vara ett tecken på mer allvarliga hälsoproblem, som hjärtsjukdom, så det bör inte ignoreras.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst