minska-bäckensmärtor-under-sex-gravid

Graviditet och bäckensmärta: Hur du hanterar obehag under gravidsex

Graviditet är en vacker resa, men den kan också komma med utmaningar. Ett av de vanligaste problemen som gravida kvinnor upplever är smärta i bäckenet. Denna smärta kan göra sex obekvämt och till och med smärtsamt. Det är dock viktigt att komma ihåg att bäckensmärta under graviditeten är helt normalt och det finns sätt att hantera den så att du kan fortsätta att njuta av sexuell intimitet med din partner.

Bäckensmärta under sex gravid

Så låt oss prata om hur du kan hantera obehag under sex när du är gravid. Det första du bör göra är att prata med din vårdgivare. De kan bedöma din situation och ge dig personliga rekommendationer. Det finns dock några allmänna tips som kan vara till hjälp.

  • Prata med din vårdgivare för att bedöma din situation och få personliga rekommendationer.
  • Experimentera med olika sexställningar för att hitta en som ger mindre tryck på ditt bäcken.
  • Ta det långsamt och se till att du är riktigt upphetsad innan sex.
  • Använd ett glidmedel för att minska friktionen och underlätta penetrationen.
  • Använd andningstekniker för att slappna av och minska spänningen i bäckenområdet.
  • Överväg att använda ett bäckenstödsbälte eller en värmekudde för att lindra trycket på ditt bäckenområde.
  • Kommunicera med din partner om vad du känner och arbeta tillsammans för att hitta sätt att göra sexet bekvämare.
  • Sluta omedelbart och kontakta din vårdgivare om du upplever svår smärta eller blödning under sex.

Jag har bäckensmärta, hur kan jag göra sex mer bekvämt under graviditeten?

Hitta rätt sexställning för att minska bäckensmärta under gravidsex

För det första kan du försöka experimentera med olika positioner. Vissa positioner kan sätta mindre tryck på ditt bäckenområde och göra sexet bekvämare. Du kan till exempel prova att ligga på sidan eller stödja dig med kuddar. Du kan också prova att ligga ovanpå, eftersom du då har större kontroll över penetrationsdjupet och -vinkeln. Här är tre andra sexställningar som kan minska trycket på ditt bäcken under graviditeten:

Spooning

Den här sexställningen innebär att du ligger på sidan med din partner bakom dig. Den här positionen kan vara särskilt bekväm under graviditeten eftersom den möjliggör djup penetration utan att sätta för mycket tryck på ditt bäckenområde.

För att prova den här ställningen börjar du med att ligga på sidan med ansiktet bort från din partner. Låt din partner skeda dig bakifrån, med sin kropp och sina ben böjda runt dina. Han kan sedan glida in i dig bakifrån medan du håller knäna böjda och höfterna lutade något uppåt. Du kan använda kuddar för att stödja din mage och hjälpa dig att komma in i en bekväm position.

Sidoliggande sexställning

Den här positionen liknar skedställningen men ger mer emotionell kontakt eftersom du och din partner ligger ansikte mot ansikte. För att prova den här ställningen börjar du med att ligga på sidan med ansiktet mot din partner. Din partner ska ligga på sin sida med ansiktet mot dig, med benen mellan dina ben. Du kan sedan lyfta det ena benet och vila det på din partners höft, medan han glider in i dig underifrån.

Den här positionen kan vara bekväm under graviditeten eftersom den gör att du kan kontrollera djupet och takten på penetrationen samtidigt som den minskar trycket på ditt bäckenområde.

Omvänd cowgirlställning

Den här sexställningen innebär att kvinnan ligger ovanpå och vänder sig bort från sin partner. För att prova den här positionen börjar du med att sitta på din partners höfter medan du vänder dig bort från honom eller henne. Du kan sedan luta dig framåt eller bakåt, beroende på vad som känns mest bekvämt för dig. Din partner kan sedan tränga in i dig underifrån medan du kontrollerar takten och djupet av penetrationen.

Den här sexställningen kan vara bekväm under graviditeten eftersom den gör att du kan kontrollera trycket på ditt bäckenområde. Genom att luta dig framåt eller bakåt kan du justera penetrationsvinkeln för att minska obehag.

Förspel och upphetsning är viktigt för att undvika bäckensmärta under gravidsex

Ett annat hjälpsamt tips för att minska smärtan av sex under graviditeten är att ta det långsamt. Att skynda sig in i sex kan öka smärta och obehag. Ta god tid på dig och se till att du verkligen är upphetsad innan du penetrerar. Du kan också prova att använda ett glidmedel för att minska friktionen och göra penetrationen lättare.

Andningstekniker för att minska bäckensmärta under sex

Andningstekniker kan också vara användbara för att hantera bäckensmärta under sex. Fokusera på att ta djupa, långsamma andetag när du ägnar dig åt sexuell aktivitet. Detta kan hjälpa dig att slappna av och minska spänningen i bäckenområdet. Här är tre andningstekniker som kan hjälpa dig att slappna av och minska spänningen i bäckenområdet under graviditeten:

Diafragmatisk andning

Den här tekniken innebär att du tar djupa andetag från diafragman i stället för ytliga andetag från bröstet. För att öva på diafragmatisk andning ligger du på rygg med böjda knän och fötterna platt på golvet. Placera en hand på bröstet och den andra på magen. Andas in djupt genom näsan och känn hur magen höjs och utvidgas. Andas långsamt ut genom munnen och känn hur magen sjunker ner igen. Upprepa i flera minuter och fokusera på att slappna av i bäckenområdet vid varje utandning.

Den här tekniken kan hjälpa till att slappna av i bäckenmusklerna genom att minska spänningen i diafragman och göra det möjligt för kroppen att ta in mer syre.

4-7-8 andning

Denna teknik innebär att du andas in i 4 sekunder, håller andan i 7 sekunder och andas ut i 8 sekunder. För att öva 4-7-8 andning, sitt eller ligg ner i en bekväm ställning. Andas in djupt genom näsan i 4 sekunder, håll andan i 7 sekunder och andas sedan långsamt ut genom munnen i 8 sekunder. Upprepa detta i flera minuter och fokusera på att slappna av i bäckenområdet vid varje utandning.

Den här tekniken kan hjälpa till att slappna av i bäckenmusklerna genom att sakta ner din andning och minska spänningen i kroppen.

Räknad andning

Den här tekniken innebär att du räknar dina andetag för att hjälpa dig att fokusera ditt sinne och minska spänningar i kroppen. För att öva på räknad andning ska du sitta eller ligga ner i en bekväm ställning. Andas in djupt genom näsan till fyra, håll andan till fyra och andas sedan ut långsamt genom munnen till fyra. Upprepa detta i flera minuter och fokusera på att slappna av i bäckenområdet vid varje utandning.

Den här tekniken kan hjälpa dig att slappna av i bäckenmusklerna genom att du saktar ner din andning och fokuserar ditt sinne på din andning, snarare än på obehag eller spänningar i kroppen.

Alla dessa tre andningstekniker kan hjälpa till att slappna av och minska spänningar i bäckenområdet under graviditeten genom att sakta ner andningen, minska spänningar i kroppen och främja avslappning i hela kroppen. Genom att fokusera på andningen och minska spänningar i kroppen kan du kanske minska obehag och göra sex roligare under graviditeten.

Använd ett bäckenstödsbälte för att minska bäckensmärtor under gravidsex

Om du fortfarande upplever obehag under sex kan du prova att använda ett bäckenstödsbälte. Detta kan hjälpa till att lindra trycket på ditt bäckenområde och göra sexet bekvämare. Du kan också försöka använda en värmekudde eller ta ett varmt bad före sex för att slappna av i musklerna.

Det är viktigt att komma ihåg att varje kvinnas erfarenhet av graviditet och bäckensmärtor är olika. Det som fungerar för en kvinna kanske inte fungerar för en annan. Var inte rädd för att experimentera med olika strategier tills du hittar det som fungerar bäst för dig.

Kommunicera med din partner för att minska bäckensmärta under gravidsex

Låt oss nu tala om vad du ska göra om du upplever smärta eller obehag under sex. För det första är det viktigt att kommunicera med din partner. Låt dem veta vad som händer och hur du känner dig. De kan hjälpa dig att hitta sätt att göra sexet bekvämare och roligare.

Om du upplever allvarlig smärta eller blödning under sex ska du omedelbart sluta och kontakta din vårdgivare. Detta kan vara ett tecken på ett allvarligare problem som kräver läkarvård.

Slutligen är det viktigt att ta hand om sig själv både fysiskt och känslomässigt under graviditeten. Bäckensmärtor kan vara frustrerande och till och med försvagande, men kom ihåg att det är en normal del av graviditeten. Var snäll mot dig själv och ge dig själv tid att vila och återhämta dig.

Bäckensmärta under graviditeten kan göra sex obekvämt och till och med smärtsamt. Det finns dock sätt att hantera obehaget så att du kan fortsätta att njuta av sexuell intimitet med din partner. Experimentera med olika positioner, ta det långsamt, använd andningstekniker och överväg att använda ett bäckenstödsbälte eller en värmekudde under sex. Om du upplever smärta eller obehag under sex, kommunicera med din partner och kontakta din vårdgivare vid behov. Och viktigast av allt, ta hand om dig själv fysiskt och känslomässigt under denna vackra resa som graviditeten är.

Har du några tips om hur man minskar smärtan under sex när man är gravid? Lämna en kommentar nedan – det är 100% anonymt!

test

twst