Är sex bättre med en man som har stor?

12 Penisproblem och hur du löser dem

Sexuell hälsa är en viktig del av det allmänna välbefinnandet, men det är ofta ett område som många känner sig obekväma att diskutera. Men med rätt kunskap och ett proaktivt förhållningssätt kan de flesta problem lösas. Idag ska vi utforska 12 vanliga penisproblem och ge dig råd om hur du kan ta itu med dem – nu kör vi!

12 Penisproblem och vad du kan göra åt dem

Erektionsproblem

Erektionsproblem är när en man har svårt att få eller bibehålla en erektion som är tillräckligt styv för att ha ett tillfredsställande samlag. Att ibland ha svårt att få stånd är vanligt och ingen anledning till oro, men om det blir ett återkommande problem kan det påverka ditt självförtroende och dina sexuella relationer.

Lösning: Det finns en rad olika behandlingar för erektionsproblem, allt från livsstilsförändringar som att sluta röka och regelbunden motion till receptbelagda läkemedel som sildenafil (Viagra) och tadalafil (Cialis). Psykologisk rådgivning och kognitiv beteendeterapi kan också vara till hjälp om stress, ångest eller depression bidrar till erektionsproblemen – vilket de ofta gör.

För tidig utlösning

För tidig utlösning är när utlösningen sker tidigare än en man eller hans partner skulle vilja under sex. Det är inte ovanligt att män känner att de har når klimax för snabbt under sex, och har svårt att hålla tillbaka orgasmen hur mycket de än försöker. Om detta händer ofta och orsakar lidande är det dags att ta itu med problemet.

Lösning: För tidig utlösning kan ofta avhjälpas med tekniker för att kontrollera upphetsningen och fördröja klimax. Metoderna ”start-stop” och ”squeeze” kan vara bra. Vissa män kan också uppleva att användning av kondom minskar känslan av sex och hjälper till att förlänga tiden till orgasm. Det finns också specifika bedövande krämer och mediciner som kan hjälpa. Terapi eller rådgivning kan vara ett utmärkt verktyg om för tidig utlösning verkar vara relaterat till ångest eller stress över din sexuella prestationsförmåga.

Peyronies sjukdom (peniskrökning)

Peyronies sjukdom är ett tillstånd där penisen utvecklar en kurva eller böjning, vanligtvis på grund av ärrvävnad som bildas i penisskaftet. Denna krökning kan orsaka obehag, svårigheter att ha sex eller erektionsproblem.

Lösning: I många fall förbättras Peyronies sjukdom över tid utan behandling. Men om tillståndet orsakar betydande obehag eller stör sexuell aktivitet finns det behandlingsalternativ. Dessa sträcker sig från orala läkemedel till kirurgi i svårare fall. Hjälpmedel och övningar för att sträcka ut penisen kan också vara till nytta.

Låg libido

Låg libido, eller minskad sexuell lust, kan drabba både män och kvinnor, och det kan leda till problem i sovrummet om den ena partnerns libido inte matchar den andras. Det är normalt att den sexuella lusten varierar över tid, men en ihållande brist på intresse för sex kan vara påfrestande för kärleksrelationer och påverka det allmänna välbefinnandet negativt.

Lösning: Livsstilsförändringar kan göra stor skillnad. Regelbunden motion, tillräcklig sömn och en balanserad kost kan bidra till att öka libidon. Det kan också vara bra att hantera stress genom meditation, yoga eller andra avslappningstekniker. Ibland är låg libido ett symptom på ett underliggande hälsoproblem som depression eller låga testosteronnivåer. Om så är fallet kan medicinsk behandling krävas.

Fimosis

Fimosis är ett tillstånd där förhuden inte kan dras tillbaka helt över penishuvudet. Detta kan orsaka smärta, obehag vid sex eller svårigheter att hålla penisen ren, vilket kan leda till infektioner.

Lösning: Fimosis kan ofta behandlas med en steroidkräm och mjuka stretchövningar. I allvarliga fall där förhuden inte dras tillbaka alls kan man överväga ett ingrepp som kallas omskärelse, vilket innebär att förhuden avlägsnas kirurgiskt.

Balanit (förhudsinfektion)

Balanit är en inflammation i penishuvudet (ollonet). Det kan orsaka rodnad, klåda, svullnad och ibland flytningar. Balanit kan vara obehagligt och plågsamt och påverka sexuella aktiviteter negativt eftersom det ibland gör för ont att ha sex med en partner.

Lösning: God hygien är avgörande för att förebygga balanit. Att rengöra penis med en mild tvål kan lindra symtomen och förebygga framtida besvär. Om det orsakas av en infektion kan det vara nödvändigt med en lokal svampdödande kräm eller ett antibiotikum.

Erektilt obehag

Smärta under erektion, eller erektilt obehag, kan vara en störande upplevelse och skapa ångest inför samlag. Det kan orsakas av flera olika tillstånd, inklusive Peyronies sjukdom, priapism (långvarig erektion) eller fysiskt trauma.

Lösning: Smärta vid erektion bör alltid utvärderas av en läkare. Beroende på den bakomliggande orsaken kan lösningarna variera från läkemedel för att behandla tillståndet till kirurgiska ingrepp i mer allvarliga fall. Om ångest bidrar till problemet kan rådgivning eller terapi hjälpa.

Priapism

Priapism är en långvarig, ofta smärtsam erektion som kan pågå i timmar utan sexuell stimulering eller till och med uppstå utan någon sexuell upphetsning. Om priapism inte behandlas kan det leda till permanenta erektionsproblem.

Lösning: Priapism är en medicinsk nödsituation och kräver omedelbar behandling. Alternativen inkluderar medicinering, isförpackningar, kirurgisk ligering (avbindning av de problematiska blodkärlen) eller aspiration, där en nål används för att dra ut överflödigt blod från penis.

Retrograd ejakulation

Retrograd ejakulation inträffar när sperman, istället för att pressas ut genom penis under orgasmen, rinner bakåt i urinblåsan. Även om det inte är skadligt kan det påverka njutningen av klimax och orsaka fertilitetsproblem.

Lösning: Retrograd ejakulation orsakas ofta av ett underliggande hälsotillstånd eller som en biverkning av vissa mediciner. Beroende på orsaken kan justeringar av medicineringen eller behandlingar av underliggande tillstånd hjälpa. Om infertilitet är ett problem kan spermier hämtas direkt från urinblåsan för användning vid assisterad befruktning.

Sexuell prestationsångest

Sexuell prestationsångest är inte ett fysiskt utan ett psykologiskt problem som kan yttra sig på fysiska sätt, t.ex. genom erektionsproblem eller för tidig utlösning. Det handlar om rädsla för att inte kunna prestera sexuellt, vilket leder till en självuppfyllande profetia av sexuella svårigheter.

Lösning: Tekniker som mindfulnessmeditation, djupa andningsövningar och guidade bilder kan hjälpa till att lindra ångesten och förväntningarna på din sexuella prestationsföråga. Terapi, både individuell och för par, kan hjälpa till att hantera underliggande rädslor och förbättra kommunikationen. I vissa fall kan läkemedel som används för att behandla ångest också vara till nytta.

Mikropenis

Mikropenis är ett tillstånd där längden på en mans penis är betydligt kortare än den genomsnittliga storleken för hans ålder och utvecklingsstadium. Den medicinska definitionen anger ofta en slak, utsträckt penislängd som är mindre än 2,5 standardavvikelser under medellängden för en penis. Även om det inte i sig är en sexuell funktionsnedsättning kan män med mikropenis känna sig osäkra, vilket påverkar deras sexuella självförtroende och psykologiska välbefinnande.

Lösning: Det är viktigt att komma ihåg att tillfredsställande sex inte handlar om penisstorlek – det handlar om kontakt, kommunikation och ömsesidig njutning. Män med mikropenis kan ge och få sexuell njutning genom att använda andra sexuella tekniker, t.ex. oralsex, manuell stimulering och sexleksaker.

Om penisstorlek orsakar betydande besvär finns det dock hjälp att få. Hormonell behandling kan vara ett alternativ under spädbarnsåldern eller puberteten för att stimulera penistillväxten. Hos vuxna kan penisförlängare användas, även om resultaten varierar och ofta är blygsamma. Kirurgiska ingrepp som falloplastik (penisförstoring) finns tillgängliga, men de medför potentiella risker och komplikationer.

Makropenis

Makropenis är en benämning på en ovanligt stor penis. Även om det kan verka som en välsignelse för vissa, kan en penis som är större än genomsnittet medföra sina egna unika utmaningar och sexuella problem. Några av dessa kan vara att orsaka obehag eller smärta för en partner under sex, svårigheter att hitta kondomer som passar ordentligt och till och med ångest på grund av uppmärksamheten den drar till sig.

Lösning: Om en makropenis orsakar problem under sex, t.ex. obehag för partnern, är det viktigt att prioritera öppen kommunikation. Att diskutera problemet med din partner kan leda till lösningar som tillfredsställer båda parter. Om du använder rikligt med glidmedel och har ett långt förspel kan du hjälpa din partner bli redo för samlag, vilket kan bidra till att lindra obehaget. Vissa sexuella positioner, t.ex. att den mottagande partnern är överst, kan ge dem bättre kontroll över penetrationsdjupet.

När det gäller kondomens passform finns det särskilda kondomer i större storlek på marknaden, vilket kan ge bättre komfort och säkerhet. Om känslor av dåligt självförtroende eller ångest påverkar din mentala hälsa eller sexuella självkänsla kan du överväga att söka stöd hos en psykolog. De kan ge dig strategier för att hantera dessa känslor på ett positivt sätt.

I extremt sällsynta fall kan en reducerande falloplastik övervägas om penisstorleken orsakar betydande fysiskt obehag eller psykiskt lidande. Denna operation är komplex och innebär potentiella risker, så det är viktigt att ha en omfattande diskussion med en vårdgivare om de potentiella fördelarna och nackdelarna.

Penisproblem och vad man kan göra

Att vara medveten om dessa vanliga penisproblem och veta hur man hanterar dem kan drastiskt förbättra din sexuella hälsa och tillfredsställelse i sovrummet. Kom ihåg att det inte är någon skam att söka hjälp när du behöver det. En bra sexolog eller urolog kan vägleda dig genom dessa problem och se till att du njuter av en tillfredsställande.

Kom ihåg att oavsett vad problemet är så ska du inte vara generad eller rädd för att söka hjälp. Din sexuella hälsa är viktig och det finns lösningar för nästan alla problem. Med lite kunskap och rätt hjälp kan du njuta av ett fungerande och tillfredsställande sexliv.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst