vilken sexleksak passar min kropp

Så vet du vilken sexleksak som passar just din kropp

Det är intressant att när det kommer till att välja sexleksaker, tenderar många kvinnor att fokusera på faktorer som pris, storlek, material, färger, utan att spendera en endaste tanke på hur deras kroppar och underliv faktiskt är utformade och vilken sexleksak som bäst passar deras unika anatomi. Detta kan bero på en rad faktorer, inklusive brist på kunskap, tabun kring kvinnlig sexualitet, eller helt enkelt en ovilja att utforska sin egen kropp på ett djupare plan. Men att förstå din egen anatomiska struktur kan vara avgörande för att hitta sexleksaker som verkligen fungerar för dig.

Vilken sexleksak passar olika kroppar?

I den här artikeln kommer jag berätta för dig om hur våra underbara underliv kan skilja sig åt från varandra, och hur dessa skillnader kan påverka vilken sexleksak som passar just kroppsform, så att du kan fatta ett bättre beslut om vilken sexleksak du ska spendera dina pengar på.

Din kroppRekommenderad Typ av Sexleksak
Klitoris
Stor klitorisSatisfyer Curvy 1+, Satisfyer Curvy 2+, Wandvibrator
Liten klitorisBulletvibrator,Kklitorisvibrator med precisionstopp
Känslig klitorisLufttrycksvibrator
Mindre känslig klitorisWandvibrator
Klitoris nära slidöppningenRabbitvibrator, Räfflad dildo i något större modell
Klitoris längre bort från slidöppningenRabbitvibrator, Lufttrycksvibrator
Slidan
Djup slidaGrövre och längre vibratordildo
Grund slidaKortare dildovibrator med böjd form
Blygdläpparna
Små blygdläpparLufttrycksvibrator, Bulletvibrator
Stora blygdläpparWandvibrator, Lufttrycksvibrator

Klitoris placering i förhållande till slidöppningen

Klitorisens position i förhållande till slidöppningen kan variera från person till person, men hos de flesta kvinnor sitter klitoris någonstans mellan 1,6 och 4,5 cm ovanför slidöppningen. Detta avstånd kan ha en stor inverkan på hur du upplever sexuell stimulering och hur lätt du har för att få orgasm av olika typer av sex. Forskning har visar att kvinnor vars klitoris sitter närmare slidöppningen har lättare att få orgasm genom penetration, eftersom klitorisen då kan få indirekt stimulering av själva penetrationen (Wallen & Lloyd, 2011).

För att ta reda på var din klitoris sitter i förhållande till din slidöppning, kan du använda en spegel och utforska ditt underliv visuellt, känna med fingrarna, eller till och med använda ett måttband.

Sexleksaker som passar när klitoris sitter nära slidöppningen

Om du märker att klitoris sitter närmare slidöppningen kan det vara så att du uppskattar sexleksaker eller tekniker som stimulerar både klitoris och slida samtidigt. Ett exempel kan vara en rabbit-vibrator, som har en större del som glider in i slidan och en mindre del som stimulerar klitoris samtidigt. Även räfflade dildos av något större modell kan vara intressant för dig, eftersom dessa har förmågan att stimulera både slidöppningen och området omkring öppningen på ett djupare sätt.

Sexleksaker som passar när klitoris sitter längre ifrån slidöppningen

Om din klitoris sitter längre ifrån, kan sexleksaker som erbjuder mer fokuserad klitorisstimulering upplevas som mer tillfredsställande för dig. Lufttrycksvibratorer och bulletvibratorer är sexleksaker som du borde ägna lite extra uppmärksamhet åt när du shoppar.

Slidans djup

En grund slida innebär att avståndet från slidöppningen till slutet av vaginalkanalen är kortare än genomsnittet, vilket kan göra djup penetration obekväm eller smärtsam. För att avgöra om du har en grund slida, kan du utforska din egen anatomi med fingrarna eller en mjuk, böjlig leksak. Om du känner obehag eller att du når ”botten” snabbt, kan det vara ett tecken på att du har en grund slida. Det är också möjligt att fråga din gynekolog nästa gång du är på undersökning för att få en mer exakt bedömning (det är en helt normal fråga att ställa, så oroa dig inte). Att känna till hur djup eller grund din slida är kan hjälpa dig att välja sexleksaker och även positioner under sex som maximerar din njutning och komfort.

Sexleksaker för grund slida

Om du har en grund slida kan djupa penetrerande leksaker kännas obekväma eller till och med smärtsamma. I det här fallet skulle du kunna överväga att använda kortare dildos eller böjda vibratorer som är utformade för att stimulera de första några centimetrarna av slidan, där många känsliga nerver finns. Det är också viktigt att inte glömma bort att det finns andra erogena zoner som sitter precis innanför slidöppningen, som G-punkten, som kan vara lättare att nå med en kortare, böjd sexleksak.

Sexleksaker för djup slida

Å andra sidan, om du har en något djupare slida, kan du finna att kortare leksaker inte ger den typ av stimulering du söker. Här kan längre dildos eller bredare vibratorer med olika hastigheter och mönster vara mer lämpliga. Det kan också vara värt att utforska leksaker som är utformade för att stimulera djupare erogena zoner, som A-punkten, som ligger längre in i slidan.

Blygdläpparnas storlek och form

Blygdläpparnas storlek och form är något som många kvinnor gärna undviker att tänka på, men faktum är att det kan ha en betydande inverkan på hur bekväm och effektiv en viss sexleksak är för dig.

Sexleksaker för stora blygdläppar

Om du har större blygdläppar kan du finna att vissa typer av klitorisvibratorer, särskilt de som är mindre och mer riktade, kan vara svåra att positionera på ett sätt som ger optimal stimulering. I sådana fall kan en bredare, plattare klitorisvibrator eller en wand vibrator vara mer lämplig, eftersom den kan stimulera ett större område med kraftiga vibrationer som når på djupet. Lufttrycksvibratorer fungerar också bra om du hanterar dem på rätt sätt. Vik ut läpparna och dra huden upp mot venusberget en aning när du placerar munstycket över klitoris.

Sexleksaker för små blygdläppar

För kvinnor med mindre eller mer inåtvända blygdläppar kan en mindre och mer precisionsinriktad bulletvibrator eller lufttrycksvibrator vara ett perfekt val, eftersom den kan ge direkt och fokuserad stimulering utan att vara i vägen.

Sexleksaker för asymmetriska blygdläppar

Om du har ojämna eller asymmetriska blygdläppar kan du också behöva experimentera med olika typer av sexleksaker för att se vilka som känns mest bekväma och effektiva. Till exempel kan en justerbar klitorisvibrator eller en leksak med flera olika tillbehör ge dig möjlighet att anpassa upplevelsen efter din unika anatomiska struktur.

Storleken på klitoris

Klitoris kan variera betydligt i storlek från person till person, och denna variation kan ha en direkt inverkan på vilken typ av sexleksak som ger mest njutning.

Sexleksaker för stor klitoris

En större klitoris kan vara mer känslig för direkt stimulering och kan därför dra nytta av en sexleksak som har en mer diffus vibrationsyta. En wandvibrator, som har en bredare yta, kan vara ett utmärkt val i detta fall, eftersom den kan stimulera ett större område och därmed sprida den sensoriska belastningen. Lufttrycksvibratorer kan också vara ett bra val, beroende på hur munsstycket är utformat. Satisfyer Curvy 1+ och Satisfyer Curvu 2+ har både stötte munstycken och djupare kanal som gör att de kan omsluta och stimulera en klitoris som är något större.

Sexleksaker som passar liten klitoris

Om du har en mindre klitoris kan du finna att en mer precisionsinriktad sexleksak, som en bulletvibrator, är mer tillfredsställande. Dessa leksaker är ofta mindre och har en spetsigare ände, vilket gör det möjligt att rikta den direkt mot klitoris för intensiv stimulering.

Klitorisens känslighet

Klitorisens känslighet kan variera från kvinna till kvinna av flera anledningar, inklusive hormonella faktorer, nervändarnas densitet och tidigare sexuella erfarenheter. Vissa mediciner och hälsotillstånd kan också påverka klitorisens känsligheten. För vissa kvinnor kan en alltför känslig klitoris leda till obehag eller till och med smärta vid direkt stimulering, medan en mindre känslig klitoris kan kräva mer intensiv eller varierad stimulering för att framkalla en behaglig orgasm.

Sexleksaker för känslig klitoris

Om du har en mycket känslig klitoris kan du dra nytta av sexleksaker som har flera olika vibrationsinställningar, från mycket milda till mer intensiva. Detta ger dig möjligheten att börja med en lägre inställning och gradvis öka intensiteten efter behov. Lufttrycksvibratorer, som stimulerar klitoris indirekt genom pulserande luftvågor, kan också vara ett bra alternativ eftersom de minskar risken för överstimulering.

Sexleksaker för mindre känslig klitoris

För dig med en mindre känslig klitoris kan en kraftfull vibrator med hög intensitet vara mer lämplig. I dessa fall kan en wandvibrator med starka, djupa vibrationer vara effektiv. Om du föredrar mer komplex stimulering kan du också överväga en rabbitvibrator, som kombinerar penetrerande stimulering med klitorisstimulering, ofta med flera olika vibrationsmönster och hastigheter. Jag skulle dock lägga mina pengar på en riktigt bra wandvibrator.

Lufttrycksvibratorer passar för känslig klitoris
Lufttrycksvibratorer passar perfekt för dig med känslig klitoris

Hur utforskar man sitt eget underliv på bästa sätt?

Att skapa en bra relation med sitt eget underliv är en central del av alla kvinnors sexuella och allmänna välbefinnande. Det handlar inte bara om att kunna identifiera eventuella problem eller obehag, utan också om att känna dig bekväm och säker i din egen kropp. Många kvinnor växer upp med en känsla av skam eller tabu kring sitt underliv, vilket kan leda till en brist på förståelse och medvetenhet om vad som gör en unik och vilka specifika behov ens kropp har. Att känna till hur du faktiskt ser ut ”där nere” är en viktig del av att bryta detta tabu och skapa en sundare och mer positiv relation till din egen sexualitet.

Här är fyra metoder som kan hjälpa dig att utforska ditt eget underliv och skapa en sundare relation till din egen kropp:

Använd en spegel

Ta en handhållen spegel och titta noga på ditt underliv. Våga sära på dina blygdläppar och verkligen utforska hur varje del av dig ser ut. Detta kan hjälpa dig att bli bekant med de olika delarna och hur de är skapta, vilket är viktigt både för din sexuella njutning och för att kunna identifiera eventuella hälsoproblem.

Ta på dig själv

Använd dina fingrar för att känna på de olika delarna av ditt underliv. Detta kan inkludera att känna på klitoris, vaginalöppningen och andra delar för att förstå hur de känns och reagerar på beröring.

Ta bilder på dig själv

Om du känner dig bekväm med det, kan du ta fotografier av ditt underliv för att ha en visuell referens. Detta kan vara särskilt användbart om du försöker spåra eventuella förändringar över tid. Det kan också stärka ditt självförtroende att se dig själv från ett nytt perspektiv.

Dagbok eller journal

För en dagbok där du noterar dina känslor, sensationer och eventuella förändringar i ditt underliv. Detta kan hjälpa dig att bli mer medveten om ditt eget välbefinnande och kan vara en värdefull resurs om du någonsin behöver söka medicinsk rådgivning.

Vilken sexleksak passar min kropp?

Att ta din unika anatomiska struktur i beaktande när du väljer sexleksaker kan göra en enorm skillnad för din sexuella njutning. Det är inte bara en fråga om personlig komfort, utan också om att maximera din potential för njutning. Så innan du gör ditt nästa inköp, ta dig tid att utforska din egen kropp och fundera på vilka typer av stimulering som verkligen får dig att känna dig bra. Det är en investering i din egen sexuella hälsa och välbefinnande som du inte bör vara snål med.

Referenser:

Wallen, K., & Lloyd, E. A. (2011). Female sexual arousal: Genital anatomy and orgasm in intercourse. Hormones and behavior, 59(5), 780-792.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst