spotting-mens-blödning

Spotting vs. Menstruation vs. Blödning

När det gäller menstruationscykler kan det finnas mycket förvirring och felaktig information. En vanlig källa till förvirring är att förstå skillnaden mellan spotting, menstruation och blödning. I den här artikeln ska vi fördjupa oss i vad var och en av dessa termer betyder och hur man skiljer dem åt.

Vad är Spotting, Menstruation, och Blödning?

Spotting

Spotting hänvisar till lätta blödningar som uppstår utanför din normala menstruationscykel. Det kan inträffa när som helst under din cykel, men är vanligast mellan menscyklerna. Spotting kan orsakas av en mängd olika faktorer, inklusive hormonella förändringar, graviditet, ägglossning eller vissa medicinska tillstånd, men är inte tillräckligt kraftiga för att du ska behöva använda mensskydd.

Hormonella förändringar kan orsaka spotting när det finns fluktuationer i östrogen- och progesteronnivåerna. Detta kan ske under de tidiga stadierna av puberteten eller klimakteriet, eller som ett resultat av hormonell födelsekontroll.

Spotting kan också förekomma under graviditet, särskilt under den första trimestern. Detta kallas för implantationsblödning och sker när det befruktade ägget implanterar sig i livmoderslemhinnan. Det är viktigt att notera att det inte är alla kvinnor som drabbas av implantationsblödning, och det betyder inte alltid att något är fel.

Ägglossning kan också orsaka spotting, särskilt för kvinnor som har oregelbundna cykler. Detta är vanligtvis inget att oroa sig för och är bara ett tecken på att din kropp har ägglossning.

Vissa medicinska tillstånd, som livmoderhalsens polyper eller infektioner, kan också orsaka spotting. Om du upplever spotting utanför din normala cykel eller om det åtföljs av andra symtom är det viktigt att prata med din vårdgivare för att utesluta eventuella underliggande medicinska problem.

Menstruation

Menstruation är en normal del av menstruationscykeln för de flesta kvinnor i reproduktiv ålder. En menstruation är en månatlig blödning som inträffar när livmoderns slemhinna avlägsnar sig. Detta varar vanligtvis mellan tre och sju dagar och inträffar var 21-35:e dag, även om det kan variera från person till person.

Menstruationer utlöses av hormonella förändringar i kroppen, särskilt förändringar i östrogen- och progesteronnivåerna. Dessa hormoner hjälper till att reglera menstruationscykeln och förbereda livmodern för graviditet.

Under en menstruation kan du uppleva symtom som kramper, uppblåsthet och trötthet. Det är viktigt att notera att varje kvinnas menstruation är annorlunda, och det som är normalt för en person kanske inte är normalt för en annan. Generellt kräver menstruation att du använder någon form av mensskydd; så som binda, tampong eller menskopp.

Blödning

Blödning kan hänvisa till alla typer av blodflöde från slidan, inklusive spotting och mens. Blödning kan dock även uppstå av andra orsaker.

Blödning kan till exempel vara ett symptom på en infektion eller en sexuellt överförbar sjukdom (STD). Om du upplever blödning utanför din normala cykel eller om den åtföljs av andra symtom som klåda, sveda eller flytningar är det viktigt att du pratar med din vårdgivare för att utesluta underliggande medicinska problem.

Blödning kan också uppstå efter sex, särskilt om du har en infektion eller om det finns en reva i slidan eller livmoderhalsen. Om du upplever blödning efter sex är det återigen viktigt att du pratar med din vårdgivare för att utesluta eventuella underliggande medicinska problem.

Hur man skiljer på spotting, menstruation och blödning?

Spotting är vanligtvis lätt och kan variera i färg från rosa till brunt. Den kan bara vara i några timmar eller en dag eller två. Den är vanligtvis inte tillräckligt kraftig för att kräva användning av en binda eller tampong.

Menstruationer å andra sidan varar vanligtvis i flera dagar och är kraftigare än spotting. Du kommer sannolikt att behöva använda bindor eller tamponger för att hantera flödet. Mensblodet är vanligtvis klarrött och kan ha små blodproppar.

Blödningar kan variera i färg och flöde beroende på den bakomliggande orsaken. Den kan vara lätt eller kraftig och kan variera i färg från rosa till klarrött till brunt. Om du upplever blödning utanför din normala cykel eller om den åtföljs av andra symtom är det Det är viktigt att du pratar med din vårdgivare för att utesluta eventuella underliggande medicinska problem.

Det är viktigt att följa din menstruationscykel och eventuella blödningar eller fläckar för att identifiera eventuella mönster eller förändringar. Detta kan göras med hjälp av en mens-app för att spåra mens, en dagbok eller till och med genom att bara markera din kalender.

Om du upplever spotting eller blödningar utanför din normala cykel är det viktigt att prata med din barnmorska. De kan hjälpa dig att identifiera eventuella underliggande problem och utarbeta en plan för att hantera dina symtom.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst