pinsamt att använda glidmedel

”Bara för att jag vill använda glidmedel under sex betyder det inte att jag är okåt!”

Jag har haft ett antal partners som sagt till mig ”Om du måste använda glidmedel är du inte kåt, vad gör jag för fel?’ Först och främst, vi kvinnor är ofta spända och nervösa. Jag blir nervös, och trots att förspel kan vara fantastiskt, fungerar det helt enkelt inte för mig när jag är nervös. Jag är ABSOLUT INTE avtänd! Det faktum att vissa killar tar illa upp om jag plockar fram och använder glidmedel under förspelet för att försäkra mig om att jag är tillräckligt våt och inte upplever obehag under samlag förvånar mig. Om en man tappar sin erektion, tolkar jag inte det som att han är avtänd på mig, eller att han inte vill ha mig. Oftast ser jag det som att han kanske är nervös, eller att hans tankar kanske är någon annanstans. Jag vet inte, men jag blir inte förolämpad och arg om en kille skulle behöva Viagra för att motverka sin nervositet. Varför är det så tabubelagt att använda glidmedel under vanligt sex? Det frustrerar mig som någon som kämpar med att bli tillräckligt våt, och jag undrar varför denna impulsiva reaktion är så vanlig hos män?

-”Jenni”

Tabu kring att använda glidmedel under sex

Först och främst vill jag applådera din öppenhet och uppriktighet när det gäller denna känsliga fråga, som ofta är höljd i förvirring och missförstånd. Sexualitet och upphetsning är ett invecklat och mångfacetterat område där fysiska, psykologiska och känslomässiga komponenter samverkar, eller ibland vägrar samverka fast vi så gärna vill. Det är viktigt att skingra några av de missuppfattningar och myter om människokroppen och kåthet som orsakar obefogad oro och missförstånd. Din fråga slår huvudet på spiken: varför ses användning av glidmedel under sex som ett tecken på ointresse eller brist på sexuell upphetsning, och varför finns det ett tabu kring det?

Kåthet och våthet är två olika saker

Att bli våt som kvinna är en väsentlig del av den sexuella upplevelsen som säkerställer komfort och förhöjer njutningen av sex. Men våthetens närvaro, eller brist på närvaro, är inte en ofelbar indikator på upphetsning. Det finns en utbredd myt som säger att om en kvinna behöver glidmedel så är hon inte kåt. Detta är, utan tvekan, falskt. Att använda glidmedel under sex är inte bara normalt utan mycket vanligt, och det indikerar absolut inte att någon inte är upphetsad.

Bara för att man inte blir vår betyder det inte att man inte är kåt

Den kvinnliga kroppen är en komplex, underbar maskin, men som alla maskiner fungerar den inte alltid som förväntat. Olika faktorer kan påverka den vaginala lubrikationen; hormonella förändringar, stress, mediciner och ja, nerver kan alla bidra till en brist på naturlig lubrikation. Ingen av dessa faktorer återspeglar en kvinnas lust eller nivå av sexuell upphetsning. Att sträcka sig efter en flaska glidmedel ska därför inte uppfattas som ett misslyckande eller brist på sexuellt intresse; snarare är det ett aktivt steg mot att säkerställa en mer njutbar och bekväm upplevelse för båda parter. Att sträcka sig efter glidmedlet är ett starkt bevis på att en kvinna faktiskt vill ha sex trots svårigheterna hon kämpar med i stunden.

Det ska inte vara pinsamt att använda glidmedel

Våra kroppar, oavsett om vi är män eller kvinnor, samarbetar inte alltid med våra tankar och känslor. Fysiologiska reaktioner på upphetsning kan vara inkonsekventa och oförutsägbara. Det betyder inte att något är fel, det är bara en naturlig del av att vara människa. Att använda glidmedel är en prisvärd och enkel lösning på ett mycket vanligt och jobbigt problem. Istället för att se det som en förolämpning eller kritik, bör man se det för vad det är: ett verktyg som förbättrar intimiteten och underlättar ömsesidig njutning.

Tabu kring glidmedel och vibratorer under sex

En liknande fråga att fundera över skulle vara: ”Varför känner sig så många män hotade av att en kvinna använder en vibrator under PIV-sex (penis-i-vagina-sex), när så många kvinnor behöver klitorisstimulering för att få orgasm?” Här kan vi se paralleller i missuppfattningarna kring kvinnlig sexualitet. Den mesta mainstream-porren och medierna skildrar kvinnor som alltid våta och redo, med orgasmer som magiskt framkallas genom enbart penispenetration. Detta narrativ är missvisande och representerar inte mångfalden och komplexiteten i kvinnors sexuella funktion.

Många kvinnor får inte orgasm av enbart penetration, utan behöver ytterligare stimulans av klitoris. Men när en kvinna introducerar en vibrator i mixen för att uppnå detta, tolkas det ofta felaktigt som ett tecken på mannens otillräcklighet. Denna synpunkt är lika felinformerad som missuppfattningen om glidmedel. Att använda en vibrator under sex är inte en indikator på hur bra en man är i sängen; det är helt enkelt ett verktyg för att göra något underbart ännu bättre!

Det finns inget fel med att vilja använda glidmedel under sex

Den viktigaste slutsatsen här är att glidmedel, vibratorer och andra sexuella hjälpmedel är våra vänner, inte våra fiender. De är resurser som kan förbättra våra sexuella upplevelser, inte avskräckande faktorer som indikerar brist på upphetsning eller missnöje. Istället för att betrakta dessa hjälpmedel med misstänksamhet eller besvikelse, bör vi välkomna dem som värdefulla bidrag till våra sexliv.

För att bryta tabut kring användningen av glidmedel måste vi förändra våra samtal om sex. Vi måste utbilda oss själva och andra om verkligheten bakom kvinnlig sexuell upphetsning, vilket inkluderar förståelse för att våthet inte är den enda indikatorn på sexuell upphetsning och att användning av glidmedel inte bara är normalt utan även fördelaktigt. Genom att utmana dessa missuppfattningar och myter kan vi skapa en mer stödjande, inkluderande och njutningsfokuserad sexuell kultur som är positiv för både kvinnor och män.

Våga prata om glidmedel med din partner

Kom ihåg att din komfort och njutning är viktig. Om glidmedel förbättrar din sexuella upplevelse, så använd det för all del. Den som ser detta som något negativt är helt enkelt felinformerad. Som sexuell varelse har du rätt att sträva efter din egen njutning och komfort, och om glidmedel hjälper dig att uppnå det, är det en värdefull del av din sexuella repertoar.

Vad tyckte du om den här artikeln?

Sexualrådgivare

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

test

twst