tecken på att man klittrar för ofta

4 Tecken på att du klittrar för ofta

Jag behöver lite råd om nåt som kanske är lite awkward att prata om… Det handlar om onani. Jag har liksom hamnat i en period där jag klittrar ganska ofta, typ flera gånger om dagen. Det känns skönt i stunden, men efteråt blir jag ofta trött och känner mig nästan lite tom. Det är skönt i stunden, men jag börjar undra om det kan vara skadligt på något sätt.

Jag har tänkt att onani är som ett ”hälsosamt sätt att utforska min kropp på”, men nu när det har blivit så frekvent, börjar jag känna mig lite orolig. Efter jag är klar känner jag mig ofta trött, och ibland känns det som att jag tappar energin till andra saker i livet.

Så, jag undrar om det finns några specifika tecken eller symptom som jag ska vara uppmärksam på som kan tyda på att jag gör det för ofta? Finns det risker med att onanera för mycket, och hur vet jag om jag närmar mig den gränsen? Jag vill hitta en balans där jag kan njuta utan att det påverkar mig negativt. Jag använder inga sexleksaker, om det är till någon hjälp.

-”Louise”

Hur vet jag om jag klittrar för ofta?

Först och främst, det är helt okej att prata om onani, det är en naturlig del vår sexualitet. Att onanera flera gånger om dagen kan vara helt normalt för vissa, men om du känner dig trött eller dränerad efteråt, kan det vara bra att fundera över det – precis som du gör.

Precis som du själv säger är onani ett hälsosamt sätt att utforska din kropp och din sexualitet på. Det kan hjälpa dig att förstå vad du tycker om, och det är ett säkert sätt att uppleva sexuell njutning på. Men som med allt, är det viktigt att hitta en balans. Även hälsosamma vanor kan bli problematiska om de går till överdrift. Om du märker att din onanivanor påverkar andra delar av ditt liv negativt, som din energinivå, humör eller sociala interaktioner, kan det vara tecken på att det är dags att klittra mindre.

Tecken på att man klittrar för ofta?

Det finns inget fast gräns för antal gånger som är ”för mycket” eftersom det varierar från person till person. Men några tecken att vara uppmärksam på kan vara:

  • En känsla av tvång eller att du inte kan kontrollera din onani. Du kanske känner ett starkt behov att onanera flera gånger om dagen, även om du egentligen inte vill eller har tid. Det kan kännas som att du måste onanera för att hantera stress, ångest eller tristess, även om det inte ger samma njutning som tidigare.
  • Att det tar upp mycket tid eller börjar påverka ditt arbete, studier eller sociala liv. Om du märker att du spenderar långa perioder med att onanera, vilket gör att du inte hinner med andra saker som arbete, studier eller hobbyer. Du kanske prioriterar onani framför att umgås med vänner eller delta i sociala aktiviteter.
  • Att du ställer in träffar eller skolkar från jobb eller studier för att kunna onanera. Om du börjar ställa in träffar med vänner, familj eller avbokar andra aktiviteter för att stanna hemma och onanera. Eller om du sjukskriver dig från jobbet eller skolkar från skolan för att onanera, vilket tyder på att det blivit en prioriterad aktivitet framför dina åtaganden.
  • Om du upplever fysiskt obehag eller smärta i underlivet på grund av att du onanerar ofta. Om du upplever smärta, irritation eller ömhet i underlivet eller området runt slidan på grund av frekvent onani. Det kan inkludera sår, hudirritationer eller andra besvär som påverkar din komfort.

Varför känner jag mig trött efter jag onanerat?

Om du inte känner igen dig i något av de ovanstående behöver du förmodligen inte oroa dig. Det finns inte direkt några faror med onani i sig, så länge det sker på ett säkert och bekvämt sätt. Det viktiga är att du känner dig nöjd och inte stressad av dina onanivanor. Känslan av trötthet efter onani är ganska vanlig och beror på både biologiska och psykologiska faktorer.

  • Frigörande av signalsubstanser i hjärnan: När vi onanerar och får orgasm frigörs olika signalsubstanser, inklusive endorfiner och oxytocin, i hjärnan. Dessa kemikalier är associerade med känslor av lycka och avslappning. Efter orgasm sjunker nivåerna av dessa kemikalier, vilket kan leda till en känsla av trötthet eller utmattning.
  • Muskelavslappning: Orgasmen involverar ofta muskelsammandragningar, särskilt i bäckenområdet. Efter orgasm upplever många en avslappning i musklerna, vilket kan bidra till en känsla av fysisk trötthet.
  • Energiförbrukning: Onani, särskilt om det sker intensivt eller över en längre period, kan vara en fysiskt krävande aktivitet som förbrukar energi, och tvingar oss att vila en stund efteråt för att återhämta energin.
  • Psykologiska aspekter: Känslomässigt kan onani vara en respons på stress, ångest eller andra emotionella behov. Efter orgasm, när dessa känslor avlägsnas tillfälligt, kan det uppstå en känsla av tomhet eller trötthet.

Klittra med sexleksaker

Sexleksaker kan göra din onaniupplevelse ännu bättre genom att erbjuda ny och varierad stimulans, vilket kan leda till snabbare eller mer tillfredsställande orgasmer. Detta kan minska behovet av att onanera så ofta, eftersom varje session blir mer tillfredsställande. Dessutom kan användningen av sexleksaker hjälpa till att minska den fysiska ansträngningen och tröttheten som kan uppstå om du använder dina händer när du klittrar. Genom att tillföra lite variation och nya upplevelser kan sexleksaker också minska känslan av monotoni eller tomhet som ibland kan uppstå efter frekvent onani. De kan också vara ett bra verktyg för att bättre utforska och förstå din egen sexualitet. Om du är intresserad av att skaffa dig en leksak kan jag rekommendera det här paketet.

Kan man klittra för mycket?

För att sammanfatta; att hitta en balans mellan välmående och onani är nyckeln. Om du känner att det är svårt att hitta den balansen själv, kan det vara en god idé att prata med en terapeut eller läkare som kan ge dig mer personlig vägledning.

Hoppas det här hjälper dig lite på vägen. Kom ihåg att lyssna på din kropp och vad den försöker säga dig. Njut säkert och på dina villkor!

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst