Fakta om penisen

15 Penisfrågor som alla kvinnor ville ställa under sexualkunskapen men inte vågade

Så du har alltså landat på denna sida, antingen driven av nyfikenhet, kunskapstörst eller bara för att du kom åt fel knapp på tangentbordet när du försökte skriva in ”pannkakor” i sökfältet. Oavsett anledning, välkommen till vår sköna, informativa och kanske lite skruvade rundtur i penisens mystiska värld.

Det är inte varje dag du stöter på en artikel som pratar öppet om stånd i alla dess former, om morgonstånd, och saker som kan få det mest sofistikerade sällskapet att rodna. Men varför ska vi skämmas? Vi är alla här av en anledning – att lära oss, att förstå, och kanske för att fnittra lite åt ordet ”penis”. Visst, det är inte lika roligt som ”kumquat” men det är i samma ballpark.

Så medan ditt morgonkaffe svalnar, eller du prokrastinerar från att verkligen ta itu med det där jobbiga excel-arket, varför inte göra en djupdykning i mäns underliv? Det kan inte skada, och vem vet, du kanske till och med lär dig något nytt, som till exempel varför din partners penis kan gå från att likna en nervös sköldpadda till en stolt giraff på bara några sekunder. Och kanske, bara kanske, kommer du att få ett gott skratt längs vägen. För i slutändan, är inte det vad livet egentligen handlar om? Lära sig, skratta och undra över varför i hela fridens namn män kan få sina penisar att röra sig utan att röra dem.

Hur fungerar erektion?

Du kanske undrar hur det kommer sig att en mans penis kan ändra form och hårdhet så dramatiskt. Erektion uppstår när en man blir sexuellt upphetsad. Hjärnan sänder signaler via nervsystemet som gör att blodkärl i penis utvidgas. Detta tillåter en ökad mängd blod att flöda in i de två svällkroppar som finns i penis, vilket gör den hård. När mannen inte längre är upphetsad, minskar blodflödet och penis återgår till sitt slappare tillstånd.

Varför varierar penisstorlek?

Du kanske också har märkt att det finns en stor variation i storleken på mäns penisar. Detta beror på genetik och är helt normalt. Det finns ingen ”standardstorlek” för en penis, och storleken har ingen koppling till en mans förmåga att ge eller uppleva sexuell njutning. Precis som kvinnor har olika storlekar och former på sina bröst och vulva, varierar även storleken på mäns penisar.

Hur kommer det sig att en man kan få utlösning utan att ha en orgasm, och vice versa?

Detta kan vara förvirrande, men utlösning och orgasm är faktiskt två separata processer, som ofta, men inte alltid, sker samtidigt. Utlösning är den fysiska processen där sperma frigörs från penis, medan en orgasm är en intensiv känsla av fysisk och emotionell njutning. En man kan få utlösning utan att uppleva orgasm och han kan också uppleva orgasm utan att få utlösning. Detta är ett exempel på hur komplex mäns sexualitet kan vara.

Varför är min pojkväns kuk ibland stor och ibland mindre?

Det är viktigt att förstå att penisens storlek kan variera baserat på olika faktorer, och det är fullständigt normalt. Faktorer som påverkar storleken inkluderar temperatur, stress, fysisk ansträngning och hur sexuellt upphetsad han är. När en man är avslappnad och inte sexuellt stimulerad kan hans penis vara i ett tillstånd som kallas ”slak”, vilket innebär att den är mjukare och mindre. När han är sexuellt upphetsad ökar blodflödet till penis, vilket leder till en erektion. Storleken på hans erigerade penis kan vara betydligt större än när den är slak.

Kan en kille vara kåt men inte få stånd?

Ja, det är absolut möjligt. Kåthet, eller sexuell lust, är ett emotionellt tillstånd, medan en erektion är en fysisk reaktion. Medan de ofta går hand i hand, kan det finnas tillfällen då en man känner stark sexuell lust men inte kan få en erektion. Detta kan bero på flera faktorer, inklusive stress, trötthet, ångest, alkoholkonsumtion eller andra hälsoproblem. Han kan fortfarande känna ett stort sug efter sex, trots att han inte är hård. Det är också värt att notera att män kan njuta av sex och uppnå orgasm utan att ha erektion.

Vad betyder det när en kille får stånd?

En erektion uppstår vanligtvis när en kille blir sexuellt upphetsad, vilket kan ske via fysisk beröring, en erotisk tanke, eller visuell stimulans. Det kan dock också hända reflexmässigt, särskilt på morgonen eller under sömn, utan någon sexuell upphetsning över huvud taget. Detta kallas för ”nattlig penil tumescens” och är en normal del av manlig fysiologi. En erektion betyder inte alltid att en man vill ha eller är redo för sex. Han kan vara upphetsad men inte villig eller redo att delta i sexuell aktivitet av olika anledningar. Det är därför alltid viktigt att ha öppen och ärlig kommunikation om samtycke och önskemål.

Varför kan min pojkvän inte få orgasm flera gånger i rad som jag kan?

Skillnaden ligger i hur manliga och kvinnliga orgasmiska cykler fungerar. Män har en period som kallas ”refraktärperiod” efter utlösning, vilket är en tid då de inte kan uppnå en annan orgasm eller utlösning, oavsett stimulans. Denna period kan variera från några minuter till flera timmar, och tenderar att bli längre med åldern. Kvinnor å andra sidan, har oftast ingen sådan refraktärperiod och kan därför uppleva flera orgasmer i rad utan behov av en paus.

Varför ”läcker” min pojkvän ibland innan han kommer?

Vad du observerar kallas för pre-ejakulat eller ”förspärm”. Detta är en klar, klibbig vätska som kan sippra ut ur penis när han blir upphetsad, före utlösning. Det är kroppens naturliga sätt att förbereda ett samlag genom att ge smörjning och neutralisera syrorna i urinröret. Förspärm innehåller normalt inga spermier, men om en man nyligen har ejakulerat kan det finnas kvarvarande spermier som kan föra med förspärmen ut ur penis.

Varför känner min pojkvän sig så trött efter att han har kommit?

Denna trötthet kan delvis bero på de biologiska processerna involverade i orgasmen och ejakulationen. När en man uppnår orgasm frigörs en cocktail av kemikalier i hjärnan, inklusive oxytocin och prolaktin, som bidrar till känslor av välbefinnande, avslappning och sömnighet. Dessutom kan den fysiska ansträngningen och stresslösningen i samband med sex också leda till trötthet. Detta är normalt och inget att oroa sig för.

Kan en kille ”bryta” penisen?

En ”bruten” penis, tekniskt känt som penisfraktur, är faktiskt möjlig, även om det är ovanligt och kräver en ganska våldsam olycka för att hända. Till skillnad från ben i kroppen, innehåller penisen inga faktiska ben som kan brytas. Men under en erektion fylls de två svällkropparna i penis med blod och blir mycket sträckta. Om penisen utsätts för en kraftig, böjd, belastning i detta tillstånd kan dessa svällkroppar spricka. Detta orsakar kraftig smärta, ofta följt av en omedelbar förlust av erektion och en missfärgning av penis. Om detta händer, är det ett medicinskt nödläge som kräver omedelbar vård.

Hur kan killar flexa eller få penisen att röra sig utan att röra den?

Det kan vara förvirrande att se en penis ”röra på sig” av sig själv, men detta är en naturlig förmåga för många män. Genom att sammandra och slappna av i bäckenbottenmusklerna, kan en man få sin penis att röra sig eller ”hoppa” något. Dessa är samma muskler som används för att stoppa urinflödet. Denna rörelse är oftast mer uttalad när penis är erigerad på grund av ökad styvhet och blodflöde.

Gör det ont om en kille får stånd och inte gör något åt det?

En erektion i sig orsakar inte smärta. Män kan ofta ha erektioner som inte leder till någon sexuell aktivitet eller utlösning, och det orsakar inget fysiskt obehag. Det finns dock ett tillstånd som kallas priapism, där en man upplever ihållande och ofta smärtsamma erektioner som inte upphör efter sexuell aktivitet eller inom en normal tidsram. Detta är ett medicinskt tillstånd som kräver omedelbar medicinsk vård. Men vanligtvis, om en man får en erektion och inte engagerar sig i någon sexuell aktivitet, kommer erektionen att minska av sig själv efter en tid utan att orsaka smärta.

Vad gör killar om de får stånd bland människor?

Detta är en situation som många män stöter på vid någon tidpunkt, särskilt under puberteten när hormonella förändringar kan leda till oförutsägbara erektioner. Hur en man hanterar detta varierar. En del kan försöka dölja erektionen genom att justera sin klädsel, sitta ned eller positionera sig på ett sätt som gör det mindre synligt. Andra kan distrahera sig själva genom att tänka på något icke-sexuellt för att hjälpa erektionen att avta. Det är naturligt och inget att skämmas över, men det kan vara obekvämt i sociala situationer.

Hur känns det för killar att få en avsugning?

Varje persons sexuella upplevelser och preferenser är unika, så detta kan variera betydligt. Generellt sett kan en avsugning ge väldigt intensiv njutning för en man, delvis på grund av den höga koncentrationen av nervändar i penis, särskilt runt ollonet. Värmekänslan, fuktigheten och rörelsen av en partners mun och tunga kan ge en känsla av njutning som är väldigt unik. För vissa män kan det också vara psykologiskt upphetsande att få oralsex, bidra till en känsla av intimitet eller dominans. Men alla är olika, och vad som är njutbart för en person kanske inte är det för en annan.

Hur känslig är penisen?

Penisen är en av de mest känsliga delarna av den manliga kroppen. Ollonet, eller penishuvudet, är särskilt känsligt eftersom det har en hög koncentration av nervändar. Dessa nervändar reagerar på olika former av stimulans, som beröring, tryck och temperatur, vilket kan ge intensiv njutning om det görs rätt. Men känsligheten kan variera mellan individer och kan också påverkas av faktorer som omskärelse och ålder.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst