hur använder man kondom

Kondomanvändning 101: Vanliga frågor och svar om hur man använder kondomer.

Kondomanvändning har länge varit en viktig del av sexuell hälsa och ansvarsfullt sexuellt beteende. Trots sin enkelhet och tillgänglighet, omges kondomer ofta av frågor, missförstånd och ibland till och med kontrovers. Från att välja rätt storlek och material till att förstå hur man använder dem i olika situationer.

I en värld där sexuell frihet och uttryck blir allt mer accepterade, kvarstår behovet av att förstå och använda kondomer på ett sätt som både är säkert och tillfredsställande. Detta gäller inte bara unga människor som just börjar utforska sin sexualitet utan också vuxna i alla åldrar och i alla typer av relationer. Från one night stands till långvariga relationer spelar kondomer en avgörande roll i att skydda mot oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar.

Hur använder man en kondom?

Men trots alla fördelar kan användningen av kondomer också medföra utmaningar och frågor. Hur påverkar de den sexuella upplevelsen? Hur hanterar man känsliga ämnen som kondomanvändning i ett förhållande? Hur väljer man rätt kondom, och hur förvarar man dem på bästa sätt? Dessa och många andra frågor är vanliga och helt naturliga, och de förtjänar genomtänkta och välgrundade svar.

I denna artikel kommer vi att utforska en mängd olika frågor och ämnen relaterade till kondomanvändning. Vi kommer att dyka in i de tekniska aspekterna, som material och storlek, samt de mer komplexa och personliga frågorna, som att hur man introducerar kondomer i ett förhållande eller hantera kulturella och religiösa synpunkter på kondomanvändning. Genom att belysa dessa ämnen strävar vi efter att ge en omfattande och icke-dömande guide som kan hjälpa dig att navigera kondomernas värld med förtroende och förståelse.

Vanliga frågor om kondomer

Om du har en fråga som inte besvaras nedan; lämna en kommentar på den här artikeln så kommer vi besvara den inom kort. Det är 100% anonymt att ställa frågor på Tingles.

Skiljer sig känslan mellan olika kondomer?

Ja, det kan det definitivt göra. Det finns en myriad av kondomer på marknaden, som varierar i material, textur, tjocklek och storlek, och dessa faktorer kan påverka hur kondomerna känns under sex. Om du är nyfiken på att utforska olika känslor, kan du prova kondomer med räfflor eller knottror, som är designade för att öka känslan. Det kan också vara värt att experimentera med olika material, som latex eller polyuretan, för att se vilken typ som känns bäst för dig och din partner. Genom att pröva dig fram kan du finna en kondom som passar just dina preferenser och behov.

Spelar storleken på kondomen roll?

Absolut, storleken och passformen på en kondom kan ha en avgörande betydelse för hur säkert den sitter på plats och hur bra den känns under sex. En för tajt kondom kan kännas obekväm och begränsande, medan en för lös kondom kan minska känsligheten och öka risken för att den glider av under samlaget. För att hitta den perfekta kondomstorleken kan du mäta omkretsen på din partners penis (när han har stånd) med ett måttband, och jämföra måttet med storleksguiden som finns på kondomförpackningen. Genom att välja en kondom som passar perfekt, kan du förbättra både säkerheten och känslan under samlaget.

Måste man dra bak förhuden när man sätter på en kondom?

Ja, om en man har en förhud, rekommenderas det ofta att dra tillbaka förhuden innan man sätter på en kondom. Detta kan hjälpa till att säkerställa en bättre passform och förhindra att kondomen rullar upp under samlag. Här är de allmänna stegen:

 • Dra tillbaka förhuden så att ollonet är blottat.
 • Placera kondomen på toppen av den penisen.
 • Rulla ner kondomen över penisen, och se till att den sitter ordentligt och utan luftbubblor.
 • Om det behövs, kan förhuden sedan rullas fram igen, över kondomen.

Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att kondomen sitter ordentligt och fungerar som den ska. Det kan också vara värt att prova olika märken och stilar för att hitta en kondom som känns bekväm och fungerar bäst med din kroppsform.

Kan man använda glidmedel på kondomer?

Det är en utmärkt fråga, och svaret är att inte alla glidmedel är kompatibla med alla kondomer. Oljebaserade glidmedel kan försvaga latexkondomer och öka risken för att de spricker. Därför är det bäst att använda vatten- eller silikonbaserade glidmedel med latexkondomer. Att använda rätt typ av glidmedel kan förhöja känslan och göra upplevelsen smidigare och mer njutbar. Det kan vara klokt att läsa instruktionerna på kondomförpackningen för att säkerställa att du väljer ett glidmedel som är kompatibelt med just den kondomen ni använder.

Kan man göra kondomer sexigt?

Ja, kondomer kan användas på flera kreativa sätt för att göra den sexuella upplevelsen bättre. Förutom att använda olika texturer och material, kan du också experimentera med kondomer som har olika smaker eller som är belagda med ett värmande eller kylande glidmedel. Vissa par tycker om själva processen av att sätta på kondomen, som en del av förspelet, vilket kan göra användningen mer erotisk och gör att kondomer känns sexigare. Genom att vara öppen och kreativ kan du upptäcka nya sätt att göra kondomer till en sexig grej.

Hur vanligt är det att en kondom spricker?

Risken att en kondom spricker är relativt låg, men den kan öka om kondomen inte används korrekt. För att minimera risken för at kondomen ska spricka bör du se till att välja rätt storlek (inte för liten) och typ av kondom som passar din partners penis. Det är också viktigt att öppna förpackningen försiktigt för att undvika att skada kondomen och att använda ett lämpligt glidmedel som är kompatibelt med kondommaterialet. Att följa instruktionerna på förpackningen och se till att kondomen inte är utgången kan också bidra till att minska risken för att den ska spricka.

Hur ber jag honom använda kondom på ett sexigt sätt?

Att kommunicera om kondomanvändning behöver inte vara en obekväm eller stel situation. Du kan göra det till en del av förspelet genom att plocka fram den på ett lekfullt och sensuellt sätt. Till exempel kan du viska i din partners öra om hur mycket du ser fram emot att känna honom med en speciell typ av kondom, eller så kan du ta på kondomen åt honom som en del av förspelet. Genom att uttrycka dina önskemål på ett sätt som är både ärligt och förföriskt, kan du göra kondomanvändning till en naturlig och spännande del av sexlivet.

Gör kondomer sex mindre skönt för killar?

Vissa män kan uppleva att kondomer minskar deras känslighet, men detta varierar från person till person och beror på flera faktorer som kondomens material, tjocklek och passform. Om din partner känner att kondomen förstör känslan för honom kan ni tillsammans utforska olika typer och märken för att hitta en som känns bäst. Det finns kondomer som är designade för att vara tunnare och erbjuda mer känsla, eller som har speciella texturer för att öka stimulansen. Att använda ett glidmedel som är kompatibelt med kondomen kan också förbättra känslan. Genom att vara öppen för experiment och kommunikation kan du och din partner hitta en lösning som gör att ni båda känner er bekväma och nöjda med kondomanvändningen.

Hur sätter man på en kondom på ett sexigt sätt?

Kondomen måste inte vara en mood killer. Man kan faktiskt sätta på en kondom på ett sexigt och förföriskt sätt som en del av förspelet. Här är ett exempel: öppna förpackningen försiktigt med fingrarna (undvik att använda tänder eller skarpa föremål som kan skada kondomen). Håll din partners blick och använd dina händer för att försiktigt röra vid hans penis. Det ökar spänningen och hör honom tillräckligt hård för att kondomen ska kunna rullas på. Placera kondomen på ollonet och använd din tumme och pekfinger för att hålla den på plats. Rulla sedan ner kondomen längs skaftet med en mjuk och stadig rörelse. Du kan även använda din mun och tunga för att kyssa och slicka längs vägen när du rullar ner kondomen, vilket kan göra upplevelsen ännu mer erotisk. För avancerade kan kondomen även rullas på med munnen:

Ett litet bonusklipp:

Hur får jag honom att använda kondom?

Det lättaste sättet att få din partner att använda kondom kan vara att ta initiativet och sätta på den åt honom! Genom att göra detta visar du både ansvar och samtycke (att du vill ha sex), och det kan göra processen mer naturlig och mindre obekväm. Det kan även ge honom en helt ny och sexigt oförglömlig upplevelse. Genom att göra kondompåsättningen till en del av förspelet istället för att ”pausa” den sköna stunden och starta ”kondomsnacket” kan du (genom att ta initiativ) enkelt skapa en atmosfär där både du och din partner känner er bekväma och upphetsade när kondomen åker på.

Varför vill inte killar använda kondom?

Det finns ingen universell anledning till varför vissa män inte vill använda kondom, eftersom det kan bero på en rad individuella faktorer och personliga preferenser. För vissa kan det vara en oro över minskad känslighet eller en missuppfattning att kondomer gör sex sämre. Andra kan känna en oro att förlora erektionen när kondomen ska på, vilket kan vara en riktigt mardröm för många killar. Det är viktigt att förstå att dessa känslor och uppfattningar kan variera mycket mellan olika individer. Öppen och ärlig kommunikation om kondomanvändning och dess fördelar, samt att vara villig att utforska och experimentera tillsammans, kan hjälpa till att övervinna eventuella tveksamheter eller missförstånd.

Kan man använda två kondomer samtidigt för extra säkerhet?

Att använda två kondomer samtidigt, ofta kallat ”dubbel bagging”, är en missuppfattning som vissa tror skulle ge extra säkerhet. I verkligheten kan detta dock leda till problem att sätta på två kondomer över varandra. När två kondomer används tillsammans kan friktionen mellan dem öka, vilket faktiskt kan göra dem mer benägna att spricka. Detta kan minska skyddet mot sexuellt överförbara infektioner och oönskad graviditet snarare än att förbättra det. Det bästa sättet att säkerställa kondomens effektivitet är att välja en som passar bra och följa instruktionerna för korrekt användning.

Hur sätter jag på en kondom om han är mjuk?

Att sätta på en kondom när din partner inte är hård kan vara mer utmanande, men det är inte omöjligt. Det viktigaste är att vara försiktig och uppmärksam. Du kan börja med att stimulera din partner på ett sätt som känns bra för honom, och när han börjar få stånd, placera kondomen på ollonet och rulla ner den så långt som möjligt. Fortsätt stimulera honom med dina händer eller med din mun tills hans stånd växer tillräckligt för att rulla på kondomen lite till. Om erektionen inte är fullständig kan kondomen sitta löst, vilket kan öka risken för att den glider av under sex. Det kan vara klokt att kontrollera kondomen regelbundet under samlaget för att säkerställa att den fortfarande sitter på plats. Om du märker att den börjar glida, kan det vara bäst att byta till en ny kondom. Här kan du läsa mer om hur du lär dig sätta på en kondom.

Vad gör man om man är allergisk mot kondomer?

För de som är allergiska mot latex finns det alternativ som kan användas istället för traditionella latexkondomer. Polyuretan-kondomer är ett sådant alternativ, tillverkade av ett syntetiskt material som inte innehåller naturgummi-latex. De är ofta tunnare än latexkondomer och kan överföra värme bättre, vilket kan ge en mer naturlig känsla. Ett annat alternativ är polyisopren-kondomer, som liknar latex i känsla och elasticitet men är tillverkade utan de proteiner som oftast orsakar allergiska reaktioner. Det finns också kvinnliga kondomer tillverkade av nitril, ett annat latexfritt material. Det är viktigt att läsa etiketterna noggrant och eventuellt konsultera en vårdgivare för att säkerställa att produkten är lämplig för din specifika allergi. Dessa kan vara svårare att hitta, men de finns på marknaden.

Ska man förvara kondomen i plånboken?

Att förvara en kondom i plånboken kan verka som en bekväm lösning, men det är inte den idealiska platsen för långtidsförvaring. Plånboken utsätts ofta för värme och tryck, särskilt om den bärs i bakfickan, och dessa faktorer kan försvaga kondomen och göra den mer benägen att brista. Kondomer bör förvaras på en sval, torr plats borta från direkt solljus och värme. Om du planerar att bära en kondom i plånboken för en kväll ute, se till att den inte har varit där i en längre period, och kontrollera alltid kondomens utgångsdatum och förpackning för eventuella tecken på skador innan du använder den.

Finns det kondomer för kvinnor?

Kvinnliga kondomer är ett alternativ till de mer traditionella manliga kondomerna och är designade för att bäras inuti slidan eller, i vissa fall, analt. Medan manliga kondomer rullas över penis, förs kvinnliga kondomer in i slidan eller anus och har en inre ring som håller dem på plats. De är ofta tillverkade av nitril eller polyuretan istället för latex. Kvinnliga kondomer täcker en större yta än manliga kondomer, vilket kan ge extra skydd mot vissa sexuellt överförbara infektioner som sprids genom hudkontakt. De kan också införas i förväg, vilket ger kvinnan mer kontroll. Kvinnliga kondomer kan dock vara dyrare och svårare att hitta än manliga kondomer, och vissa användare kan behöva tid att vänja sig vid känslan och införingsprocessen – träning ger färdighet.

Kan man återanvända kondomer?

Kondomer är designade för engångsbruk och bör inte användas mer än en gång. Återanvändning av en kondom kan försvaga materialet och öka risken för bristning eller läckage. Efter användning kan kondomen ha mikroskopiska sprickor eller skador som inte är synliga för blotta ögat, men som kan minska dess effektivitet som barriär mot sexuellt överförbara infektioner och oönskad graviditet. Dessutom kan eventuella kroppsvätskor som finns kvar på en använd kondom skapa en miljö där bakterier kan växa, vilket kan leda till infektioner. Det är därför viktigt att alltid använda en ny, oanvänd kondom varje gång du har sex, och att följa instruktionerna på förpackningen för korrekt användning och förvaring.

Finns det kondomer för oralsex?

Ja, det finns kondomer som är speciellt designade för oralsex, och de kallas ofta för ”oralkondomer” eller ”smakade kondomer.” Dessa kondomer är ofta tunnare och kan vara smaksatta med olika smaker som mint, jordgubb eller choklad för att förbättra upplevelsen. När du använder en kondom för oralsex, är det viktigt att kontrollera att smakämnet som används är säkert för oral användning. Vissa smaksatta kondomer kan innehålla socker eller andra ämnen som inte är lämpliga för vaginal eller anal användning, eftersom de kan störa kroppens naturliga balans. Det är också viktigt att använda en ny kondom om du byter från oralsex till vaginalsex eller tvärt om, för att förhindra överföring av bakterier eller virus.

Spelar kondomens tjocklek någon roll?

Kondomens tjocklek kan påverka känslan under samlag. Tunnare kondomer är ofta designade för att ge en mer naturlig känsla och kan öka känsligheten för både dig och din partner. De kan vara ett bra val för par som vill ha en närmare känsla men fortfarande vill ha skydd. Å andra sidan kan tjockare kondomer ge ett ökat skydd och kan vara ett bättre val för vissa typer av sexuell aktivitet, som analsex, där det kan finnas en högre risk ifall kondomen spricker. Tjockare kondomer kan också vara ett alternativ för individer som är mer bekymrade över kondomens hållbarhet och vill ha extra sinnesro. Valet mellan tjockare och tunnare kondomer kan bero på personliga preferenser och den specifika sexuella situationen.

Vilka är de vanligaste misstagen som folk gör när de använder kondomer?

Det finns flera vanliga misstag som folk kan göra när de använder kondomer, och att vara medveten om dem kan hjälpa till att undvika problem. Ett vanligt misstag är att inte kontrollera utgångsdatumet på kondomen, vilket kan leda till att en gammal eller försvagad kondom används. Ett annat misstag är att öppna förpackningen med tänder eller skarpa föremål, vilket kan skada kondomen. Att inte använda tillräckligt med glidmedel, eller att använda ett glidmedel som inte är kompatibelt med kondommaterialet, kan också leda till problem. Att inte rulla ut kondomen helt eller att sätta på den upp och ner är andra vanliga misstag. Dessa problem kan undvikas genom att läsa och följa instruktionerna på kondomförpackningen noggrant, och genom att vara uppmärksam på detaljer som utgångsdatum, kondomens orientering och typen av glidmedel som används. Kondomer blir också lättare att använda ju mer man övar.

Spelar kondomens material någon roll?

Kondomens material spelar en viktig roll i både funktion och känsla. De vanligaste kondommaterialen är:

 • Latex: Det mest vanliga materialet, känt för sin elasticitet och hållbarhet. Det ger en bra barriär mot de flesta sexuellt överförbara infektioner och spermier. Vissa individer kan dock vara allergiska mot latex.
 • Polyuretan: Ett syntetiskt material som är tunnare än latex och kan överföra värme bättre, vilket kan ge en mer naturlig känsla. Det är också ett alternativ för de som är allergiska mot latex.
 • Polyisopren: Liknar latex i känsla och elasticitet men är tillverkat utan de proteiner som oftast orsakar allergiska reaktioner. Det är ett annat alternativ för de som är känsliga mot latex.
 • Lamm-tarm: Tillverkad av naturlig lamm-tarm och känd för att ge en mycket naturlig känsla. Detta material är dock inte lika effektivt som de andra materialen för att förhindra överföring av vissa sexuellt överförbara infektioner.

Valet av material kan påverka den sexuella upplevelsen och olika material kan vara mer eller mindre lämpliga beroende på dina behov och preferenser.

Finns det kondomer för analsex?

Även om många kondomer kan användas för analsex, finns det vissa som är speciellt designade för denna typ av sex. Analsexkondomer kan vara tjockare och mer hållbara för att minska risken för att de spricker, vilket kan vara ett större problem vid analsex. När du använder en kondom under analsex, är det viktigt att använda rikligt med glidmedel, eftersom anus inte producerar någon naturlig smörjning. Ett vatten- eller silikonbaserat glidmedel som är kompatibelt med kondommaterialet är oftast ett bra val. Det är också viktigt att byta kondom om du byter från anal till vaginal eller oral sex, för att förhindra överföring av bakterier.

Hur känns olika kondomer?

Kondomens form och textur kan ha en betydande inverkan på känslan under samlag. Här är några vanliga varianter:

 • Räfflade eller knottriga kondomer: Dessa har räfflor eller knoppar längs ytan för att öka stimulansen för båda parter.
 • Formade kondomer: Vissa kondomer har en speciell form vid ollonet för att ge mer utrymme och öka känsligheten.
 • Kondomer med värmande eller kylande medel: Dessa är belagda med speciella ämnen som kan ge en värmande eller kylande känsla och förhöja upplevelsen.
 • Extra tighta kondomer: Designade för att sitta tajtare och ge en ökad känsla av kontakt.

Varje form och textur kan erbjuda en unik upplevelse, och valet kan bero på personliga preferenser och det som känns bäst för både dig och din partner.

Det känns pinsamt att be killen använda kondom

Det är inte ovanligt att känna sig obekväm eller ”pinsam” när det kommer till att diskutera kondomanvändning, särskilt om det är med en ny partner. Ett diskret sätt att introducera kondomanvändning kan vara att inkludera det som en naturlig del av förspelet. Du kan till exempel ha kondomen redo och öppna förpackningen när du gör honom hård under försspelet, eller till och med sätta på den åt honom på ett lekfullt och förföriskt sätt. Genom att göra det till en del av den sexuella upplevelsen, snarare än en separat diskussion som förstör energin i rummet, kan du minska eventuell obekvämhet och göra övergången till kondomanvändning smidigare och mer naturlig.

Är kondom säkrare än p-piller?

Kondomer är en populär preventivmetod som, när de används korrekt och konsekvent, är cirka 98% effektiva för att förhindra graviditet. Denna siffra kan dock sjunka till cirka 85% med typisk användning, där misstag eller problem kan förekomma. Ibland kommer kondomen på för sent, när sex redan pågått ett tag. Jämfört med andra preventivmetoder, som p-piller (som kan vara upp till 99% effektiva med perfekt användning) eller spiral (över 99% effektiv), kan kondomer vara mindre effektiva om de inte används korrekt. En fördel med kondomer jämfört med många andra preventivmetoder är dock att de också ger skydd mot de flesta sexuellt överförbara infektionerna, vilket andra preventivmetoder inte gör.

Vad gör man om kondomen spricker?

Om en kondom spricker under sex, är det viktigt att agera snabbt för att minimera riskerna för både graviditet och eventuell överföring av sexuellt överförbara infektioner. Här är några steg som kan ta när en kondom spruckit:

 • Avbryt samlaget: Så snart du märker att kondomen har spruckit, avbryt samlaget för att minimera ytterligare risker.
 • Akut p-piller: Om du är orolig för risken för graviditet, kan nödpreventivmedel (såsom ”dagen efter-piller”) vara ett alternativ. Detta bör tas så snart som möjligt, helst inom 72 timmar.
 • Sök medicinsk rådgivning: Om du är orolig för möjlig exponering för sexuellt överförbara infektioner, kan det vara klokt att kontakta 1177 eller en vårdcentral. De kan erbjuda testning och rådgivning baserat på din specifika situation.
 • Fundera över varför kondomen sprack: Om möjligt, försök att förstå varför kondomen brast, så att du kan undvika liknande problem i framtiden. Det kan vara relaterat till storlek, material, förvaring eller användning tillsammans med ett olämpligt glidmedel.

Att hantera en brusten kondom kan vara stressigt, men att vidta snabba och genomtänkta åtgärder kan hjälpa till att minimera eventuella risker och ge dig och din partner stöd och vägledning i situationen.

Kan kondomer användas tillsammans med andra preventivmedel?

Ja, kondomer kan användas tillsammans med andra preventivmedel för att öka skyddet mot graviditet. Detta kallas ibland för ”dubbel preventivmetod.” Till exempel kan en kondom användas tillsammans med p-piller, en spiral, eller en injektion med preventivmedel. Medan dessa andra metoder är effektiva för att förhindra graviditet, tillhandahåller de inte skydd mot sexuellt överförbara infektioner. Genom att använda en kondom tillsammans med en annan preventivmetod, kan du och din partner dra nytta av både graviditetsskyddet från den andra metoden och kondomens skydd mot infektioner. Detta kan vara ett särskilt bra alternativ för nya par eller de som inte har testats för sexuellt överförbara infektioner.

Finns det några kulturella eller religiösa aspekter som kan påverka synen på kondomanvändning?

Synen på kondomanvändning kan variera beroende på kulturella, religiösa eller personliga övertygelser. I vissa kulturer eller religiösa sammanhang kan det finnas restriktioner eller tabun kring användningen av preventivmedel, inklusive kondomer. I ett förhållande där dessa frågor är relevanta, kan det vara viktigt att förstå och respektera varandras värderingar och övertygelser. Det kan innebära att diskutera ämnet öppet och ärligt och att söka kompromisser eller alternativa lösningar som är acceptabla för båda parter. I vissa fall kan professionell rådgivning eller samråd med en religiös ledare eller parterapeut vara användbart för att navigera i dessa komplexa frågor.

Hur vet man vilken kondomstorlek som är bäst?

Att välja rätt storlek på kondom är viktigt för både komfort och säkerhet. En kondom som är för liten kan kännas för tajt och kan till och med spricka. En kondom som är för stor kan sitta för löst och riskera att glida av. För att avgöra vilken storlek som är bäst för en partner, kan det vara användbart att mäta penisens omkrets när den är erigerad. Många kondomförpackningar inkluderar storleksinformation och rekommendationer baserat på omkrets. Det kan också vara värt att prova olika märken och stilar, eftersom de kan ha något olika passform och känsla. Vissa tillverkare erbjuder provpaket med olika storlekar för att hjälpa dig att hitta den bästa passformen. Att ta sig tid att hitta rätt storlek kan förbättra både säkerheten och njutningen av kondomanvändning för både dig och din partner.

Varför är sex inte lika skönt med kondom?

För vissa individer kan upplevelsen av sex med kondom kännas mindre skön jämfört med oskyddat sex. Detta kan bero på flera faktorer:

 • Minskad känslighet: Kondomer skapar en barriär mellan huden, vilket kan minska direktkontakten och därmed den naturliga känslan av sex.
 • Fel storlek eller typ: En kondom som inte passar ordentligt, antingen för tajt eller för lös, kan skapa obehag eller minska njutningen.
 • Mental faktor: För vissa kan användningen av en kondom vara förknippad med en mindre spontan eller naturlig upplevelse, vilket kan påverka själva upplevelsen negativt genom att förstöra energin.
 • Brist på glidmedel: Otillräcklig med glidmedel kan leda till ökad friktion och därmed mindre njutning under samlag.

Det är viktigt att notera att dessa upplevelser kan variera mycket mellan individer, och för vissa kan skillnaden i känsla vara minimal eller obefintlig.

Vad är en smart och smidig plats att förvara kondomer på?

Att förvara kondomer på en smart och smidig plats kan göra dem lättillgängliga när de behövs utan att utsätta dem för förhållanden som kan skada dem. Att ha kondomer på rätt plats gör det också smidigare att använda dem utan att förstöra stämningen. Här är några exempel:

 • Nattduksbordets låda: En lättillgänglig plats nära sängen som håller kondomerna skyddade och privata. Här är de även lättillgängliga under sex.
 • Badrumsskåp: Ett torrt och svalt ställe som är bekvämt men också diskret. Även en smidig plats. Ursäkta dig innan ni tar förspelet till sängen. Ta fram en kondom innan du återvänder till din väntande partner.
 • Under kudden: Om du vet att du och din partner kommer hamna i säng ikväll kan det vara smart att lägga en kondom under ena kudden. Det gör det lätt att hitta den medan ni kysser varandra och du kan sätta på den åt honom under förspelet utan att avbryta er sköna stund.

Det är viktigt att undvika platser där kondomerna kan utsättas för extrem värme, kyla, eller tryck, som till exempel bilen eller plånboken under en längre tid, eftersom detta kan försvaga materialet.

Kan en kondom fastna i underlivet?

Även om det är ovanligt, kan en kondom ibland glida av under samlag och fastna i en partners underliv. Detta kan hända om kondomen är för stor, inte rullas på ordentligt, eller om den inte hålls på plats när penis dras ut. Om detta inträffar, är det viktigt att inte få panik. Här är några steg som kan vidtas:

 • Försök att hålla dig lugn och be din partner att göra detsamma.
 • Använd fingrarna för att försiktigt leta fram och ta bort kondomen. En skedställning kan göra detta lättare.
 • Om du inte kan ta bort kondomen själv med en gång, försök igen senare. Kondomen kommer förmodligen förflytta sig närmare slidöppningen när du står upp och rör dig. Om du absolut inte får ut kondomen, kontakta 1177 för rådgivning.

Att använda rätt storlek på kondom och att vara uppmärksam på hur den sitter under samlag kan hjälpa till att förhindra att detta händer.

test

twst