vad är viktigast utseende eller intelligens

Ny studie: Kvinnor säger att intelligens är viktigare, men väljer ändå attraktiva män

Sammanfattning

Ny forskning visar att både kvinnor och deras föräldrar rankar ambition och intelligens som viktigare än utseende hos en manlig partner. Trots detta väljer de ändå mer attraktiva män som långsiktiga partners, vilket antyder att fysisk attraktion kan spela en större roll än vad vi medvetet inser.

Idag dyker vi ner i ett hett ämne som har fascinerat generationer – kampen mellan utseende och intelligens i när vi väljer partner. Du kanske har hört det urgamla talesättet ”skönhet är bara hudnära”, men är det verkligen sant när det gäller att hitta en långsiktig partner? Prioriterar vi verkligen intelligens och ambition, eller faller vi i hemlighet över välformade käkar och vältränade biceps? Låt oss ta del av resultaten av en fascinerande ny studie (Fugère, Ciccarelli & Cousins, 2023) som avslöjar den nakna sanningen om vad kvinnor (och deras föräldrar) verkligen värdesätter i en manlig partner!

Är utseende eller intelligens viktigast?

För att inleda detta spännande ämne ska vi först avkoda några termer. I dejtingvärlden talar vi ofta om ”partnerpreferenser” – de egenskaper vi finner attraktiva och önskar att vår framtida partner besitter. Dessa preferenser kan sträcka sig från fysisk attraktionskraft till personlighetsdrag som intelligens och ambition. Dessa preferenser kan dock ibland krocka med vad våra föräldrar tror är bäst för oss, vilket leder till potentiella konflikter.

Evolutionsteorin (studiet av hur arter har utvecklats över tid) förutsäger att kvinnor värderar fysisk attraktionskraft hos en partner högre än vad deras föräldrar gör. Detta är logiskt, eftersom attraktivitet kan vara ett tecken på goda gener, vilket kan bidra till friskare avkomma. Men betyder det att vi alla bara är ytliga, skönhetsfixerade varelser? Eller bryr vi oss fortfarande om egenskaper som intelligens och ambition när vi letar efter Mr. Right?

Forskning om utseende vs. intelligens

Precis det försökte forskarna ta reda på genom att rekrytera 150 dotter-föräldrapar för att delta i ett litet experiment. Forskarna presenterade dessa par för profiler av potentiella manliga partners som varierade i fråga om fysisk attraktionskraft och personlighetsdrag. Männens profiler kategoriserades som antingen mer eller mindre attraktiva och som antingen ambitiösa/intelligenta eller oorganiserade/fysiskt vältränade.

Forskarna testade sedan åtta spännande hypoteser för att utvärdera betydelsen av fysisk attraktionskraft och personlighetsdrag i dotter-föräldraparens partnerpreferenser. Deltagarna ombads att betygsätta sina preferenser och välja den bästa partnern för dottern utifrån profilerna.

Utseende är viktigare än intelligens och ambition

Här kommer den spännande delen. När de tillfrågades om sina preferenser hävdade både kvinnor och deras föräldrar att ambition och intelligens var mycket viktigare än en killes utseende. Men när det faktiskt gällde att välja en partner till döttrarna blev situationen lite motsägelsefull. Hela 68,7 % av döttrarna och 63,3 % av föräldrarna valde den mer attraktiva mannen som den bästa långsiktiga dejtingpartnern för döttrarna – oavsett vilken personlighet han hade. Det verkar som om det finns en viss sanning i frasen ”kärlek är blind”, eftersom vi tror att vi föredrar en viss manlig partner, men är blind för de egenskaper som faktisk spelar roll när vi gör vårt val.

Svärföräldrarna föredrar också utseende framför ambition

Men vänta, det blir ännu mer intressant. Trots risken för konflikter mellan kvinnor och deras föräldrar när det gäller val av partner, visade studien att döttrarnas och föräldrarnas val stämde överens i 79 procent av fallen. Det verkar som om både kvinnor och deras föräldrar är mer på samma sida än de kanske tror när det gäller hur viktigt det är att en potentiell partner ser bra ut.

Så vad betyder allt detta för oss singelkvinnor och vår jakt på kärlek? Det visar sig att vi kanske är mer fokuserade på fysisk attraktion än vi vill erkänna. Men hey, vem älskar inte lite ögongodis? Samtidigt verkar det som om våra föräldrar i hemlighet håller med oss, och också prioriterar en partners utseende mer än de kanske är medvetna om. Det verkar som om vi alla är lite ytliga i kärlekens spel!

Studien tyder också på att konflikter mellan kvinnor och deras föräldrar om val av partner kan vara mindre vanliga än vad vi först trodde. När det gäller valet av partner kan vi kanske vara mer i linje med våra föräldrars preferenser än vi tror, och båda generationerna föredrar en snygg partner framför en smart partner. Så nästa gång du tar hem en snygg dejt, bli inte förvånad om dina föräldrar ger sitt godkännande – även om Mr. Right varken har ambitioner eller intelligens.

Intelligens och ambition kanske är viktigare för ett långsiktigt förhållande

Men vi får inte glömma att livet inte bara handlar om att ha en vacker partner! Även om studien belyser vår medfödda önskan om en attraktiv partner är det viktigt att komma ihåg att ett lyckat förhållande innefattar mer än bara utseende. Egenskaper som tillit, respekt och känslomässig kontakt är avgörande för att bygga ett djupt och varaktigt band med din partner. När allt kommer omkring behöver ni mer än bara ett vackert ansikte för att klara av livets upp- och nedgångar tillsammans.

Den här spännande studien avslöjar den nakna sanningen om våra dolda preferenser när vi söker efter Mr. Right. Även om vi kanske hävdar att vi prioriterar intelligens och ambition hos en partner, berättar våra handlingar en annan, mer lustfylld historia. Men oroa er inte – ni är inte ensamma i er strävan efter skönhet. Dina föräldrar är lika skyldiga till att värdera en sexig partner för dig som du är.

Var medveten om hur ett bra utseende kan göra dig blind när du dejtar

Så nästa gång du funderar mellan hjärna och muskler och vad som är viktigast för dig när du söker efter en partner, kom ihåg att det är helt naturligt att man dras till fysisk attraktionskraft. Se bara till att komma ihåg att ett verkligt tillfredsställande förhållande går bortom attraktion på ytan. När allt kommer omkring involverar en riktigt djup förbindelse mellan två människor mer än bara deras kroppar – det kräver hjärta, sinne och själ.

Intelligent eller snygg man?

Gå nu ut och erövra dejtingvärlden, beväpnad med vetskapen om att både du och dina föräldrar i hemlighet längtar efter lite ögongodis! Kom bara ihåg att balansera denna lust för utseendet med de viktiga ingredienserna för ett hälsosamt och långvarigt förhållande.

Referenser:

Fugère, M. A., Ciccarelli, N. C., & Cousins, A. J. (2023). The importance of physical attractiveness and ambition/intelligence to the mate choices of women and their parents. Evolutionary Behavioral Sciences. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/ebs0000325

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst